Οι αρχαίοι κίονες έχουν γίνει… τασάκια, στο 6 χρόνια κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου Κεφαλονιάς!!! Στην Κρανιά βρέθηκε πρόσφατα κι άλλος σκελετός γίγαντα!

Οι αρχαίοι κίονες
έχουν γίνει… τασάκια,
στο 6 χρόνια κλειστό
Αρχαιολογικό Μουσείο
Αργοστολίου Κεφαλονιάς!!!

Στην Κρανιά βρέθηκε πρόσφατα
κι άλλος σκελετός γίγαντα! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου θεμελιώθηκε το 1957, σε αντικατάσταση του παλαιού κτηρίου, το οποίο κατεστράφη από τον μεγάλο σεισμό, που έγινε στο νησί το 1953. «Το 2000 ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτηρίου, που είχε ταλαιπωρηθεί από διάφορους σεισμούς, καθώς και η αναμόρφωση της έκθεσής του»…

«Οι σεισμοί του 2014 προκάλεσαν φθορές στο Μουσείο και έκτοτε είναι μη επισκέψιμο»…

Αλλά, άλλο είναι «μη επισκέψιμο» και άλλο είναι «παρατημένο γιαπί»…

Αυτές οι φωτογραφίες, δεν είναι παλιές… Είναι τραβηγμένες στις 13  Οκτωβρίου 2020. Πού; Στο Αρχαιολογικό Μουσειο του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά… (το οποί, ειρήσθω εν παρόδω είναι κλειστό από τις 27.1.2014!!!)...


Αφού έκλεισε… αφού έμεινε παρατημένο στην τύχη του... από τους διορισμένους και αμειβόμενους γι’ αυτό θεματοφύλακές του, είπε κι ο «κόσμος» (;) που φτάνει ως εκεί και το βρίσκει κλειστό, να κάνει ένα τσιγαράκι, και μετά να το σβήσει στις «παρατημένες αρχαίες πέτρες»… αξιοποιώντας τες ως… τασάκια… ως σταχτοδοχεία και κάποιες άλλες ως σκουπιδοτενέκεδες… ίδιον των «τενεκέδων»…


Το ρεπορτάζ μου λέει ότι το μουσείο είναι σε τέλεια εγκατάλειψη… Έγινε μεταφορά των εκθεμάτων στο μουσείο των Πατρών (και πιο συγκεκριμένα, για να ακριβολογώ, στα υπογεια του Μουσείου των Πατρών!!!). Έτσι, οι αρχαιότητες και η αρχαία πολιτιστική κληρονομιά του Αργοστολίου και της Κεφαλονιάς, δεν υπάρχει πλέον σε κοινή θέα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΕΔΩ.

Νεαρός αρχαιολόγος που συμμετέχει σε ανασκαφές στην περιοχή, μου είπε πως ήταν παρών σε ανασκαφή στην Κρανιά - αρχαία Κράνη - όπου βρήκαν προσφάτως (πάλι) σκελετό αρχαίου γίγαντα, ανθρώπου άνω των 2 μ.

Αλλά «ήταν... λιωμένος από την διάβρωση»...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τον ΓΙΓΑΝΤΑ του ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΓΙΓΑΝΤΕΣ, ΕΔΩ.

Θυμίζω, τέλος, ότι στα υπόγεια του κλειστού μουσείου, κάποτε μου είχαν δείξει, εύρημα / ευρήματα που είχαν σχέση με τον βασιλιά της Ιθάκης (και Κεφαλονιάς) Οδυσσέα, αλλά δεν το παρουσίασαν ποτέ στο κοινό… Μετά από τόσα χρόνια, και αφού περίμενα κάποια ανακοίνωση που δεν έγινε μπορώ να το πω…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΕΠΤΑΝΗΣΑ, ΕΔΩ.

 

ΕΠΙΣΗΜΩΣ: Το Μουσείο, κατά το ΥΠΠΟΑ, διαθέτει (διέθετε) «τρεις αίθουσες, όπου αναπτύσσεται η έκθεση των ευρημάτων από το νησί, τα οποία χρονολογούνται από την Παλαιολιθική έως την υστερορρωμαϊκή περίοδο:

Αίθουσα Ι


Στην αίθουσα Ι εκτίθενται πυριτολιθικά εργαλεία της παλαιολιθικής περιόδου, που βρέθηκαν σε αφθονία στη Σάμη, το Φισκάρδο και την Σκάλα, διάφορα αντικείμενα των νεολιθικών χρόνων, που βρέθηκαν κατά καιρούς στο νησί - το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη σπηλιά της "Δράκαινας" στον Πόρο. Παρουσιάζονται, ακόμη, αντιπροσωπευτικά πήλινα σκεύη της Μεσοελλαδικής περιόδου, κυρίως από τους κιβωτιόσχημους τάφους των Κοκκολάτων, αλλά και πολύτιμη μικροτεχνία και κεραμική από τους λακκοειδείς και τους δύο θολωτούς τάφους στα Κοκκολάτα, που ανήκουν στην τελευταία μυκηναϊκή περίοδο (Υστεροελλαδική ΙΙΙ Α2 - ΙΙΙ Γ, 1390/70 - 1060/40 π.Χ.).

 

Αίθουσα ΙΙ

 

Η σημαντικότερη περίοδος για την Κεφαλονιά είναι η μυκηναϊκή, στην οποία έχει αφιερωθεί ολόκληρη η αίθουσα ΙΙ. Σε εννέα προθήκες παρουσιάζονται τα αντιπροσωπευτικότερα αντικείμενα από την ογκώδη, σε σχέση με την έκταση του νησιού, μυκηναϊκή συλλογή του Μουσείου, που καταδεικνύουν όλες τις εκφάνσεις αυτού του πολιτισμού. Στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από τάφους.

 

Αίθουσα ΙΙΙ

 

Τα εκθέματα της αίθουσας ΙΙΙ σχετίζονται με την Κεφαλληνιακή τετράπολη του 5ου αιώνα π.Χ., που αποτελούσαν τέσσερις πόλεις-κράτη, η Πάλη, η Κράνη, οι Πρόννοι και η Σάμη. Εκτίθενται ευρήματα από την περιοχή της Παλικής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν υδρία του 8ου αιώνα π.Χ. και μαρμάρινη κεφαλή γενειοφόρου Σιληνού και πλαστικό αγγείο σε μορφή κεφαλής δούλου, ρωμαικών χρόνων. Παρουσιάζονται, ακόμη, αντικείμενα από το πλούσιο ρωμαϊκό νεκροταφείο στο Φισκάρδο, από το νεκροταφείο των Κοκκολάτων και των Μεταξάτων, από τις περιοχές της Κράνης και των Πρόννων, και από το λατρευτικό σπήλαιο των Διακάτων, από τη Σάμη και την ευρύτερη περιοχή της, για την οποία γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία με αφορμή τις ανασκαφές σωστικού χαρακτήρα που διεξάγονται εκεί».

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: αρχαιοι κιονες, τασακι, Αρχαιολογικο Μουσειο Αργοστολιου Κεφαλονιας, Κρανια, σκελετος γιγαντα, Αρχαιολογικο Μουσειο Κεφαλονιας, 1957, σεισμος, 1953, 2000, υπουργειο Πολιτισμου, 2014, 2020, Κεφαλονια, σταχτοδοχειο, μουσειο Πατρων, Κεφαλλονια, ανασκαφη, Κρανεα, γιγαντας, Οδυσσεας, Παλαιολιθικη, πυριτολιθικα εργαλεια, Σαμη, Φισκαρδο, Σκαλα, νεολιθικη, σπηλια Δρακαινας, Πορος, Δρακαινα, δρακος, πηλινο σκευος, Μεσοελλαδικη, κιβωτιοσχημος ταφος, Κοκκολατα, μικροτεχνια, κεραμικη, λακκοειδης ταφος, θολωτος ταφος, Κοκολατα, μυκηναικη Υστεροελλαδικη ΙΙΙ Α2 - ΙΙΙ Γ, 1390 πΧ, Κεφαλληνια, Κεφαλληνιακη τετραπολη, 5ος αιωνας πΧ, πολεις-κρατη, Παλη, Κρανη, Προννοι, Παλικη, υδρια, 8ος αιωνας πΧ, μαρμαρινη κεφαλη, γενειοφορος Σιληνος, πλαστικο αγγειο, κεφαλη δουλου, δουλος, ρωμαικο νεκροταφειο, Μεταξατα, λατρευτικο σπηλαιο Διακατων, Διακατα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ