Ο νεαρός Έλληνας εικαστικός Κ. Φάης αναπαράστησε τον γιγάντιο σμιλόδοντα, και αναρωτιέται: «Αφού υπήρχαν γιγάντια θηράματα, μήπως υπήρχαν και γιγάντιοι θηρευτές;»

Ο νεαρός Έλληνας εικαστικός
Κ. Φάης
αναπαράστησε τον γιγάντιο
σμιλόδοντα, και αναρωτιέται:
«Αφού υπήρχαν γιγάντια θηράματα,
μήπως υπήρχαν και γιγάντιοι θηρευτές;» 

Του Γιώργου Λεκάκη


Τον Μάρτιο του 2020, εμφανίσθηκε στην προτεινόμενη επικαιρότητα της Google, ένα άρθρο των NY Times, σχετικά με μια ανακάλυψη ευρήματος από την «προϊστορική» περίοδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρανίο Νοτιοαμερικανικού Σμιλόδοντα στον κόσμο, στην περιοχή της Ουρουγουάης. Ο εν λόγω Σμιλόδοντας (Smilodon Populator) είναι ο μεγαλύτερος από την οικογένεια των Μαχαιροδοντιδών. Το συγκεκριμένο κρανίο αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ στο είδος, με ολικό μήκος 392 χιλιοστών, βάσει αλλομετρικών τύπων Valkenburgh μάλιστα, υπολογίστηκε ότι πιθανότατα να ανήκε σε ένα ζώο 436 κιλών, δύο φορές δηλαδή όσο ένα σημερινό αφρικανικό λιοντάρι. Βάσει περαιτέρω υπολογισμών από τους ειδικούς, στην λεία του εν λόγω θηρίου, ανήκαν θηλαστικά των οποίων το βάρος μπορούσε να φτάσει τους 3 τόνους. Αυτή, λοιπόν, η ανακάλυψη μαζί με τον άλλον υπερφυσικό Μαχαιρόδοντα που βρέθηκε στην Κίνα, άνοιξε τον διάλογο περί γιγαντισμού των ειδών στον χώρο της Επιστήμης.


Ο Κ. Φάης επί το έργον...


Αμέσως, λοιπόν, ο νεαρός Έλλην εικαστικός Κωνσταντίνος Φάης - ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τον Κ. ΦΑΗ, ΕΔΩ - επικοινώνησε με τον άνθρωπο που έδωσε την συνέντευξη στο προαναφερθέν άρθρο, τον κ. Aldo Manzuetti, από την Ουρουγουάη, ο οποίος εξέτασε το εύρημα, ζητώντας του να του δώσει τις διαστάσεις του εν λόγω κρανίου, προκειμένου να το αναπαράξει σε ακριβές αντίγραφο, με την βοήθεια πηλού αέρος. Ο ίδιος μεσα σε λιγες μολις ωρες του απέστειλε ολοκληρο το επιστημονικό αρθρο, όχι μόνον με τις κρανιακες μετρήσεις, αλλα και πληροφορίες του θέματος γενικότερα (τοποθεσία, ηλικία, υπολογισμοί σώματος του ζώου, συγκριτικά σχεδιαγράμματα κτλ.). Στην αρχή η ιδέα ήταν να φτιάξει μονο το κρανιο. Έχοντας, λοιπον, στα χερια του, αφ’ ενος ολες τις οψεις του (πλαϊνη οψη, κατοψη και αποψη από την κατω μερια), αφ’ ετερου τις βασικες μετρησεις, με την μεθοδο των τριων μπορουσε να αντλησει διαστασεις για το κάθε κομματι του κρανιου. 

Οταν έφτασε στην ολοκλήρωσή του, δύο μήνες μετά περιπου, θεωρησε ότι θα ηταν ακομα πιο συναρπαστικό να κατασκευάσει το μεγαλύτερο μερος του σκελετού. Ετσι, λοιπον, απεστειλε ξανα στον κ. Manzuetti, ζητωντας του να με τροφοδοτησει με γενικοτερη μελετη πανω στην οστεολογία του ζωου. Ο ιδιος για μια ακομη φορα ανταπροκριθηκε αμεσα, οποτε και του απέστειλε τα εξης:

- ‘’El Smilodon Bonaerensis Muniz'' του Αργεντινού Rodolfo Mendez Alzola του 1933, σχετικα με τον Σμιλόδοντα του Buenos Aires, τον μοναδικό αρτιμελή σκελετό Νοτιοαμερικανικου Σμιλόδοντα.

- ‘’The Felidae of Rancho La Brea'' των Merriam και Chester του 1932, σχετικά με τον Σμιλοδοντα της Βορείου Αμερικής.

Αμφότερα συγγράμματα με λεπτομερές αρχείο στην μορφολογία και τις διαστάσεις της οστεϊκής δομής των δυο ειδών, το μεν πρώτο από τα ευρήματα στην πόλη Luján περίπου 40 μίλια δυτικά της πόλης του Buenos Aires, το δεύτερο από τα ευρήματα στην περιοχή La Brea Tar Pits, μια ομάδα λάκκων πίσσας γύρω από την οποία δημιουργήθηκε το Hancock Park στο αστικό Λος Άντζελες.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι είχε στα χέρια του την πλήρη οστεολογική ανατομία του ζώου, η θεωρία του ήταν η ακόλουθη: «το κρανίο του Σμιλοδοντα του Μπουένος Άιρες είναι 13% μικρότερο από το εύρημα της Ουρουγουάης και από 16% και πάνω, από τα αντίστοιχα κρανία των βορειοαμερικανικών Σμιλοδόντων (Smilodon Fatalis / Californicus)». Επομένως άρχισε να κατασκευάζει έναν προς έναν τους εκάστοτε σπονδύλους και οστεϊκα μερη γενικότερα με την ίδια μορφολογία, που είχε προμηθευτεί από τα δυο συγγράμματα, αλλά με 13% (ή από 16% και πάνω, ανάλογα με τα εκάστοτε ευρήματα αναφοράς) μεγαλύτερες διαστάσεις. Η κεφαλή, ως το πιο συμπαγές και ογκώδες τμήμα του, ήταν έτοιμη, συμπεριλαμβανομένης της γνάθου, μέσα σε δύο μήνες. Από εκεί και πέρα ακολούθησε ο υπόλοιπος σκελετός χωρίς τα πίσω άκρα και τα μπροστά κατά το ήμισυ.

Το γλυπτό αποτελείται απο 51 επί μέρους κομμάτια, το ολικό μήκος του οποίου από τους κοπτήρες του κρανίου μέχρι και το άκρο της ουράς είναι 2,70 μέτρα, το πλάτος είναι 50 εκατοστά και το ύψος 100 εκατοστά. Οι υπερμεγέθεις κυνόδοντες φθάνουν τα 17 εκατοστά. Βασίζεται πάνω σε σιδερένια βάση, κατασκευής του Κώστα Κοσμά, επίσης από τα Ιωάννινα, διατομής 3x3 εκατ., ολικού μήκους 2,50 μέτρων, η οποία με την σειρά της διαιρείται σε 5 κομμάτια. Απαιτήθηκαν πάνω από 1.200 ώρες δουλειάς και σχεδόν 60 κιλά πηλού για την αποπεράτωση του. Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Με αφορμή τα δύο αυτά υπερμεγέθη ευρήματα, αυτό της Κίνας και αυτό της Ουρουγουάης, άνοιξε η συζήτηση περί ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΥ, οπότε ο Κ. Φάης αμέσως σκέφτηκε για παράδειγμα τον «υπερφυή» Λέοντα της Νεμέας. Ο «συγγενής» του στα δικά μας χώματα, ο Μachairodus Aphanistus και ο Homotherium Crenatidens, πάτησαν στα εδάφη μας πριν πάρα πολλά χρόνια. Η λεία ενός τέτοιου Σμιλόδοντα 440 κιλών, με την βοήθεια των εξισώσεων Prevosti & Vizcaıno υπολογίστηκε στους 3 τόνους. Εδω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Γρεβενών δύο φορές μέχρι τώρα βρέθηκαν γιγάντιοι χαυλιόδοντες από Μαστόδοντα, οι μεγαλύτεροι του κόσμου μάλιστα - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - καθώς και ο τεράστιος αρχαϊκός ελέφαντας, επομένως τα τεράστια θηράματα υπήρχαν. «Άρα μήπως υπήρχαν και τεράστιοι θηρευτές;», αναρωτήθηκε ο Κ. Φάης. Και λέει: «Θεωρώ ότι όλα αυτά συνδέονται με την Μυθολογία μας, αλλά και την παγκόσμια, είτε απλά ως ευρήματα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι πρόγονοι μας, είτε τα συνάντησαν εν ζωή πριν από 9.000 - 7.000 χρόνια άρα και δημιουργήθηκαν οι εκάστοτε θρύλοι. Ή ακόμα και αρκετά αργότερα με τους επίσης μεγάλους Λέοντες των Σπηλαίων (Panthera Spelaea). Μήπως ''απόγονοί'' τους είναι ο Λέων της Νεμέας, η Χίμαιρα, η Σφίγγα και άλλα θηρία της Αρχαιότητας;».

 

(*) Αφιέρωμα στον Σμιλόδοντα του Κ. Φάη έκανε κολομβιανή ηλεκτρονική εφημερίδα. Το αφιέρωμα, κλείνει με αναφορά στον «δικο μας» Γιγάντιο Μαχαιρόδοντα του Πικερμίου. Τίτλος «Επαναφέροντας τον χαμένο Βασιλιά των αιλουροειδών - απο την Νότια Αμερική στην Ελλάδα».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΠΙΚΕΡΜΙ, ΕΔΩ


Και σχετικό έντυπο άρθρο-συνέντευξη, στο αρχαιολογικό περιοδικό της Κυρήνης στην Λιβύη, στην δημοσιογράφο/αρχαιολόγο Aysha Al Hajzi.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για Μαχαιρόδοντες – Προβοσκιδωτά:

Περί θηρευτών:

- Για τον Homotherium latidens, ΕΔΩ.

- Για τον κανονικό μαχαιροδοντα (Machairodus Aphanistus) ΕΔΩ.

- Για τον Γιγαντιο Μαχαιροδοντα του Πικερμίου (machairodus Giganteus) ΕΔΩ.

 

Περί θηραμάτων:

- Για τον Αρχαϊκό Ελέφαντα (Elephas antiquus) ΕΔΩ.

- Για τον γίγαντα του Borson (Mastodon/Mammut Borsoni) ΕΔΩ.

- Για τα νεότερα ευρήματα του Πικερμίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, πιθανολογείται και εύρημα ενός Machairodus Giganteus ΕΔΩ.

- Για τον Γιγάντιο Μαχαιρόδοντα του Πικερμίου του Wagner (1848 ) σε γερμανικό άρθρο, ΕΔΩ και ΕΔΩΦωτογραφίες με τον Γιγάντιο Μαχαιρόδοντα του Wagner μαζί και με άλλα ευρήματα του Πικερμίου ΕΔΩ.

Αναφορές στο θηρίο από ξένο μουσείο ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.11.2020.

 

ΛΕΞΕΙΣ: εικαστικος, Κωνσταντινος Φαης, γιγαντιος σμιλοδοντας, γιγαντιο θηραμα, γιγαντιο θηρευτης, μαμουθ, μαμμουθ, Σμιλοδοντας, Ουρουγουαη, Μαχαιροδοντιδες, Γιγαντιος Μαχαιροδοντας, προβοσκιδωτα, χαυλιοδοντας, Μαστοδοντα, ομοθηριο, Λεοντες των Σπηλαιων, Λεων Νεμεας, Χιμαιρα, Σφιγγα, ελεφαντας, ελεφας, γρεβενα, γιγαντες, γιγαντισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ