2.500 χρόνια από την μάχη στις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Οι εκδηλώσεις στο Κάστρο Λαμίας και στον αρχαιολογικό χώρο Θερμοπυλών

2.500 χρόνια από την μάχη
στις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ:

Οι εκδηλώσεις στο Κάστρο Λαμίας
και στον αρχαιολογικό χώρο Θερμοπυλών 


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, με αφορμή τον εορτασμό του επετειακού έτους Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020, για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη διεξαγωγή των αντίστοιχων  μαχών, παρουσιάζει τις ακόλουθες επετειακές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο της Λαμίας και στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών (Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Δήμου Λαμιέων και εγκαταστάσεις του ΥΠΠΟΑ πλησίον του Κολωνού). Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις αφορούν:

 

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:

«Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες»

 

Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης του Δήμου Λαμιέων. Έχει ως θέμα το χρονικό της ανασκαφής που διενεργήθηκε από τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο στις Θερμοπύλες το καλοκαίρι του 1939 και περιλαμβάνει ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο της Καθηγήτριας Ναννούς Μαρινάτου, κόρης του πρωτοπόρου Έλληνα Αρχαιολόγου.

Έναρξη έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου 2020 - Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 17:00.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΕΔΩ.


Παρουσίαση δύο προπλασμάτων (μακέτες) με τίτλο: «Τοπογραφία Θερμοπυλών

και η έκβαση της μάχης του 480 π.Χ.»

 

Με βάση τα γεωμορφολογικά δεδομένα της περιοχής και τις σχετικές περιγραφές των αρχαίων πηγών, επιχειρείται μία τοπογραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής των Θερμοπυλών (πρόπλασμα 1, κλ. 1:10.000), καθώς και μια  παρουσίαση του μεσαίου στενού και της έκβασης της μάχης του 480 π.Χ. (πρόπλασμα 2, κλ. 1:2000). Τα προπλάσματα εκτίθενται στις εγκαταστάσεις του ΥΠΠΟΑ, πλησίον Κολωνού, στον ίδιο χώρο όπου γίνεται και η κάτωθι έκθεση χαρακτικών.  

Έκθεση έργων χαρακτικής με τίτλο:

«Θερμοπύλες: Απεικονίσεις του τοπίου

σε έργα χαρακτικής, 16ος – 19ος αι.»

 

Τριάντα οκτώ πρωτότυπα έργα χαρακτικής που απεικονίζουν το τοπίο των Θερμοπυλών, μέσα από τη ματιά των ξένων περιηγητών και ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν τον ιστορικό τόπο, κατά τους προηγούμενους αιώνες, παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό, στον ίδιο χώρο με τα προπλάσματα. Τα έργα διέθεσε στην Εφορεία για τους σκοπούς της έκθεσης το εργαστήριο Χαρακτικής του κ. Ηλία Κουβέλη.

 

Έναρξη εκθέσεων: 25 Σεπτεμβρίου 2020 - Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 15:00

 

Επιστημονική ημερίδα με τίτλο:

«Θερμοπύλες 480 π.Χ. – 2020 μ.Χ.»

 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του  Κάστρου Λαμίας, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, με ώρα έναρξης: 10:00 και λήξη στις 17:00. Στη θεματολογία της ημερίδας περιλαμβάνονται θέματα για τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία, για την παλαιογεωγραφία και την αρχαία τοπογραφία, τη διαχρονική σημασία των Θερμοπυλών ως σημείο αγώνων υπεράσπισης της ελληνικής ανεξαρτησίας, των διαδραματισθέντων στο χώρο ιστορικών γεγονότων από τους αρχαίους έως τους νεώτερους χρόνους.

 

«Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες»

Μετά το πέρας της ημερίδας, στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση, η οποία αναβιώνει, σε δραματοποιημένη μορφή, την εποποιία των Θερμοπυλών, όπως την κατέγραψε ο "πατέρας της ιστορίας" Ηρόδοτος.  Από τη θεατρική-εκπαιδευτική ομάδα DRAMATICUS.

 

27 Σεπτεμβρίου στις 17.00 

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Γιάννης Λιγνάδης

Ερμηνεύουν:  Δημήτρης Λιγνάδης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Στο πιάνο επί σκηνής: Μάνος Κιτσικόπουλος

Αρχαιολογική τεκμηρίωση: Ανδρονίκη Μακρή.


ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 25.9.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: μαχη ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ, ναυμαχια ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, Καστρο Λαμιας, Θερμοπυλες, Θερμοπυλαι, Σαλαμινα, Κολωνος, Μαρινατος, 1939, Μαρινατου, Τοπογραφια Θερμοπυλων, 480 πΧ, στενο Θερμοπυλων, λοφος Κολωνου, χαρακτικη, 16ος αιωνας, 19ος αιωνας, περιηγητες, Κουβελης, Ηροδοτος, Λιγναδης, Αιδινη, Κιτσικοπουλος, Μακρη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ