ΑΡΧΑΙΟ ΧΡΥΣΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ ΘΡΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ ευρέθη στην ΔΕΒΕΛΤΟ… Δείχνει σχέσεις Θράκης - Αιγύπτου

ΑΡΧΑΙΟ ΧΡΥΣΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ
ΘΡΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ
ευρέθη στην ΔΕΒΕΛΤΟ…
Δείχνει σχέσεις Θράκης - Αιγύπτου

Του Γιώργου Λεκάκη


Ένα νεοανακαλυφθέν χρυσό ενώτιο / σκουλαρίκι του 2ου αι. μ.Χ. ευρέθη στην αρχαία ελληνική πόλη της Θράκης Δεβελτό / Deultum. Ας μην ξεχνάμε πως οι Θράκες ήσαν οι πρώτοι χρυσοχόοι του κόσμου! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Παρόμοιο φορούσαν γυναίκες την ίδια εποχή στην Αίγυπτο!

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Το ενώτιο που ευρέθη στην Δεβελτό της Θράκης.
ΔΕΞΙΑ: Πορτραίτο γυναικός, ιδίας εποχής,
από την ελληνική πόλη Φαγιούμ στην Αίγυπτο!


Ανακαλύφθηκε στην έκταση που κατέχει νυν η Νοτιοανατολική Βουλγαρία, από αρχαιολόγους που ανασκάπτουν την αρχαία πόλη, κοντά στην πόλη που και σήμερα καλείται Debelt, στην περιοχή Πύργου / Μπουργκάς, κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

 

Η Δεβελτός, βάσει ρωμαϊκής νομοθεσίας απολάμβανε μια κατάσταση ίδια με εκείνην της Ρώμης! Στην αρχαία έκταση της Θράκη που κατέχει η σημερινή Βουλγαρία, υπάρχουν μόνον τρεις πόλεις που απολάμβαναν αυτό το καθεστώς:

- Η Δεβελτός / Deultum (Colonia Flavia Pacis Deultensium),

- η Ρατιαρία / Ratiaria (Colonia Ulpia Traiana Ratiaria) κοντά στο Αρχάρ / Archar,

και

- η Ulpia Oescus, κοντά στο Gigen.

Η ρωμαϊκών χρόνων Δεβελτός επανακτίσθηκε τον 1ο  αιώνα μ.Χ. κοντά στον προϋπάρχοντα αρχαίο θρακικό οικισμό της Δεβελτού. Εγκαταστάθηκαν Ρωμαίοι στρατιωτικοί βετεράνοι από την 8η  Λεγεώνα του Αυγούστου (Legio VIII Augusta), κοντά στην λίμνη Μάνδρα, όπου υπήρχε επίσης ένα λιμάνι που την συνέδεε με τον Πόντο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΔΕΒΕΛΤΟ, ΕΔΩ.


Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Δεβελτό / Deultum - Debelt Archaeological Preserve ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου 2020. Το χρυσό σκουλαρίκι ανακαλύφθηκε δύο ημέρες αργότερα!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.


Ευρέθη στην ένωση μεταξύ πλακιδίων σε ένα από τα δωμάτια στα ερείπια των θερμών (δημοσίων λουτρών) της Δεβελτού, ενημερώνει η Krasimira Kostova, επί κεφαλής της Debelt Archaeological Preserve.

«Τα χρυσά σκουλαρίκια μιας ευγενούς κυρίας, που απεικονίζεται και σε ένα από τα πορτρέτα της Fayum, είναι ακριβώς τα ίδια με τα σκουλαρίκια που ανακαλύψαμε εδώ στην Δεβελτό», είπε.

Οι θερμές της Δεβελτού κατεστράφησαν το 357 - 358 μ.Χ. κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού.

Αυτό σημαίνει πως στην Θράκη ακολουθούσαν τις τάσεις της «μόδας», και είχαν σχέση με τους Έλληνες κατοίκους της Φαγιούμ της Αιγύπτου… - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο, AiB, 6 Οκτωβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ΑΡΧΑΙΟ ΧΡΥΣΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ, ΘΡΑΚΙΩΤΙΣΣΑ, ΔΕΒΕΛΤΟΣ, χρυσο ενωτιο, 2ος αιωνας μΧ, Θρακη, γυναικα, Αιγυπτος, Βουλγαρια, Πυργος Βουλγαριας, Μπουργκας, Μαυρη Θαλασσα, Ρωμη, Ρατιαρια, Αρχαρ, Αρτσαρ, Ουλπια Οισκος, Γκιγκεν, 1ος αιωνας μΧ, στρατιωτικος, βετερανος, 8η Λεγεωνα Αυγουστου, λιμνη Μανδρα, λιμανι, Ποντος, θερμες, δημοσια λουτρα, πορτραιτο, Φαγιουμ, 357 μΧ, 358 μΧ, σεισμος, πορτρετο, Fayum

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ