Το Αλιβέρι είναι η αρχαία Αλίφειρα και όχι αι Ταμύναι, με τον ναό του Ταμυναίου Απόλλωνος παμμεσογειακής σημασίας! Αλλά αρχαία μέλη έγιναν... παγκάκια... και άλλα πετάχτηκαν σε πηγάδια... - Οι αρχαίες Ταμύνες ήταν μεταξύ ΧΑΝΙΩΝ ΑΥΛΩΝΟΣ και ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Η δε ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΙΛΕΙΑ ευρέθη μέσα στο… εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι!!! - του Ιω. Βενιζέλου

Το Αλιβέρι είναι η αρχαία Αλίφειρα
και όχι αι Ταμύναι,
με τον ναό
του Ταμυναίου Απόλλωνος
παμμεσογειακής σημασίας!

Αλλά αρχαία μέλη έγιναν... παγκάκια...
και άλλα πετάχτηκαν σε πηγάδια...

Οι αρχαίες Ταμύνες ήταν μεταξύ
ΧΑΝΙΩΝ ΑΥΛΩΝΟΣ και ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Η δε ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΙΛΕΙΑ ευρέθη μέσα στο… εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι!!! 

Του ηλεκτρολόγου μηχανικού Ιωάννη Βενιζέλου

Με το σημερινό μου άρθρο ευελπιστώ αρχικά μήπως και ξεκουνήσω-ξυπνήσω κανέναν από τους γραφειο-βολεμένους και σαφώς αδιάφορους, κυβερνήτες τούτου του έρημου και ρημαγμένου τόπου ο οποίος επί δεκαετίες τώρα έχει την ατυχία να διαφεντεύεται, κατόπιν δικής μας βεβαίως επιλογής, από ανθρώπους παντελώς αδιάφορους για τον πολιτισμό τους, την ιστορική πραγματικότητα των προγόνων τους και ασφαλώς την τραγική πραγματικότητα που επέρχεται σχεδόν οριστικά δηλ. της τελικής απώλειας όλων σχεδόν των ιστορικών στοιχείων που αποδεικνύουν την Αρχαία Ιστορία της Ανατολικής Ευβοίας και δή:

- της Αρχαίας Ευβοϊκής Κύμης - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΔΩ -

- των Αρχαίων Πτεχών, και

- των Αρχαίων Ταμυνών με φανό-σύμβολο τον Αρχαίο Ναό του Ταμυναίου Απόλλωνος, σημείο Πανελλαδικής συγκεντρώσεως πιστών Ελλήνων της αρχαίας λατρείας του Φωτοδότη Απόλλωνος, σημείο παμμεσογειακής σημασίας, αφού οι επιγραφές της Ερέτριας υποδηλώνουν την τεράστια συρροή Ελλήνων, σε αυτόν, έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια, έως ότου καταστράφηκε από τους γνωστούς καταστροφείς όλων των Ελληνικών Ιερών Τόπων και όλοι γνωρίζουμε για ποιούς λόγους και πότε.

Έπειτα μήπως ξεκουνήσω κανέναν από τους εντεταλμένους εκ' του επαγγέλματός τους να προστατεύουν και αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας και δεν ξεκουνιώνται με τίποτα από τις ζεστές καρέκλες τους στα γραφεία τους στην Χαλκίδα, λές και Εύβοια είναι μόνον η Χαλκίδα!

Και τέλος μήπως ξυπνήσω κανέναν από τους συν-Δημότες μου, από τον ύπνο τον ολέθριο που χρόνια απολαμβάνουν, και καταλάβει ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΞΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΕΔΩ ΕΑΝ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ!!!

Ο ναός του Αγ. Δημητρίου (κτίσμα του 1300 μ.Χ.).

 
Οι συνδημότες Αλιβεριώτες και όλοι όσοι κατοικούν εδώ ονομάζουν «Ταμύναι» το Αλιβέρι - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΛΙΒΕΡΙ, ΕΔΩ. Σύλλογοι - ομάδες - βιβλία χρησιμοποιούν τούτη την λέξη ως προσφώνηση του τόπου τους, και της ιστορίας τους συνεπώς, δεκαετίες τώρα. «Ταμυναϊκός» η ομάδα του σύγχρονου Αλιβερίου και όλοι έχουν εκλάβει το Αλιβέρι ως τις Αρχαίες Ταμύναις. Βεβαίως πολλοί είναι και ανένδοτοι να το συζητήσουν πως, εις την αρχαιότητα το Αλιβέρι δεν ονομαζόταν «Ταμύναι», αλλά όπως σχεδόν σήμερα ονομάζεται: ΑΛΙΦΕΙΡΑ.

 Υπήρχε εκεί στον υψηλό λόφο του Αλιβερίου, γύρωθεν και κάτωθι του κεντρικού σημερινού Ναού της κωμοπόλεως, οχυρωμένος Δήμος της Ερετρικής, ένας από τους 50 συνολικά, ο οποίος έδωσε μαχητές στην πολιορκία της Ερέτριας ένα μήνα πρίν την μάχη του Μαραθώνα, στην οποία εδηώθη (αλώθηκε) η Ερέτρια ολοσχερώς από τους Πέρσες και θανατώθηκαν 7.000 οπλίτες-υπερασπιστές της πόλεως.

Αρχαία θόλος του ναού...
Οι άμαχοι κατέφυγαν όλοι στον Ερετρικό Όλυμπο και για τους πεσόντες υπερασπιστές της πόλεως τους ήρωες οι οποίοι λίγο μετά αποθανατίστηκαν σε δεκάδες επιγραφές εφτιάχθηκαν μνημεία με επιγραφές, κάποιες εκ' των οποίων έχουν ανευρεθεί και κοσμούν και σήμερα το Μουσείο και κάποιες ηύρε ο Καναδός αρχαιολόγος WIILLIAM PITKIN WALLACE γυρνώντας και ανασκάπτοντας όλη την αρχαία Ερετρική επικράτεια επί 25 χρόνια το 1900-1925 και εις τις οποίες, εις την περιοχή που προσάραξε ο στόλος του Πέρση βασιλιά και η οποία είναι ο προσήνεμος και ευκόλως χρησιμοποιούμενος άνευ βράχων κόλπος του σημερινού Αλιβερίου αναφέρονται τρία μικρά χωριά (ΧΟΙΡΕΑ - ΑΙΓΙΛΕΙΑ - ΑΛΙΦΕΙΡΑ). Τούτα έδωσαν και μαχητές σαν Ερετρικοί Δήμοι σε εκείνη την πολιορκία και εκτός αυτού εκτός των επιγραφών που ανακάλυψε εντοιχισμένες το 1900 σε όλη την περιοχή ο αρχαιολόγος στις οικίες, που υποδήλωναν τις αρχαίες ονομασίες, αναφέρονται επίσης τα χωριά και από Έλληνες ιστορικούς. Ειδικά τα / την Αιγίλεια και τα / την Αλίφειρα. Στην έρευνα που ο Καναδός έκαμε, στα βιβλία του υποστηρίζει ανεπιφύλακτα και εκείνος πώς στα χωριά της περιοχής αυτά τα τρία ονόματα συνεχώς συναντούσε, το ίδιο και στις επιγραφές των οικιών του παρελθόντος αιώνος οι οποίες είχαν διακοσμητικώς ετοιχισθεί από τους σύγχρονους κατοίκους, και ακριβώς τα ίδια αυτά τρία ονόματα των ηρώων που κατάγονταν από εκείθεν πάνω στις επιγραφές της Ερέτριας.

Δίδει λοιπόν αυτά τα τρία χωρία ώς Δήμους της Ερετρικής - Αιγιλειώθεν, Χοιρεώθεν, Αλιφειρώθεν - η καταγωγή των πεσόντων και βεβαίως είναι προφανής όπως βλέπετε η ομοιότητα του αρχαίου Δήμου ΑΛΙΦΕΙΡΑ με το σημερινό ΑΛΙΒΕΡΙ, ιδίας δηλ. ετυμολογικής ρίζας.

Αρχαίο δομικό υλικό, σε δεύτερη χρήση... κλίμακα...
Ο ακούραστος όμως αρχαιολόγος ο οποίος έχει αφήσει σημαντικό συγγραφικό έργο (εις την αγγλικήν), επειδή πονηρεύτηκε λόγω της συνεχούς ευρέσεως της λέξεως ΤΑΜΥΝΑΙ-ΩΘΕΝ άρχισε να ψάχνει και ανατολικότερα του σημερινού Αλιβερίου. Στο χωριό λοιπόν ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Αυλώνος ανακάλυψε περιτοιχισμένη ακρόπολη στον λόφο με τα πεύκα, λίγο πρίν μπούμε στο σημερινό χωριό. Βεβαίως σαν Ελληνολάτρης και πεπαιδευμένος ιστορικός που ήταν γνώριζε και τα πάντα για την αρχαία λατρεία του ΤΑΜΥΝΑΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ αρχίζοντας να ψάχνει στο χωριό Αγιος Γεώργιος το σημερινό επάνω στις οικίες και στην αρχαία περιτοίχιση ανεκάλυπτε συνεχώς επιγραφές με την αρχαία λέξη ΤΑΜΥΝΑΙ.

ΔΙΔΕΙ λοιπόν την τοποθέτηση των αρχαίων Ταμυνών κάπου ανάμεσα και γύρωθεν στα σημερινά ΧΑΝΙΑ ΑΥΛΩΝΟΣ και στον σημερινό ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ δίχως ο έρημος να γνωρίζει αυτά που εμείς σαν τωρινοί ερευνητές οφείλουμε να αναδείξουμε και να τα αναδείξουμε βέβαια με τα τεκμήριά μας για να τον επιβεβαιώσουμε, διότι τότε τον έστησαν κυριολεκτικά «στον τοίχο» και τον κατηγόρησαν ως ανακριβή. Βεβαίως δεν είχε δεί τον σημερινό ΝΑΟ του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος ήταν μάλλον επιχρισμένος πρόχειρα από χτίστες του παρελθόντος αιώνος, δηλ. οι αρχαίες πέτρες που κοσμούν τον Ναό σήμερα δεν φαινόντουσαν κάν. Ούτε όμως και έκανε έρευνα απ' ό,τι γνωρίζουμε γύρωθέν του.

Ο Αδ. Σάμσων τον ερεύνησε και τον περι-έσκαψε και φάνηκαν αυτά που θα δείτε στις υπόλοιπες ΦΩΤΟ του άρθρου.

Ο WALLACE βάσει των επιγραφών που βρήκε στην Ερέτρια και σε όλα τα προς εδώ χωριά ανακάλυψε πως ο Ναός του Ταμυναίου Απόλλωνος, που όλη η Αρχαία Ελλάδα συνέρρεε για να προσκυνήσει, δεν πρέπει να αναζητείται στο Αλιβέρι που εμείς σήμερα ονομάσαμε ΤΑΜΥΝΑΙΣ λανθασμένα, αλλά, οι αρχαίες ΤΑΜΥΝΑΙ (δηλ. ΤΕΜΕΝΟΣ, από εκεί ετυμολογείται η αρχαία λέξη) βρίσκεται στα σημερινά Χάνια Αυλωναρίου που εμείς οι σημερινοί έχουμε ονομάσει έτσι απο την ξένη και μεσαιωνική λέξη AVALONA, η οποία είναι μάλλον ενετική ή φράγκικη από το παραφθαρέν λατινικό AVALOΝ, το οποίο σαφώς και προέρχεται από την αρχαία Ελληνική Α - ΒΑΙΝΩ – ΑΛΩΣ, δηλ. το στερητικό α + βαίνω + άλως, δηλ. απομακρύνομαι της θαλάσσης και δηλ. τελικά μακριά της θαλάσσης. Όμως δεν είχε τεκμήρια τούτου και το μόνο που είχε σαν απόδειξη ήταν κάποιες αρχαίες ιστορικές μαρτυρίες, ασαφείς τοπικά, και κάποιες ανευρεθείσες επιγραφές στην Ερέτρια, στο νεκροταφείο αυτής, και σε κάποιες άλλες στον Αγιο Γεώργιο Αυλωναρίου.

Βεβαίως υποστήριζε ενθέρμως πανταχώθεν πως το σημερινό ΑΛΙΒΕΡΙ προκύπτει σαφέστατα από το αρχαίο ΑΛΙΦΕΙΡΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΥΒΟΙΑ, ΕΔΩ.

 Σήμερα όμως τα δεδομένα είναι άλλα και διασταυρώνονται επακριβώς:

 1.Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΙΛΕΙΑ του Θουκυδίδη και του Ηροδότου ανεκαλύφθησαν προ 15 ετών και είναι το αρχαίο χωριό μέσα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, όταν πήγαν να σκάψουν την νέα μονάδα φυσικού αερίου, την ανέσκαψε η Εφορεία Ευβοίας και κουβέντα από κανέναν για το ποιό χωριό ή Δήμος αρχαίος είναι το επιδεικνυόμενο σήμερα ως αρχαίος οικισμός!

 2.Το ΑΡΧΑΙΟ ΤΑΜΥΝΑΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ και τα σπάργανά του τα βλέπετε στις φωτογραφίες που παραθέτω στο άρθρο.

Αρχαία σπαράγματα από δομικά μέλη θαμμένα...

-ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΚΙΟΝΩΝ (90 cm ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ) ΑΠΟ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟ, ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

-ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΕΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΑΥΛΕΣ. (ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΙΨΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ).

 -ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ ΔΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΑ ΠΕΛΕΚΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟ.

-ΕΞΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΒΑΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΛΟΥ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 6-7 ΜΕΤΡΩΝ.

-ΟΛΟΣ Ο ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (1300 μ.Χ.) ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΑΛΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΕ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.

 -ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΗΓΑΔΙ ΜΕ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΑΜΑΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ, ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.

 -ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΠΛΕΥΡΑ ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑΦΟΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΧΕΙΡΑ.

 - ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ Ο ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΗΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΔΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΩΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΟΧΗ.

3.Ο WILLIAM PITKIN WALLACE EXEI ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΤΑΜΥΝΑΙΟΥ ΙΕΡΟΥ. ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΩΣ ''ΑΛΙΦΕΙΡΑ'' ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΜΟΣ Η' (ΕΑΝ ΕΝΘΥΜΟΥΜΑΙ ΚΑΛΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκη "Αρχαίες πόλεις και τοπωνύμια της Ευβοίας".

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ, λοιπόν, να αρχίσουμε να αφήνουμε κατά μέρους την ονομασία «Ταμύναι» για τον τόπο που λέγεται σήμερα Αλιβέρι.

Έπειτα είναι καιρός να ξυπνήσουμε διότι χάνεται η ιστορική μνήμη του αρχαίου ΙΕΡΟΥ ΤΟΠΟΥ και ΝΑΟΥ και σε λίγες δεκάδες χρόνια θα τα έχουν εξαφανίσει όλα οι επιτήδειοι και οι όσοι ανιστόρητοι συν-δημότες μας.

Είναι καιρός να διεκδικήσουμε την ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ και την αρχαία ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που μας έχει πλέον απομείνει.

Είναι καιρός να περισυνελέξουμε ό,τι απόμεινε διότι η Εφορεία του Νομού μας κωφεύει και βαριέται να τρέχει κατά δώθεν, είναι ίσως μακριά...

Είναι καιρός να αρχίσουμε να τιμωρούμε όσους απαξιώνουν και εξαφανίζουν την Ιστορία και την Μνήμη μας.

Είναι καιρός να αρχίσουμε εμείς να διαβάζουμε για αυτά που μας αφορούν και όχι οι Καναδοί και οι Άγγλοι ή οι Γερμανοί.

Bεβαίως δεν είναι εύκολο ή επιθυμητο να γκρεμίσουμε τον σημερινό Ναό, διότι όλοι είμαστε χριστιανοί και τιμούμε την τωρινή μας θρησκεία, αλλά γιατί τόση περιφρόνηση και μίσος προς την Ιστορία μας, την μνήμη μας και τους άφθαστους προγόνους μας, που ΦΩΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ και φωτοδότησαν την οικουμένη με τον ΘΕΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, απαράμιλλα ίδιας λατρείας με τον Ιησού μας, και δεν περισυνελλέγουμε συντηρούμε και αναδεικνύουμε (προς κέρδος έστω) τα αρχαία σπάργανα και ό,τι έχει απομείνει ως απόδειξη ΥΠΑΡΞΗΣ εκείνου του μισοχαμένου ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ. Δεν έσφαζαν και δεν έκαναν ανίερα πράγματα.

ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΕΩΝ.

ΉΤΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΤΑΜΥΝΕΣ;;;

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ!

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ;;;

ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ;;;

ΟΠΟΤΕ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, ΚΥΡΙΟΙ.

ΕΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΘΝΟΣ, ΩΣ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΩΣ ΛΑΟΣ.

Επειδή χρέος του ερευνητή είναι μόνον η αλήθεια, και ας στεναχώρεσα, ίσως, τους συνδημότες μου Αλιβεριώτες!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.11.2020. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος Περιήγισις". Γ. Λεκάκης "Αρχαίες πόλεις και τοπωνύμια της Ευβοίας".

ΛΕΞΕΙΣ: Αλιβερι Ευβοιας, αρχαια Αλιφειρα, Ταμυναι, τεμενος, ναος Ταμυναιου Απολλωνος, Απολλωνας, Απολλων, μεσογειος, παγκακι, πηγαδι, Ταμυνες, ΧΑΝΙΑ ΑΥΛΩΝΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ευβοιας, ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΙΛΕΙΑ, εργοστασιο ΔΕΗ Αλιβεριου, Ευβοικη Κυμη, Πτεχαι, Ερετρια, ΧΟΙΡΕΑ, σαμσων, σαμψων, αβαλον, γουαλας, 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ