Η Αγέλαστος Πέτρα - ΔΕΙΤΕ ξανά και ξανά την ταινία του Φ. ΚΟΥΤΣΑΦΤΗ - βίντεο

Η Αγέλαστος Πέτρα
ΔΕΙΤΕ ξανά και ξανά την ταινία
του Φ. Κουτσαύτη


Η Αγέλαστος Πέτρα είναι μία ταινία (του 2000) από τον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή.

Στην αγέλαστο πέτρα κάθησε η θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Στην Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων Μυστών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΕΔΩ.

Μια ταινία χωρίς αγγεία, ανασκαφές, αρχαιολόγους, και βρώμικα επαρχιακά δρομάκια. Η κάμερα, για δέκα σχεδόν χρόνια τριγυρνάει στην πόλη και τη γύρω περιοχή.

Τη γη των Ελευσίνιων Μυστηρίων, την πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης, που μετατράπηκε τις τελευταίες δεκαετίες από το τσιμέντο και την μόλυνση σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά και κοινωνικά περιοχές της Αθήνας.

Τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2000, το Βραβείο καλύτερης ταινίας της Π.E.K.K., και Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία παρακολουθεί τις επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελευσίνα σε ένα διάστημα δέκα ετών. H Ελευσίνα είναι μια μικρή βιομηχανική πόλη, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Mε την πόλη αυτή δέθηκε από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια ο αγαπημένος μύθος των αρχαίων, ο μύθος της θεάς Δήμητρας, θεάς της γεωργίας και της ευφορίας της γης, και της κόρης της, Περσεφόνης. Εδώ όπου, σύμφωνα με το μύθο, πρωτοκαλλιεργήθηκαν τα θεία δώρα, τα δημητριακά, αναπτύχθηκαν και οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και το ιερό. Κινηματογραφούμε αυτή την πόλη επί δέκα χρόνια, απ’ τη μεριά του προσκυνητή, παρακολουθούμε τα καθημερινά, ταπεινά και μεγαλειώδη; και ανακαλύπτουμε κτερίσματα από το αρχαίο πρόσωπο, εντοιχισμένα στη σύγχρονη ζωή. H Ελευσίνα είναι δυτικά, χώρος ιερός, σημείο και όριο για να δει κανείς τόσο τον κόσμο γύρω του όσο και τον εαυτό του.


ΛΕΞΕΙΣ: Αγελαστος Πετρα, ταινια, Φιλιππος Κουτσαφτης, 2000, σκηνοθετης, Φιλιππος Κουτσαυτης, θεα Δημητρα, Περσεφονη, Ελευσινα, Μυστες, ανασκαφες, αρχαιολογος, Ελευσινια Μυστηρια, Δημητρα, Κορη, τσιμεντο, μολυνση, Αθηνα, Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης, βιομηχανια, Ελευσις, προιστορια, μυθος, γεωργια, ευφορια, μυστης, καλλιεργια, θεια δωρα, δημητριακα, κτερισμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ