Κεφαλή του Ερμού ευρέθη κοντά στην οδό... Ερμού! Είχε εντοιχιστεί σε σύγχρονο αγωγό αποχέτευσης!!!

Κεφαλή του Ερμού
ευρέθη κοντά
στην οδό... Ερμού!
Είχε εντοιχιστεί
σε σύγχρονο αγωγό αποχέτευσης!!!

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους.

Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση,  αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΕΡΜΗ, ΕΔΩ.

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι. π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 15.11.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Κεφαλη Ερμου, οδος Ερμου, 2020, Αθηνα, Αγια Ειρηνη Αιολου, κεφαλη Ερμη, ερμαικη στηλη, εικονογραφια, γλυπτο, Ερμης Προπυλαιου Αλκαμενους, Αλκαμενης, αγωγος αποχετευσης, 4ος πΧ αιωνας, 3ος πΧ αιωνας, ερμαικες στηλες, σταυροδρομι, οδοι, οδοδεικτες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ