Μας πιάνουν στον… ύπνο και πουλάνε τον θεό Ύπνο!

Μας πιάνουν στον… ύπνο
και πουλάνε τον θεό Ύπνο! 


Κατά την ελληνική μυθολογία ο «δεινός» θεός / δαίμων νήδυμος[1] Ύπνος, τέκνο της Νυκτός[2] και του Ερέβους, ήταν δίδυμος αδελφός του Θανάτου, που κατοικούσαν στον Τάρταρο Άδη. Ήρεμος και ευγενικός θεός, βοηθούσε τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη του, και, λόγω της διάρκειας του ύπνου στον βίο τους, κατέχει το ήμισυ της ζωής τους! Ο Ύπνος ζούσε μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά, από την οποία πήγαζε ο ποταμός (της) Λήθης και όπου συναντώνται η νύχτα και η ημέρα. Το κρεβάτι του είναι φτιαγμένο από έβενο. Στην είσοδο του σπηλαίου μεγαλώνουν πολλές παπαρούνες και άλλα υπνωτικά φυτά. Κανένα φως και κανένας ήχος δεν μπήκε ποτέ στο σπήλαιο του! Είχε κι άλλους αδελφούς (τον Μορφέα, τον Φοβήτορα και τον Φάντασο) και αδελφές. Η σύζυγός του, ήταν η Πασιθέα, θεότητα της των παραισθήσεων και της χαλαρώσεως, μια από τις νεώτερες των Χαρίτων, υποσχεμένη από την Ήρα. Ο Ύπνος είχε χίλιους, ενώ κατ΄ άλλους τρεις υιούς… Τόπος κατοικίας του Ύπνου στον Πάνω Κόσμο ήταν η νήσος Λήμνος, ή η (φανταστική;) «Νήσος των Ονείρων» ή του Ονείρου. Λατρευόταν στην κυρίως Ελλάδα, με σημαντικά λατρευτικά κέντρα του στην Επίδαυρο, την Τροιζήνα και την Ολυμπία.[3]

Απίστευτη ιατρική γνώση κρυμμένη μέσα σε λέξεις και μύθους...


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΥΠΝΟΥ, ΕΔΩ.
 

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Διότι, παραπάνω βλέπετε ένα άγαλμά του. Πρόκειται για ένα άγαλμα του 1ου - 2ου αιώνα μ.Χ.

Μια πολύ σπάνια μαρμάρινη απεικόνιση ενός πτερωτού Ύπνου, του θεού προστάτη του ύπνου, για τους αρχαίους Έλληνες...

Εικονίζεται γυμνός και στέκεται σε χαλαρή στάση… Το δεξί του χέρι ακουμπά στον αριστερό ώμο του… Το κεφάλι του γέρνει ελαφρώς για να το συναντήσει…





 «Ανήκε», λένε, στην συλλογή του Lars Anderson, η οποία συνελέχθη μεταξύ 1890 και 1905 και έγινε δωρεά στο «The Order Of The Cincinnati», της Ουάσιγκτον D.C. το 1937…

Και το ανεκτίμητον… εκτιμάται 60.000 δολλάρια

 

Δημοπρατείται το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020, από την Ancient Objects στις ΗΠΑ και μέχρι στιγμής το θέλουν 548 αρχαιολάτρες, που δεν κοιμούνται καθόλου…


Καλόν Ύπνο…


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.9.2020.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] γλυκύς.

[2] Η Νυξ ήτο φοβερή και ισχυρή θεά. Ακόμη και ο Ζευς φοβόταν να εισέλθει στην σφαίρα της.

[3] ΠΗΓΕΣ: Όμηρος (Ιλιάδα Β2, Κ 91, Ξ 230, 242), Ησιόδου «Θεογονία», 759. W. Vollmer «Wörterbuch der Mythologie aller Völker», εκδ. Reprint, Λειψία, 2003, σελ. 263. Scott C. Littleton «Gods, Goddesses, and Mythology», αρ. 4. Marshall Cavendish/Tarrytown, Νέα Υόρκη ΗΠΑ, 2005, σελ. 474–476. Γ. Λεκάκης «Λεξικόν της Μυθολογίας».

ΛΕΞΕΙΣ: υπνος, θεος Υπνος, αγαλμα, 1ος αιωνας μΧ, 2ος αιωνας μΧ, μαρμαρινο αγαλμα, πτερωτος θεος, γυμνος, χαλαρα, ελληνικη μυθολογια, δεινος θεος, hypnos, δαιμων, νηδυμος, Νυκτα, Ερεβος, διδυμα, διδυμοι, διδυμος, Θανατος, Ταρταρος Αδης, ταρταρα, ηρεμος, ευγενικος θεος, σπηλια, ποταμος Ληθης, ληθη, ληθαιος, νυχτα, ημερα, κρεβατι, εβενος, σπηλαιο, παπαρουνα, υπνωτικα φυτα, φως, ηχος, Μορφεας, Φοβητορας, Φαντασος, Μορφευς, Φοβητωρ, Φαντασια, Πασιθεα, παραισθηση, χαλαρωση, Χαριτες, Ηρα, Λημνος, Νησος των Ονειρων, νησος του Ονειρου, Νησι των Ονειρων, νησι του Ονειρου, Επιδαυρος, Τροιζηνα, Ολυμπια, συλλογη Αντερσον, 1890, 1905, Σινσινατι, Ουασιγκτον, 1937, Δημοπρασια, γλυκυς, Νυξ, Ζευς, σφαιρα, Ομηρος, Ιλιαδα, Ησιοδου Θεογονια, Βολμερ, Λειψια, Λιτλετον, Νεα Υορκη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ