Ο τάφος του Θεμιστοκλή στον Πειραιά είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά - του Στ. Μίλεση

Ο τάφος του Θεμιστοκλή
στον Πειραιά
είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά 

Του Στέφανου Μίλεση

 

Πρόκειται για ένα μνημείο που έρχεται σε ευθεία σύνδεση με τον δημιουργό (ιδρυτή) του αρχαίου Πειραιά. Είναι το σπουδαιότερο ορόσημο της ιστορικής μας πορείας. Δεν πρόκειται για το ρολόι του χουντικού Σκυλίτση, ούτε για ένα γήπεδο μιας ομάδας, ούτε για ένα παλιό κτίσμα. Έστω και η πιθανολόγηση (από τη στιγμή που μάλιστα δεν υπάρχει καμμία ιστορική απόδειξη περί του αντιθέτου) ότι ο τάφος αυτός είναι του Θεμιστοκλή, στοιχειοθετεί από μόνη της ένα επιστημονικό δεδομένου υψίστης σημασίας με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Δεν πρόκειται για εμάς, για τις απόψεις μας ή για τα μικροκομματικά ενδιαφέροντα. Πρόκειται για το πολιτιστικό μας παρελθόν πάνω στο οποίο εδράζεται το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών τους. Πρόκειται για την πολιτιστική μας ταυτότητα, το DNA μας, καθορίζει το ποιοι είμαστε και το πού βρισκόμαστε.

Υπάρχουν κι άλλες απόψεις για το πού είναι ο Τάφος του Θεμιστοκλέους.
ΔΕΙΤΕ σχετική τηλεοπτική εκπομπή
Αυτό βέβαια σε τίποτε δεν μειώνει την αξία του εν λόγω τοποσήμου της Πειραϊκής.

Η διάσωση, ανάδειξη και προβολή του συγκεκριμένου μνημείου δεν θα έπρεπε να είναι απλά και μόνο επιβεβλημένη από την ελληνική νομοθεσία, αλλά θα έπρεπε να προστατεύεται από την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Οποιαδήποτε παρέμβαση που οδηγεί στην υποβάθμιση του μνημείου αποτελεί πολιτιστικό έγκλημα. Αν υπάρχει Ευρώπη σήμερα το οφείλει σε αυτόν τον άνθρωπο, που τα ιστορικά δεδομένα και η αρχαιολογική έρευνα έδειξαν (με την βοήθεια των αρχαίων συγγραφέων) ότι αυτός είναι ο τόπος που υποδέχθηκε και φιλοξένησε τον θεμελιωτή της ναυτικής δύναμης της Αθήνας, τον ιδρυτή της πόλης του Πειραιά, τον εμπνευστή της θαλασσοκράτειρας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον ναυμάχο του Αρτεμισίου, τον σωτήρα του ελληνικού πολιτισμού και της Ευρώπης στη Σαλαμίνα, τον μέγα Θεμιστοκλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΕΙΡΑΪΚΗ, ΕΔΩ.

Λαμβάνω το θάρρος της παρότρυνσης αυτής γνωρίζοντας καλά ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν μας, διακεκριμένοι ιστορικοί  της πόλης μας (από πολλούς δοξάζοντες μέχρι και σήμερα) δεν αγνοούσαν το πρόβλημα, αλλά συστηματικά το απέφευγαν. Απέφευγαν να πάρουν θέση φοβούμενοι την διατάραξη των σχέσεών τους με όμορους δήμους, φοβούμενοι μήπως διαψευστούν από την ίδια την αρχαιολογική έρευνα μελλοντικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΔΩ.


Όμως όταν δίπλα σε έναν χώρο  - έστω πιθανολογούμενο - ενταφιάστηκε ένας Ανδρέας Μιαούλης ή οικοδομήθηκε μια σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το έμψυχο δυναμικό της οποίας γαλουχήθηκε για περισσότερο από έναν αιώνα εμπνεόμενη από την στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεμιστοκλή, αρκούν από μόνα τους τα στοιχεία αυτά να καθαγιάσουν τον τόπο και να τον καταστήσουν κέντρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κέντρο Διεθνούς Ναυτικής Στρατηγικής και Διπλωματίας (Θεμιστόκλειον Στρατήγημα).

Διότι ο Θεμιστοκλής υπήρξε ο μεγαλύτερος ναυμάχος της ιστορίας αλλά και ένας από τους καλύτερους διπλωμάτες που εμφανίστηκαν ποτέ στο ιστορικό προσκήνιο.

ΠΗΓΗ: ΠΕΙΡΑΙΟΡΑΜΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ταφος Θεμιστοκλη, Θεμιστοκλης, Πειραιας, Πειραικη, πολιτιστικη κληρονομια, Στεφανος Μιλεσης, Ανδρεας Μιαουλης, σχολη Ναυτικων Δοκιμων, Σαλαμινα, ναυμαχια της Σαλαμινας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ