Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, αποτέλεσε πράξη γενναιότητας πρώτου μεγέθους και ορόσημο του αγώνα εναντίον των κατακτητών - 78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η ανατίναξη
της γέφυρας του Γοργοποτάμου,
από τις ενωμένες δυνάμεις
της Εθνικής Αντίστασης,
αποτέλεσε πράξη γενναιότητας
πρώτου μεγέθους
και ορόσημο του αγώνα
εναντίον των κατακτητών

78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η Εθνική Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής αποτελεί μια κορυφαία περίοδο στη μακραίωνη ελληνική ιστορία, αντάξια των σημαντικότερων στιγμών της, μια έμπρακτη και αγωνιστική αναβίωση του πνεύματος της Επανάστασης του 21.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, σε συνεργασία με Άγγλους σαμποτέρ, αποτέλεσε πράξη γενναιότητας πρώτου μεγέθους και ορόσημο του αγώνα εναντίον των κατακτητών. Έπληξε καίρια το γόητρο του Άξονα, δυσχέρανε τις κινήσεις και τον εφοδιασμό των δυνάμεών του, ενδυνάμωσε το αδούλωτο φρόνημα του ελληνικού λαού και υπήρξε υπόδειγμα αντιστασιακής δράσης για τους αγωνιζόμενους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού λαούς της Ευρώπης.

Η Ελλάδα πέτυχε την πρώτη νίκη στην Ευρώπη εναντίον του Άξονα με την απόκρουση και απώθηση των Ιταλών του Μουσολίνι. Στη συνέχεια, ο πάνδημος συναγερμός στη Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε τη γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, ενώ η αποκαθήλωση του αγκυλωτού σταυρού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από τους Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα, υπήρξε σάλπισμα γενναιότητας και Αντίστασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γενναία Αντίσταση του ελληνικού λαού απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία, ματαίωσε την αποστολή «εθελοντών» στο Ανατολικό Μέτωπο και ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση Ελλήνων εργατών που προορίζονταν για τα εργοστάσια – κολαστήρια του Γ’ Ράιχ. Η ηρωική, πολύμορφη και μαζική αντιστασιακή δράση των Ελλήνων, είχε ως αποτέλεσμα να δεσμευθούν στη χώρα μας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις των κατακτητών, στοιχείο που επηρέασε την εξέλιξη σε άλλα πολεμικά μέτωπα αλλά και απέκρουσε δυναμικά και αποφασιστικά την προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας, την οποία έκαναν οι δυνάμεις του Άξονα με τους κατά τόπους συνεργάτες τους σε όλη την Ευρώπη.

Εβδομήντα οκτώ χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και αξιώνουμε, αγωνιζόμαστε και προσμένουμε την απόδοση των δίκαιων και απαράγραπτων γερμανικών οφειλών προς αποζημίωση και επανόρθωση των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών, των ολοσχερών καταστροφών και της μεθοδικής λεηλασίας, που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εις βάρος του ελληνικού λαού. Για τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καλούμε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να αναλάβει την ευθύνη της ως οφείλει ως καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ. Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να τερματίσει την αδράνειά της στο ζήτημα αυτό. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί για τη δικαίωση της Αντίστασης και θυσίας της Ελλάδας.

Επιπλέον, για μία, ακόμη, φορά θέτουμε με έμφαση το ζήτημα της παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης, που προωθείται με προκλητική επιμονή από το γερμανικό κράτος, μέσω «ακαδημαϊκών» πρωτοβουλιών, με χρηματοδότηση του περιβόητου γερμανικού ταμείου για το μέλλον και άλλων οργάνων του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Εφιστούμε, δε, την προσοχή των αρμόδιων αρχών, της ελληνικής κοινής γνώμης και ιδίως των Ελλήνων εκπαιδευτικών, να μην συνεργήσουν, άθελα τους, στη διείσδυση της γερμανικής κρατικής προπαγάνδας στα σχολεία και την ελληνική κοινωνία αλλά να αποκρούσουν αποφασιστικά την προσπάθεια υπαγωγής υπό τον έλεγχο του γερμανικού κράτους της Ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, σε δύο ιστορικές της στιγμές, έχει, αφενός, αναγνωρίσει την Εθνική Αντίσταση (νόμος 1285/1982) και, αφετέρου, έχει αποφασίσει τη σθεναρή διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (απόφαση Ολομέλειας της Βουλής της 17ης Απριλίου 2019). Οφείλει συνεπώς να τιμήσει εμπράκτως τις δεσμεύσεις της αυτές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 24.11.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.11.2020.

Βιβλία και ντοκυμανταίρ για την γερμανική Κατοχή του Γιώργου Λεκάκη:

«Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. «Κάδμος», 2012.


«Ναζί: Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα», εκδ. Κάδμος, 2013.


«Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. Κάδμος, 2014.


«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.


«Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.


«Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.


ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ:


Το Ολοκαύτωμα της Καντάνου, 2015.


Το Ολοκαύτωμα της Καντάνου, 2015 - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: ΜΕΡΟΣ Α και ΜΕΡΟΣ Β.


Μια πράξη Αντίστασης στο Καλυκοποιείο Μαλτσινιώτη, επί Κατοχής, 2016.


Καιρός να επιστρέψουν οι Γερμανοί ΚΑΙ τις αρχαιότητες, ΚΑΙ τα βιβλία, ΚΑΙ τους πίνακες, κ.ά. πολιτισμικά αγαθά που έκλεψαν από την Ελλάδα επί Κατοχής…


 

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης

Στις 25 Νοεμβρίου 1942 οι αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, σε συνεργασία με Βρετανούς κομάντος, ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου, που φρουρούσαν ιταλικές και γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές ενέργειες εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Το 1982, με τον Νόμο 1285, η επέτειος της καθιερώθηκε ως ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Η Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) θα τιμήσει συμβολικά – λόγω των υγειονομικών μέτρων – την κορυφαία αυτή αντιστασιακή ενέργεια την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ., καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στο πάρκο της Ν. Παραλίας , απέναντι από το Δημαρχείο.

Ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης, είναι ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας. Είναι αγώνας για την απόδοση Δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό, 75 χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΗΓΗ: Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), 24.11.2020.

 

Μια από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής

Φέτος συμπληρώνονται 78 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, μιας από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η επιχείρηση  πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, και τη συνεργασία Βρετανών σαμποτέρ.  Τα στρατιωτικά και πολιτικά οφέλη της ήταν πολλαπλά. Η διακοπή της μοναδικής σιδηροδρομικής σύνδεσης Βορρά - Νότου της χώρας για 6 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τη διακίνηση πολεμοφοδίων και πρώτων υλών προς και από την Ελλάδα. Κατέδειξε τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών και καταξίωσε τον αγώνα της Αντίστασης συνδέοντάς τον με τον συμμαχικό αγώνα στα άλλα μέτωπα του πολέμου. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος ήταν εξίσου σημαντικός. Η επιχείρηση είχε αφυπνιστική δράση στον κατεχόμενο λαό και ενίσχυσε το ηθικό των ανταρτών και του πληθυσμού, ο οποίος άρχισε να πυκνώνει τις γραμμές της Αντίστασης.

Η κοινή δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην επιχείρηση του Γοργοποτάμου την κατέστησε σύμβολο της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των κατακτητών, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τα διχαστικά βιώματα της μεταπολεμικής εποχής. Για αυτό και στη συλλογική μνήμη ο Γοργοπόταμος χαρακτηρίστηκε ως κορυφαία εκδήλωση της αντιστασιακής δράσης και ως συνέχεια του αγώνα του 1821 για την εθνική ανεξαρτησία.

Σήμερα, 78 χρόνια μετά, ο Γοργοπόταμος εξακολουθεί να συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Είναι ένας αγώνας διαρκής και πάντα επίκαιρος.

Οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» τιμώντας την επέτειο αλλά και τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα θα πραγματοποιήσουν, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου.

Ο Γοργοπόταμος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή μας το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.

ΠΗΓΗ: Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης, 24.11.2020.

 

Διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης από τον Δ. Λαρισαίων

Τιμώντας την 76η επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή και με αφορμή την ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, ο Δήμος Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο των Πολιτών σε συνεργασία με τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.) και το Σύνδεσμο Φιλολόγων ν. Λάρισας διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση – διάλογο με θέμα

«Εθνική Αντίσταση: η ιστορική Mνήμη στο Παρόν και Μέλλον. Συζητώντας το 2020, στον καιρό της πανδημίας…».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Τρίτη, 24 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 και εντάσσεται στις δράσεις “Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει”.

Θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι του Δήμου Λαρισαίων στο youtube .

Συμμετέχουν:

Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Ιστορικός, Συντονιστής του προγράμματος freeathens44

Κική Σακκά, Πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, τ. Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου

Ιουλία Κανδήλα, Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων (ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας)

Στο διάλογο παίρνουν μέρος νέοι, Σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων.

Συντονίζει:

Αναστάσιος Μάτος, Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων (ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας).

Προλογίζουν:

Δημήτρης Δεληγιάννης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων

Αθηνά Καραλοπούλου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Λάρισας.


ΛΕΞΕΙΣ: ανατιναξη γεφυρας Γοργοποταμου, Εθνικη Αντισταση, ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, Αγγλοι σαμποτερ, Κατοχη, Αξονας, φασισμος, ναζισμος, Γοργοποταμος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ