Το Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους

Το Καθολικό της Ιεράς Μονής
Μεγίστης Λαύρας
Αγίου Όρους 

Το Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας αποτελεί ένα εμβληματικό κτήριο για την ιστορία του Αγίου Όρους, καθώς πρόκειται για το πρώτο από τα μεγάλα Καθολικά που κατασκευάστηκαν στη χερσόνησο, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά στην ιστορία του Αγίου Όρους τη μορφή των μοναστηριών που γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, είναι ένα κτήριο ακριβώς χρονολογημένο το 963, γεγονός που σπανίζει στα μεσοβυζαντινά κτήρια, ακόμα και στα σημαντικότερα. Τέλος, οι συνθήκες της ίδρυσής του είναι εν πολλοίς γνωστές από τα κείμενα. Παρ’ όλα ταύτα, το κτήριο εμφανίζεται περιορισμένα στη διεθνή βιβλιογραφία, κυρίως χάρις στις μελέτες του Παύλου Μυλωνά. Ωστόσο έλειπε μέχρι σήμερα μια μονογραφία που να αναλύει το σύνολο του κτηρίου, την ιστορία του, τις επιρροές του και τις διαδοχικές φάσεις του με αναλυτικά σχέδια και εικόνες. Βασισμένο σε σύγχρονη λεπτομερή ηλεκτρονική αποτύπωση και φωτογράφηση, το παρόν πόνημα προσπαθεί να καλύψει το κενό αυτό, αποτελώντας μια πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής του κτηρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΕΔΩ.

Ακολουθούν τέσσερα παραρτήματα: στο πρώτο αναπτύσσεται η διακόσμηση με πλακίδια Νικαίας (Ιζνίκ) του κυρίως ναού, στο δεύτερο παρατίθεται σύνταγμα των ναών με κιονοστήρικτες λιτές-νάρθηκες, στο τρίτο, το οποίο έχει συγγραφεί από τη Βασιλική Συθιακάκη-Κριτσιμάλλη, δρ. αρχαιολόγο, αναπτύσσεται διεξοδικά το θέμα της μαρμάρινης διακόσμησης του ναού και στο τέταρτο συλλέγονται οι ναοί με κυλινδρικό τύμπανο.

Στο βιβλίο του Σωτήρη Βογιατζή (*) περιλαμβάνεται εκτενής περίληψη στα αγγλικά και ρωσικά.

Διαδικτυακή παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020, στις 18.30.


 (*) Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1972–1977 και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία (1972–1979) όπου πήρε δίπλωμα MSc στην Αποκατάσταση Κτηρίων. Το 1997 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ με θέμα την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα στην Κεντρική Ελλάδα.

 

Μετά τη σύντομη ενασχόληση με την αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων στις αραβικές χώρες ως μέλος του Γραφείου Δοξιάδη (1981–1983) προσλήφθηκε στο Δημόσιο στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τη συντήρηση των παραδοσιακών κτηρίων στο Άγιον Όρος, αλλά και αργότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1993, μετά από 10 χρόνια θητείας στο Δημόσιο, παραιτήθηκε και ίδρυσε το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ειδικών Μελετών «Σωτήρης Βογιατζής και Συνεργάτες» και μέχρι σήμερα ασχολείται, ιδιωτικά, με μελέτες αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων και αναπλάσεις παραδοσιακών κέντρων πόλεων. Θεωρεί δε ότι οι σημαντικότερες μελέτες με τις οποίες έχει ασχοληθεί είναι η Νέα Μονή στη Χίο, η Παναγία Σκριπούς στη Βοιωτία, η μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο και η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

 

Παράλληλα ασχολείται με την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής. Έχει συγγράψει 2 βιβλία και 50 περίπου άρθρα σε ειδικά περιοδικά, ενώ έχει επανειλημμένα εμφανιστεί με διαλέξεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Αναλυτική εργογραφία: Academia.edu/Sotiris Voyadjis

ΠΗΓΗ: εκδ. ΚΑΠΟΝ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Καθολικο Ιερας Μονης Μεγιστης Λαυρας Αγιου Ορους, Ιερα Μονη Μεγιστης Λαυρας Αγιου Ορους, Αγιο Ορος, Αγιον Ορος, μοναστηρι, 963 μΧ, 10ος αιωνας, μεσοβυζαντινη, Παυλος Μυλωνας, μονογραφια, κτηριο, αρχιτεκτονικη, γλυπτικη, πλακιδια Νικαιας, πλακιδια Ιζνικ, Νικαια, ναρθηκας, Συθιακακη Κριτσιμαλλη, μαρμαρινη διακοσμηση, κυλινδρικο τυμπανο, ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, εκκλησιαστικη αρχιτεκτονικη, 16ος αιωνας, Γραφειο Δοξιαδη, αραβια, Κεντρο Διαφυλαξης Αγιορειτικης Κληρονομιας, Θεσσαλονικη, Αγιορειτικη Κληρονομια, παραδοσιακο κτηριο, Νεα Μονη Χιου, Χιος, Παναγια Σκριπους, Ορχομενος Βοιωτιας, Παναγια Σκριπου, Βοιωτια, μονη Αγιου Ιωαννου Θεολογου Πατμου, Πατμος, Παναγια Εκατονταπυλιανη Παρου, Παρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ