Στις Βρυξέλλες τρώνε άγριες μαϊμούδες…

Στις Βρυξέλλες τρώνε
άγριες μαϊμούδες… 


Το κρέας πολλών προστατευόμενων άγριων αφρικανικών ζώων εισάγεται και πωλείται παράνομα στην Ευρώπη - και δη στο Βέλγιο!

Η κ. Sophie Gombeer (από το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών) και οι συνάδελφοί της έχουν εντοπίσει κρέας άγριων ζώων (το γνωστό ως bushmeat), που πωλείται σε αγορές των Βρυξελλών, στο κέντρο της Ευρώπης!!!

Βρέθηκε κρέας τριών ειδών, που αναφέρονται ως προστατευόμενα σύμφωνα με την CITES (την Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών, υπό εξαφάνιση ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας):

- της red-tailed monkey / την μαϊμού με την κόκκινη ουρά,

- την μαϊμού de Brazza και

- ένα είδος μικρής αντιλόπης, της blue duiker.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εισαγωγή προϊόντων άγριου κρέατος είναι παράνομη χωρίς ειδική άδεια.

Σύμφωνα με τους πωλητές, το κρέας που βρέθηκε στο Βέλγιο προερχόταν από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη κάποιοι νοσταλγοί της διατροφής που έκαναν όταν το Κονγκό ήταν… «βελγικό», με τα γνωστά έργα και ημέρες του βασιλιά του Βελγίου εκεί, Λεοπόλδου Β΄ (1835-1909), του δεύτερου βασιλιά των Βέλγων. Αυτός επέτυχε στην Διάσκεψη του Βερολίνου (1885) να του παραχωρηθεί το… Κονγκό!!! Στον ίδιο! Όχι ως αποικία του βασιλείου του Βελγίου! Αλλά ως ατομική του ιδιοκτησία - 76 φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το βασίλειό του στο Βέλγιο! Και οι Ευρωπαίοι το ενέκριναν!!! Η ατομική ιδιοκτησία και άρα και κυριαρχία επί του Κονγκό διετηρήθη ως το… 1908! Σε όλο αυτό το διάστημα κυβέρνησε βάναυσα, εκτελούσε και ακρωτηρίαζε καθημερινώς χιλιάδες ιθαγενείς επειδή «δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί» στην δούλεψή του… Ο συνολικός αριθμός των εκτελεσθέντων ιθαγενών του Κονγκό, από τον Βέλγο, κατά την διάρκεια της ατομικής του κυριαρχίας, εκτιμάται σε… 10.000.000 ανθρώπους, και μάλιστα με τα χειρότερα βασανιστήρια. Η δράση του στην αφρικανική αυτή χώρα, εκτιμάται στις ημέρες μας ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» - βλ. Hochschild Adam «King Leopold’s Ghost: A Story of Greed, Terror, and Heroism in Colonial Africa», εκδ. Mariner Books, 1998. Γ. Λεκάκη «Ναζί οι βάρβαροι του 20ού αιώνα».

ΠΗΓΗ: Donna Lu «The meat of protected African animals is being sold inBelgium», στο New Scientist, 24.11.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Βρυξελλες, τροφη, αγρια μαιμου, μικρη αντιλοπη, κρεας προστατευομενων ζωων, κρεας αγριων ζωων, κρεας αφρικανικων ζωων, Ευρωπη, Βελγιο, αγρια ζωα, μπουσμιτ, bushmeat, Εμποριο Απειλουμενων Ειδων, υπο εξαφανιση ειδη, αγρια πανιδα, αγρια χλωριδα, red-tailed monkey, μαιμου με κοκκινη ουρα, μαιμου de Brazza, αντιλοπης blue duiker, Κονγκo, Απειλουμενα Ειδη, βελγικο Κονγκο, βασιλιας του Βελγιου, Λεοπολδος Β, Βελγοι, Διασκεψη Βερολινου, 1885, Κογκο, αποικια, βασιλειο του Βελγιου, κρατος ατομικη ιδιοκτησια, Ευρωπαιοι, 1908, εκτελεση, ακρωτηριασμος, ιθαγενεις, παραγωγη, δουλεια, εκτελεσεις, ιθαγενης, βασανιστηρια, αφρικη, εγκλημα κατα της ανθρωποτητας, Χοχσιλντ, King Leopold

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ