Την 21η Νοεμβρίου στην Βενετία τιμούν την Παναγιά της Κρήτης, που έσωσε την πόλη!

Την 21η Νοεμβρίου στην Βενετία
τιμούν την Παναγιά της Κρήτης,
που έσωσε την πόλη! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Η Ενετία, έχω ξαναγράψει, πως είναι πόλη που ίδρυσαν Παφλαγόνες Πόντιοι Έλληνες, από την Ενετή, αμέσως μετά τα Τρωικά… - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.


Η Βενετία (όπως και άλλες πόλεις της Ιταλίας (Βορείου και Νοτίου) ευεργετήθηκαν πολλαπλώς από Έλληνες, από την αρχαιότητα έως και τα σύγχρονα χρόνια

Την Βενετία ξεχώρισαν οι Μανιάτες Μέδικοι και οι Κρήτες Καντιώτες.


Την 21η Νοεμβρίου, οι καθολικοί της Βενετίας γιορτάζουν την Festa della Salute / Γιορτή της Υγείας.


Την ίδια ημέρα, οι ορθόδοξοι τιμούν την είσοδο της Μητέρας του Θεού στον Ναό.

Η "Madonna della Salute" / Παναγιά της Υγείας συνδέεται πολύ στενά με την αφοσίωση στην πόλη, καθώς η Βενετία διατηρεί τους παλαιούς δεσμούς της με τον ελληνικό βυζαντινό κόσμο.

Για περισσότερο από τρεις αιώνες, προσκυνητές που έρχονται στην Βασιλική της Υγείας / Basilica della Salute έχουν σεβαστεί την εικόνα της Παναγίας / Madonna, που βρίσκεται στο κέντρο του κύριου «βωμού». Η θαυματουργή - για τους Χριστιανούς Κρήτες – εικόνα προήλθε από το νησί της Κρήτης (Candia για τους Ενετούς) στις 26 Φεβρουαρίου 1670, και την άρπαξε από εκεί ο δόγης Μοροζίνι, για να σώσει την Βενετία που μαστιζόταν από πανούκλα.


Στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ετοποθετήθη στην κεντρική θέση του βωμού. Οι Ιταλιώτες Κρήτες (Candiots / Candiotti, Καντιώτες) την ονόμασαν Madonna di San Tito (του αγίου Τίτου), επειδή πίστευαν ότι είχε ζωγραφιστεί από τον άγιο Λουκά, και την έδωσε τότε στον πρώτο τους επίσκοπο. (βέβαια, αυτό είναι καλά συντηρούμενο ψέμα, καθώς ο άγιος Λουκάς δεν ζωγράφισε ποτέ καμμιά εικόνα).


Ονομάζεται επίσης Μεσοπαπαντήτισσα Μεσοπαντήτισσα / Mesopandìtissa, που σημαίνει διαμεσολαβητής της ειρήνης, διότι μπροστά από την εικόνα της οι Βενετοί και οι Έλληνες της Κρήτης, το 1264, είχαν θέσει τέρμα στον πόλεμο, που είχαν εμπλακεί για εξήντα χρόνια.


Στην Βενετία, η εικόνα της Παναγίας ονομάζεται Madonna della Salute επειδή οι Ενετοί αναγνώρισαν από αυτήν ότι είχαν λάβει την υγεία ως δώρο, για την θεραπεία της πόλεως από την πανούκλα. Αυτή η υπενθύμιση είναι σε επιγραφή που είναι χαραγμένη στο κέντρο της Βασιλικής: "Unde origo inde salus"«Η Βενετία γεννήθηκε από την Μαρία, η σωτηρία προήλθε από την Μαρία».


Βέβαια, για να επιστρέψει η κλεμμένη εικόνα από την Βενετία, στην Κρήτη όπου ανήκει, ούτε λόγος…

 

ΠΗΓΗ: Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia, Chiesa Della Madonna Della Salute, Basilica salute venezia. Γ. Λεκάκης «Τάματα και Αναθήματα». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.11.2020.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Μεσοπαντίτισσα. Η εικόνα του Χάνδακα που τιμούν οι Ενετοί», 20.8.2020.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ