Κλεμμένο χειρόγραφο από την Μονή Εικοσιφοίνισσας Δράμας επαναπατρίζεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο!

Κλεμμένο χειρόγραφο

από την Μονή Εικοσιφοίνισσας

Δράμας,

επαναπατρίζεται

στο Οικουμενικό Πατριαρχείο! 


Του Γιώργου Λεκάκη


Το Μουσείο της Βίβλου και ο επιμελητής του, Brian Hyland, που διεξήγαγε έρευνα προέλευσης ενός ελληνικού λειτουργικού χειρόγραφου από Ευαγγέλιο του 10ου (έως τις αρχές του 11ου αιώνα), ανακάλυψε ότι ήταν ένα από τα πολλά αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από την Πατριαρχική Σταυροπηγιακή μονή Εικοσιφοίνισσας της Δράμας, της Βόρειας Ελλάδας, από Βούλγαρους στρατιώτες, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Άλλο κλεμμένο χειρόγραφο από την ΙΜ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ Δράμας,
το οποίο ευρίσκεται στο Princeton...

Θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 1917, Βούλγαροι στρατιώτες λεηλάτησαν το μοναστήρι της Δράμας, αφαίρεσαν ολόκληρην την μοναστική βιβλιοθήκη - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για λεηλατημένες βιβλιοθήκες επί Κατοχής ΕΔΩ - η οποία περιελάμβανε πάνω από 430 χειρόγραφα και 470 άλλα θρησκευτικά αντικείμενα! Πολλά από αυτά πουλήθηκαν την δεκαετία του 1920 σε συλλογές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το εν λόγω χειρόγραφο είχε πωληθεί προηγουμένως στην Νέα Υόρκη το 1958. Το Μουσείο της Βίβλου το απέκτησε από τον Christie's τον Ιούνιο του 2011…

Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, το μουσείο επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συντονίσει τον επαναπατρισμό του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ, ΕΔΩ.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε το μουσείο για την υποσχεμένη επιστροφή και σε αντάλλαγμα, πρόσφερε να επιτρέψει στο μουσείο να εμφανίσει το αντικείμενο μέχρι την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Οκτώβριο του 2021. Επί πλέον, η εκκλησία θα δανείσει τρία ιερά αντικείμενα στο μουσείο για έκθεση!

ΠΗΓΗ: Μουσείο της Αγίας Γραφής, 26 Οκτωβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Κλεμμενο χειρογραφο, Μονη Εικοσιφοινισσας, επαναπατρισμος, Οικουμενικο Πατριαρχειο, Μουσειο Βιβλου, ελληνικο λειτουργικο χειρογραφο, Ευαγγελιο, 10ος αιωνας, 11ος αιωνας, λεηλασια, νομος Δραμας, Βουλγαροι, Α Παγκοσμιος Πολεμος, 1917, Βουλγαρια, μοναστικη βιβλιοθηκη, χειρογραφα, θρησκευτικα αντικειμενα, 1920, συλλογη, ΗΠΑ, Νεα Υορκη, 1958, Κριστις, Christie's, 2011, Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος, 2021

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ