Εντοπισμός και τεκμηρίωση των Ναζιστικών Θυμάτων - Παρελθόν και Παρόν – τα Πρακτικά στο διαδίκτυο


Εντοπισμός και τεκμηρίωση
των Ναζιστικών Θυμάτων

Παρελθόν και Παρόν

Τα Πρακτικά στο διαδίκτυο

Τα πρακτικά του συνεδρίου “Tracing and Documenting Nazi Victims Past and Present” / «Εντοπισμός και τεκμηρίωση των Ναζιστικών Θυμάτων - Παρελθόν και Παρόν» είναι τώρα διαθέσιμα σε έντυπη μορφή και σε μια έκδοση ελεύθερης πρόσβασης – ΒΡΕΙΤΕ την ΕΔΩ.


Είναι ο πρώτος τόμος σε μια νέα σειρά – την «Arolsen Research Series» - που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο De Gruyter Oldenbourg.
Το συνέδριο έγινε τον Οκτώβριο του 2018, με περισσότερους από 100 εμπειρογνώμονες από 12 διαφορετικές χώρες στο Bad Arolsen για να συζητήσουν την ιστορία και τις μεθόδους εργασίας των αρχείων Arolsen (τ. Διεθνής Υπηρεσία Ανίχνευσης, ITS), καθώς και εκείνες άλλων υπηρεσιών και κέντρα τεκμηρίωσης ανίχνευσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν διωχθεί από τους Ναζί «χάθηκαν» στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, ακούστηκαν οι πρώτες προσκλήσεις αποζημίωσης… Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε η μεγάλη αναζήτηση θυμάτων και επιζώντων.

Συμμετείχαν οι «Σύμμαχοι», οι διεθνείς οργανισμοί βοήθειας και οι ίδιοι οι επιζώντες. Συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν τεράστιες ποσότητες εγγράφων από την εποχή των Ναζί για να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού, όπως έγγραφα που είχαν παραχθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή στο πλαίσιο της καταναγκαστικής εργασίας, για παράδειγμα. Επί πλέον, εκατομμύρια νέα έγγραφα δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση και τον εντοπισμό της μοίρας των μεμονωμένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων για τους εκτοπισμένους (DP), για παράδειγμα, των επιζώντων των ναζιστικών διώξεων.

Τα Arolsen Archives ιδρύθηκαν ως ITS (International Tracing Service), για τον συντονισμό και συγκέντρωση σε διεθνές επίπεδο, τεκμηρίων διώξεων των Ναζί. Το 1955, ιδρύθηκε μια Διεθνής Επιτροπή ως το εποπτικό όργανο της ITS, το οποίο έδρευε στο Arolsen της Γερμανίας. Η Διεθνής Επιτροπή σήμερα περιλαμβάνει εκπροσώπους από 11 κράτη-μέλη: Βέλγιο, Γαλλία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.7.2020.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:

 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.

Καιρός να επιστρέψουν και οι Γερμανοί τα βιβλία που έκλεψαν από την Ελλάδα επί Κατοχής…

ΛΕΞΕΙΣ: ναζι, γερμανοι, γ ραιχ, Β Παγκοσμιος Πολεμος, αποζημιωσεις, κατοχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ