Με αφορμή την 65η Επέτειο του Πογκρόμ της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 - Η «Νύχτα Τρόμου» του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης με "άνωθεν εντολές"...

Με αφορμή την 65η Επέτειο
του Πογκρόμ
της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955

Η «Νύχτα Τρόμου»
του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης
με "άνωθεν εντολές"...

 

Συμπληρώνονται σήμερα 65 χρόνια από τη Νύχτα Τρόμου της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, που ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης στοχοποιήθηκε για την ολοκληρωτική του καταστροφή, με την οργάνωση ενός μαζικού Πογκρόμ, που έχει αποδειχθεί ατράνταχτα ότι καταστρώθηκε και εκτελέστηκε από το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας.

Το 2007 ο Μουσταφά Αγάλογλου, ηγετικό στέλεχος για 40 χρόνια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η επιχείρηση της 6-7/9/1955, υπήρξε η μοναδική των υπηρεσιών ασφάλειας που οργανώθηκε πλήρως με άνωθεν εντολές[1].

Πλιάτσικο σε ελληνικό κατάστημα,
στην Πόλη, την Νύχτα Τρόμου του 1955...


Εκτός από τη μαζική καταστροφή πάρα πολλών Ιερών Ναών, Κοιμητηρίων, Ιδρυμάτων, Οικιών, Καταστημάτων και Εργοστασίων, που η αξία τους ήγαν ανεκτίμητη, δολοφονήθηκαν άνω των 30 μελών της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και υπέστησαν βιασμό εκατοντάδες Ελληνίδες. Όμως η παγερή αδιαφορία, της Διεθνούς Κοινότητας και ιδίως των κρατών που είχαν δεσμευτεί για την προστασία της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης[2] καθώς και των Οργανισμών που έχουν την ευθύνη της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπήρξε τραγική, αφού ο Ελληνισμός της Πόλης αφέθηκε ανυπεράσπιστος στην τύχη του με αποτέλεσμα σήμερα να έχει αναγκαστεί να ζει ως μια εκπατρισμένη Κοινότητα σε ποσοστό 98% του πληθυσμού της.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.


Πρωτίστως όμως, προέχει το Κράτος της Τουρκίας ως ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. (1946) και από τα πρώτα κράτη που υπόγραψαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ρώμης (1950), έχει την υποχρέωση να αποκαλύψει το πως οργανώθηκε αυτή η πράξη αφανισμού κατά της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Πόλης και το σημαντικότερο να προβεί άμεσα σε μέτρα αποκατάστασης και θεραπείας που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα επιστροφής πρωτίστως της νέας γενιάς Κωνσταντινουπολιτών, κάτω από συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, στη γενέτειρα Πόλη των προγόνων τους. Για να είμαστε συγκεκριμένοι οι ιθύνοντες της Τουρκίας πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ανταποκριθούν στις προτάσεις της Οι.Ομ.Κω. που έχουν υποβληθεί εδώ και πολύ καιρό στα πλαίσια του Ψηφίσματος 60/147 του Ο.Η.Ε.

 

Η Οι.Ομ.Κω. οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση στην 65η επέτειο των Σεπτεμβριανών. Δείτε ΕΔΩ την επιλογή "Ανακοινώσεις".


Το 1955

 

Εκδήλωση Αγώνα

 

Αποδείξαμε τι υπέστη η Ρωμιοσύνη

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ

 

 Η Εκδήλωση θα γίνει διαμέσου του Διαδικτύου με ζωντανή μετάδοση από ΕΔΩ.

Παράλληλη μετάδοση θα γίνεται και με το πρόγραμμα ΖΟΟΜ με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά, Τουρκικά (όπου χρειάζεται) και Αγγλικά. Στην περίπτωση αυτή παρακαλούμε στείλτε email ΕΔΩ

 

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 19.00

Πρόγραμμα

 

            Νικόλαος Ουζούνογλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Οι.Ομ.Κω. & Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ, «Χαιρετισμός εκ μέρους του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω.».

Προβολή δύο trailer νέων ταινιών που έχει συμβάλει η Οι.Ομ.Κω.:

«Μειονότητα Μοναξιάς-Τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», Friedrich Naumann Foundation.

«Οι Μη Χαμένες Πατρίδες -Κωνσταντινούπολη», της Ευτυχίας Φράγκου

 

            Κορχάν Γκιουμούς, Αρχιτέκτων, «Η διασφάλιση της ύπαρξης των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη, απέναντι στις επιθετικές πρακτικές διάκρισης και αποκλεισμού. Οι αναγκαίες ενέργειες για την επανάκτηση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της χώρας».

 

            Γεώργιος Ιωαννίδης, π. Δ. Σύμβουλος Rom-Telecom & OTENET,«Παρουσίαση του Προγράμματος Επαναπατρισμού Νέων στην Κωνσταντινούπολη της Οι.Ομ.Κω.».

 

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, 6.9.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.9.2020.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] ΠΗΓΗ: HABER TURK.

[2] Τα κράτη που συνυπόγραψαν την Συνθήκη της Λωζάννης είναι: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία-Κροατία-Σλοβενία και Τουρκία.

ΛΕΞΕΙΣΠογκρομ, 6 Σεπτεμβριου 1955, 7 Σεπτεμβριου 1955, Σεπτεμβριανα, 1955, Νυχτα Τρομου, Ελληνισμος Κωνσταντινουπολης, Βαθυ Κρατος Τουρκιας, 2007, Αγαλογλου, Συμβουλιο Εθνικης Ασφαλειας Τουρκιας, ανωθεν εντολες, δολοφονια, Ελληνορθοδοξη Κοινοτητα, βιασμος, Ελληνιδες, προστασια Δικαιωματων του Ανθρωπου, εκπατρισμος, Τουρκια, ΟΗΕ, 1946, Ευρωπαικη Συμβαση Δικαιωματων του Ανθρωπου Ρωμης 1950, Ρωμη, αφανισμος, Κωνσταντινουπολιτης, ισονομια, ισοπολιτεια, Ψηφισματος 60/147 ΟΗΕ, Ρωμιοσυνη, Ουζουνογλου, ΟιΟμΚω, Μειονοτητα Μοναξιας, Ναουμανν, Μη Χαμενες Πατριδες, Φραγκου, Κορχαν Γκιουμους, Ρωμιοι, Κωνσταντινουπολη, διακριση, αποκλεισμος, Ιωαννιδης, Επαναπατρισμος, Κωνσταντινουπολις, Συνθηκη Λωζαννης, Ηνωμενο Βασιλειο, Γαλλια, Ιταλια, Ιαπωνια, Ρουμανια, Ελλαδα, Σερβια, Κροατια, Σλοβενια, Τουρκια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ