Το ΜΥΗΤΗΡΙΟ της ΣΤΡΥΜΗΣ, αποκαλύπτεται: Στο πιο περίοπτο σημείο της πόλης, υπήρχε ναός, όπου τελούνταν Καβείρια Μυστήρια! - του Αστ. Τσίντσιφου

Το ΜΥΗΤΗΡΙΟ της ΣΤΡΥΜΗΣ, αποκαλύπτεται:
Στο πιο περίοπτο σημείο της πόλης,
υπήρχε ναός,
όπου τελούνταν Καβείρια Μυστήρια! 

Του Αστέριου Τσίντσιφου


Εκεί στην χερσόνησο της ΜΟΛΥΒΩΤΗΣ στην Κομοτηνή, πλάι σε δυο λιμνοθάλασσες και ανάμεσα στην αρχαία ΔΙΚΑΙΑ και την ΜΑΡΩΝΕΙΑ, υπήρχε η αρχαία αποικία των Θασιτών, ΣΤΡΥΜΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον νομο ΡΟΔΟΠΗΣ, ΕΔΩ.

Σε περιβάλλον να προσομοιάζει με αυτό της Αμφίπολης, υπήρχαν ΚΑΙ εκεί αποικίες λιονταριών (εικόνα από το Αρχ. Μουσείο Κομοτηνής)!

Η αρχαιολογία και σήμερα, θέλει την ΣΤΡΥΜΗ νομισματικά ανύπαρκτη!

Τα μαρμάρινα λιοντάρια της πόλης, δεν ταυτίστηκαν ποτέ στα συμμαχικά νομίσματα που έκοβε η ΔΙΚΑΙΑ με τον Ηρακλή και η ΜΑΡΩΝΕΙΑ με το άλογο! Κανείς δεν αναρωτήθηκε στην αρχαιολογία, πώς γίνεται να υπάρχουν λέοντες σε δυο πόλεις, που σε καμμιά από τις «καθαρές» δεκάδες διαφορετικές κοπές τους, δεν υπάρχει ίχνος λιονταριού!!!

Ψιλά γράμματα φίλοι μου! Όμως είναι ενδεικτικό του επιπέδου των ανθρώπων που διαχειρίζονται τον πολιτισμό μας!

Ελάχιστοι γνωρίζουν την ΣΤΡΥΜΗ, γιατί απλά δεν προβλήθηκαν τα νομίσματά της, από τα οποία και πηγάζουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΤΡΥΜΗ: Γ. Λεκάκης«Ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην ανασκαφή της Αμφίπολης... καταστρέφεται δίπλα της η Στρύμη... Ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος και μια μακεδονο-θρακική πόλις του Στρυμώνος, με ένα απίστευτο σύστημα υδρεύσεως... Εκ του Στρυμώνος το stream», στην εφημ. Κυριακάτικη Kontra News, 2.11.2014.

Στο πιο περίοπτο σημείο της πόλης, υπήρχε ο αρχαίος ναός, όπου τελούνταν και οι μυήσεις στα Καβείρια μυστήρια! Το νόμισμα θα μας βοηθήσει να φανταστούμε τι ακριβώς συνέβαινε τότε! Η ιέρεια έπαιρνε θέση στο όριο του ναού, εκεί όπου η δεξαμενή μύησης τέμνει το οικοδόμημα! Ένα κριάρι (ΗΛΙΟΣ) επάνω από το κεφάλι της στο νόμισμα, μας δείχνει την φύση της μύησης, στην οποία υπόκειται αυτός που, περνώντας τις φάσεις της μύησης, κολυμπά κυκλικά μέσα στην δεξαμενή!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΤΡΥΜΗ, ΕΔΩ.

Βλέποντας τους ανθρώπους να σκάβουν μέσα στην δεξαμενή, εύκολο είναι να κατανοήσουμε το μέγεθός της! Άλλωστε, όπως πάλι τα νομίσματα μας φανερώνουν, μπορούσαν ταυτόχρονα να μυούνται και παραπάνω του ενός ατόμου! Η επίσημη ανακοίνωση της αρχαιολογίας κλείνει το θέμα συνοπτικά, ονομάζοντας το κτίσμα «ΟΙΚΙΑ»!!!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ΜΥΗΤΗΡΙΟ, ΣΤΡΥΜΗ, ναος, Καβειρια Μυστηρια, Τσιντσιφος, χερσονησος ΜΟΛΥΒΩΤΗΣ, Μολυβωτη, Κομοτηνη, νομος Ροδοπης, λιμνοθαλασσα, αρχαια ΔΙΚΑΙΑ, ΜΑΡΩΝΕΙΑ, Θασος, Αμφιπολη, λιονταρι, Αρχαιολογικο Μουσειο Κομοτηνης, αρχαιολογια, νομισμα, μαρμαρο, λιονταρια, νομισματα, Ηρακλης, αλογο, λεων, κοπη νομισματων, μυηση, ιερεια, δεξαμενη μυησης, κριαρι, κριος, ΗΛΙΟΣ, κολυμβηση, κυκλος, κυκλικα, κτισμα, ΟΙΚΙΑ, στρυμων, στρυμονας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ