Μάλια Ισπανίας: Ανθρώπινα ευρήματα 42.000 χρόνων…

Μάλια Ισπανίας:
Ανθρώπινα ευρήματα
42.000 χρόνων… 

Του Γιώργου Λεκάκη


Η 4η περίοδος ανασκαφής στον βράχο Μάλια (La Malia), στο Tamajón karst (καρστικό), της Γκουανταλαχάρας (Ισπανίας), υπό των ερευνητών του Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH), Adrián Pablos και Nohemi Sala, ήταν σύντομη (4 - 11 Σεπτεμβρίου 2020) λόγω της κατάστασης COVID-19, αλλά πολύ καρποφόρα.

 

Ευρέθη πανίδα, με ενδείξεις κατανάλωσης από ανθρώπινους πληθυσμούς κατά την διάρκεια δύο περιόδων στην Άνω Παλαιολιθική (Solutrean και στα πρώτα στάδια της Άνω Παλαιολιθικής).

 

«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την παρουσία ανθρώπων στο εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου κατά την έναρξη της Άνω Παλαιολιθικής και έχουν μεγάλη σημασία για την κατανόηση της δυναμικής του πληθυσμού σε αυτήν την αφιλόξενη περιοχή», λένε οι ερευνητές, οι οποίοι διευθύνουν τις ανασκαφές από το 2017.


 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΕΔΩ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ, ΕΔΩ.


Η χρονολογία μεταξύ της εξαφάνισης των Νεάντερταλ και της κατοχής του εδάφους από ανατομικά μοντέρνους ανθρώπους (Sapiens) δεν αντιπροσωπεύεται παρά ελάχιστα στο κέντρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα υπαινίσσονται έναν πολύ αραιό ανθρώπινο πληθυσμό στην... μέση > ισπ. Μεσέτα / Meseta (< Μεσαρά στην Κρήτη) στην Κεντρική Ιβηρική πριν από 28.000 έως 42.000 χρόνια, πιθανώς λόγω κλιματολογικών και οικολογικών συνθηκών, που οφείλονται σε έντονη ξηρότητα, εξαιρετικά δυσμενής για συνχόμενη κατοίκηση από ανθρώπινες ομάδες. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανασκαφές παρέχουν νέες και πολύτιμες πληροφορίες για αυτήν την περίοδο.

 

Τα παλαιο-οικολογικά δεδομένα των μακρο-μικρο-πανίδας και των ισοτοπικών δεικτών στους σταλαγμίτες χρησιμοποιήθηκαν για να συμπεράνουμε τις κλιματολογικές συνθήκες σε αυτήν την περίοδο και πώς θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους. Ομοίως, οι αναλύσεις ιζημάτων και επιφανειών των οστών μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις διαδικασίες σχηματισμού τοποθεσιών και τις μορφές διαβίωσης των ανθρώπινων πληθυσμών που κατοίκησαν στον βράχο.

 

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι ο βράχος του Λα Μάλια κατοικήθηκε επίσης σε πιο πρόσφατες περιόδους από αγροτικές ομάδες που έσκαψαν δομές (αποθήκες και λάκκους) απ’ ευθείας στα παλαιολιθικά ιζήματα για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Βρέθηκαν κεραμικά, λιθικά και οστά υλικά που επιτρέπουν στους ερευνητές να αναλύσουν τους τρόπους ζωής και τις ταφικές πρακτικές αυτών των πληθυσμών από την πρόσφατη προϊστορία αυτής της περιοχής.

 

Η έρευνα σε αυτόν τον ιστότοπο διεξάγεται από μια διεπιστημονική ομάδα γεωλόγων, αρχαιολόγων, παλαιοντολόγων, και παλαιοανθρωπολόγων από διάφορα ισπανικά ιδρύματα, με επί κεφαλής το CENIEH, και περιλαμβάνουν: το Universidad Complutense de Madrid, το Universidad del País Vasco, το Universidad de de Cantabria, Centro Mixto UCM-ISCIII, Universidad de Alcalá, Universidad de Oviedo, Universidad de Zaragoza και το IPHES.

 

Η φετινή εκστρατεία, χρηματοδοτήθηκε από το CENIEH και την ERC MULTIPALEOIBERIA, και είχε την άδεια και την υποστήριξη του Viceconsejería de Cultura y Deportes της Junta de Comunidades de Castilla la Mancha.

 

 

«Οι θέσεις karst Tamajón, και ο βράχος La Malia ειδικότερα, προσφέρουν ένα παράθυρο στο παρελθόν, το οποίο αναμφίβολα θα ρίξει φως σε μια από τις λιγότερο γνωστές περιόδους της Ιβηρικής χερσονήσου σε μελλοντικές εκστρατείες», καταλήγουν οι δύο διευθυντές της έρευνας.

 

ΠΗΓΗCENIEH22 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΌΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.9.2020.

 ΛΕΞΕΙΣ; Μαλια Ισπανιας, 42.000 χρονων, ταμαχον, Γκουανταλαχαρα, Ισπανια, πανιδα, Ανω Παλαιολιθικη, Ιβηρικη Χερσονησος, Νεαντερταλ, χομο σαπιενς,  Μεσετα, 28.000 χρονια πριν, 42.000 χρονια πριν, ξηροτητα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ