«Περίεργες» ταφές Θρακών, 8.000 χρόνων, βρέθηκαν στην Σόφια! Περιοχή με την αρχαιότερη χρυσοχοΐα στον κόσμο, με μερικές από τις αρχαιότερες πόλεις, και μερικές από τις πρώτες προ-αλφαβητικές γραφές…

«Περίεργες» ταφές Θρακών,
8.000 χρόνων,
βρέθηκαν στην Σόφια!

Περιοχή με την αρχαιότερη χρυσοχοΐα
στον κόσμο,
με μερικές από τις αρχαιότερες πόλεις,
και μερικές από τις πρώτες προ-αλφαβητικές γραφές… 

Του Γιώργου Λεκάκη


Συνολικά 4 νεολιθικές ταφές, 8.000 χρόνων, οι οποίες είναι και οι πιο περίεργες και οι αρχαιότερες που έχουν βρεθεί στην κοιλάδα της Σόφιας, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στον Νεολιθικό Οικισμό της Σλατινα, σε έναν σήμερα πυκνοκατοικημένο συνοικισμό στην βουλγαρική πρωτεύουσα!

Ο 8.000 χρόνων Νεολιθικός θρακικός Οικισμός της συνοικίας Slatina είναι ένας από τους πρώτους μεγάλους οικισμούς της Νεολιθικής Ευρώπης, στο έδαφος που νυν κατέχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία, στα Βαλκάνια και την Κάτω Κοιλάδα του Ίστρου / Δούναβη και κοντά στην Μαύρη Θάλασσα / Πόντο.

ΠΡΙΝ 8.000 ΧΡΟΝΙΑ...


Αυτός ο προϊστορικός θρακικός πολιτισμός από την Νεολιθική και την Χαλκολιθική εποχή, έδωσε και την αρχαιότερη χρυσοχοΐα στον κόσμο - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - και μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, και μερικές από τις πρώτες μορφές προ-αλφαβητικής γραφής - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ, αλλά και ΕΔΩ. Γι’ αυτό και αναφέρεται από μερικούς μελετητές ως «Παλαιά Ευρώπη». Ο θρακικός πολιτισμός προηγείται διάσημων πολιτισμών όπως της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας κατά χιλιάδες χρόνια…


 Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις από τον Νεολιθικό Οικισμό της Slatina στην Σόφια, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνουν τεράστια νεολιθικά σπίτια 8.000 χρόνων, και ένα πολύ ενδιαφέρον προϊστορικό τεχνούργημα, από νεφρίτη, σε σχήμα τετράγαμμα / σβάστικα, σαν βάτραχος (σύμβολο του Διονύσου Σαβάζιου - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ), το 3ο του είδους του, που έχει ανακαλυφθεί στην αρχαία Θράκη στο έδαφος της Βουλγαρίας.


 Συνολικά 4 προϊστορικές ταφές 8.000 χρόνων έχουν βρεθεί στον Νεολιθικό Οικισμό της Slatina κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του 2020, ανακοίνωσε η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.


Ο Νεολιθικός Οικισμός Slatina ανασκάπτεται από την δεκαετία του 1980 από τον αρχαιολόγο Prof. Vasil Nikolov (Deputy Chairman of the Bulgarian Academy of Sciences / Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών), ο οποίος μάλιστα έλαβε ένα ειδικό βραβείο από την πόλη της Σόφιας ακριβώς για αυτήν την έρευνα.

«Μαζί με τους δύο τάφους που βρήκαμε [στον Νεολιθικό Οικισμό της Σλάτινα] πέρυσι, αυτοί οι τέσσερις τάφοι είναι οι πρώτοι τάφοι ανθρώπων γνωστοί στην κοιλάδα της Σόφιας… Για πρώτη φορά, έχουμε συναντήσει τόσο εξαιρετικά σπάνια ευρήματα από το τελετουργικό συγκρότημα του οικισμού… Είναι οι αρχαιότερες ταφές ανθρώπων που βρέθηκαν ποτέ στην κοιλάδα της Σόφιας. Ο Νεολιθικός Οικισμός της Σλατινα είναι πολιτιστικό φαινόμενο, που μπορεί να εκληφθεί ως ένα από τα μέρη που έδωσαν την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού στην Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Νικολόφ.

Ο ίδιος ο Νεολιθικός Οικισμός στη Slatina υπήρχε για περίπου 500 χρόνια, από περίπου το τέλος της 7ης χιλιετίας π.Χ. έως τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ.

«Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες τάφοι, έγιναν στις αρχές της 6ης χιλιετίας π.Χ. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τα θρησκευτικά τελετουργικά από αυτήν την περίοδο», αναφέρει η ανακοίνωση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αν και σε προηγούμενες εποχές, η αρχαιολογική ομάδα έχει ανακαλύψει τεράστιες προϊστορικές κατοικίες, που πιθανώς σχετίζονται με τους τάφους που ανακαλύφθηκαν, φέτος φαίνεται να έχουν… καταστραφεί!!!

Οι δύο πρώτες ταφές στον οικισμό Slatina βρίσκονται σε έναν μόνον τάφο, που περιείχε τα ερείπια δύο ανθρώπων - ενός παιδιού και ενός άνδρα. Οι άλλες δύο ταφές είναι επίσης περίεργες: Μια γυναίκα που θάφτηκε στραμμένη προς τα κάτω, ξαπλωμένη μπρούμυτα! Και ένας άνδρας που έχει αναπαυθεί με ένα από τα χέρια του κάτω από το σώμα του!..

 

ΠΗΓΗ: AiB, 20 Οκτωβρίου 2020. Φωτογραφίες: Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.10.2020.

 ΛΕΞΕΙΣ: Περιεργες ταφες Θρακων, 8.000 χρονων, Σοφια Βουλγαριας, χρυσοχοια, πολη, προαλφαβητικη γραφη, νεολιθικες ταφες, 8.000 χρονια πριν, κοιλαδα της Σοφιας, Νεολιθικος Οικισμος, Σλατινα, βουλγαρια, θρακη, Νεολιθικη Ευρωπη, Βαλκανια, Κατω Κοιλαδα Ιστρου, Ιστρος, Δουναβης, Μαυρη Θαλασσα, Ποντος, προιστορια, θρακικος πολιτισμος, Χαλκολιθικη εποχη, προαλφαβητικες γραφες, Παλαια Ευρωπη, Αιγυπτος, Μεσοποταμια, νεολιθικα σπιτια, προιστορικο τεχνουργημα, νεφριτης, τετραγαμμα, σβαστικα, βατραχος, συμβολο, Διονυσος Σαβαζιος, Νικολοφ, 7η χιλιετια πΧ, 6η χιλιετια πΧ, θρησκευτικη τελετουργια, προιστορικες κατοικιες, ταφος παιδιου, μπρουμυτα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ