Κλεμμένο από λαθρανασκαφή αρχαίο αιγυπτιακό ανάγλυφο επαναπατρίστηκε στην Αίγυπτο, από τις ΗΠΑ! Εντοπίστηκε για πώληση στο Διαδίκτυο, από το Τμήμα Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου!!!

Κλεμμένο από λαθρανασκαφή
αρχαίο αιγυπτιακό ανάγλυφο
επαναπατρίστηκε στην Αίγυπτο,
από τις ΗΠΑ!
Εντοπίστηκε για πώληση στο Διαδίκτυο,
από το Τμήμα Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων
της Αιγύπτου!!!

 

Του Γιώργου Λεκάκη


Ένα κλεμμένο ανάγλυφο από ασβεστόλιθο, που χρονολογείται μεταξύ 712 και 332 π.Χ. παραδόθηκε στο αιγυπτιακό προξενείο στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Shaaban Abdel-Gawad του Τμήματος Αποκατάστασης Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το ανάγλυφο, το οποίο εντοπίστηκε για πώληση στο Διαδίκτυο από το Τμήμα Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, πιστεύεται ότι έχει βρεθεί σε παράνομη ανασκαφή, και εξήχθη λαθραία από την χώρα το 2019, με πλαστά έγγραφα εξαγωγής.

Το ανάγλυφο απεικονίζει έναν άνδρα, που ονομάζεται Padi-Sena με τους δύο θεούς Ώρο / Horus και Αθώρ / Hathor.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ ΑΡΧΑΙΩΝ, ΕΔΩ.

Και η εύλογη ερώτηση / απορία:

Το… ελληνικό Τμήμα Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων» (εάν υπάρχει) πόσα αρχαία ελληνικά έργα τέχνης έχει εντοπίσει να πωλούνται στο Διαδίκτυο και πόσες ενέργειες έχει κάνει για να σταματήσει αυτό το αίσχος;

Και με τι αποτέλεσμα;

Φωνή χρόνια βοώντος…

ΠΗΓΗ: Ahram Online, 19 Νοεμβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Κλεμμενο, λαθρανασκαφη, αρχαιο αιγυπτιακο αναγλυφο, επαναπατρισμος, Αιγυπτος, ΗΠΑ, πωληση αρχαιων στο Διαδικτυο, Τμημα Επαναπατρισμου Αρχαιοτητων Αιγυπτου, ασβεστολιθος, 712 πΧ, 332 πΧ, 2019, εξαγωγη αρχαιων, Padi Sena, θεος Ωρος, Horus, Αθωρ, Hathor
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ