Το μεγαλύτερο δημοσιευμένο σύνολο ειδωλίων Νεολιθικής-Εποχής Χαλκού στην Μακεδονία, μέχρι σήμερα, προέρχεται από την Καβάλα - Εποχή ελάχιστα γνωστή για την Ανατολική Μακεδονία!!!

Το μεγαλύτερο δημοσιευμένο

σύνολο ειδωλίων

Νεολιθικής-Εποχής Χαλκού

στην Μακεδονία, μέχρι σήμερα,

προέρχεται από την Καβάλα

Εποχή ελάχιστα γνωστή

για την Ανατολική Μακεδονία!!!

 

Του Γιώργου Λεκάκη


Αυτός ο τόμος ολοκληρώνει την δημοσίευση των ανασκαφών του Jean Deshayes (1961-1975) στο Dikili Tash του νομού Καβάλας.

Ακολουθεί τους δύο τόμους, που είναι ήδη διαθέσιμοι.

Ο πρώτος, που δημοσιεύθηκε το 1992, περιέγραψε τον χώρο και την ανασκαφή, την στρατηγική και την χρονολογία, τις κατασκευές, τα εργαλεία, τα μέσα διαβίωσης και τα χαρακτηριστικά της διακόσμησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΝΤΙΚΙΛΙ ΤΑΣ, ΕΔΩ.

Ο δεύτερος, που δημοσιεύθηκε το 2004, ασχολήθηκε με τα νεολιθικά κεραμικά (τεχνικές, φόρμες και διακοσμήσεις), συμπεριλαμβανομένων των ζωόμορφων και ανθρωπόμορων αγγείων.

Αυτός ο τρίτος τόμος περιέχει πρώτα μια μελέτη των μορφών και των διακοσμήσεων της κεραμικής, της πρώιμης Εποχής του Χαλκού και της ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Επομένως, η Εποχή του Χαλκού, ελάχιστα γνωστή για την Ανατολική Μακεδονία, εμπλουτίζεται από μια νέα ακριβή μελέτη βασισμένη σε μια καλά τεκμηριωμένη εργασία. Εξ ίσου καινούργια είναι η εξαντλητική δημοσίευση ειδωλίων και μοντέλων από την Μέση Νεολιθική έως την Ύστερη Εποχή του Χαλκού: Αυτός είναι ένας ολοκληρωμένος και αιτιολογημένος κατάλογος, ακολουθούμενος από μια συστηματική μελέτη που οργανώνεται σύμφωνα με τις κατηγορίες αντικειμένων.

Το σύνολο είναι το μεγαλύτερο δημοσιευμένο μέχρι σήμερα.

Αυτές οι συνεισφορές αυξάνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για τις σχετικές περιόδους και προσφέρουν αιτιολογημένες ερμηνείες. Το γενικό συμπέρασμα, το οποίο κλείνει τον τόμο και την δημοσίευση των ανασκαφών του J. Deshayes, εντοπίζει την εξέλιξη των μεθόδων εργασίας και των τρόπων σκέψης σχετικά με τα διάφορα προγράμματα που εφαρμόζοσθηκαν στο Dikili Tash: Υπογραμμίζει την αποδοχή περισσότερων νεολιθικών θέσεων, όπως και αλλού στην Μακεδονία.

ΠΗΓΗ: Γαλλική Σχολή Αθηνών, 2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.9.2020.

Éditeur : École française d’Athènes

Collection : Suppléments du BCH

Lieu d’édition : Athènes

Année d’édition : 2019

Publication sur OpenEdition Books : 19 novembre 2020

EAN (Édition imprimée) : 9782869583108

EAN électronique : 9782869584655

Nombre de pages : 336 p.

 

CHAPITRE I

Dimitra Malamidou

Les récipients en céramique :

formes et décors du Bronze Ancien et du Bronze Récent

 

CHAPITRE II

Christina Marangou

Les figurines et les maquettes du Néolithique Moyen au Bronze Récent

 

CONCLUSION GÉNÉRALE

Dimitra Malamidou et René Treuil

Vers une archéologie réflexive, le cas de Dikili Tash

Table des illustrations

Planches.

ΛΕΞΕΙΣ: συνολο, ειδωλιο, Νεολιθικη, Εποχη Χαλκου, Μακεδονια, νομος Καβαλας, Ανατολικη Μακεδονια, ανασκαφες, Jean Deshayes, 1961, 1975, Dikili Tash, Καβαλα, 1992, ανασκαφη, εργαλεια, μεσα διαβιωσης, διακοσμηση, 2004, νεολιθικη κεραμικη, διακοσμησεις, ζωομορφα αγγεια, ανθρωπομορφα αγγεια, μορφη, πρωιμη Εποχη Χαλκου, υστερη Εποχη Χαλκου, Εποχη του Χαλκου, ειδωλια, Μεση Νεολιθικη, DikiliTash, Ντικιλι Τας, ΝτικιλιΤας, Γαλλικη Σχολη Αθηνων, 2019
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ