Βρέθηκε και κατασχέθηκε «ανεκτίμητη» συλλογή 27.400 αρχαίων αντικειμένων!

Βρέθηκε και κατασχέθηκε
«ανεκτίμητη» συλλογή
27.400 αρχαίων αντικειμένων! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Οι γαλλικές Αρχές βρήκαν μια «ανεκτίμητη» συλλογή, 27.400 αρχαίων αντικειμένων, που κυμαίνονται από βραχιόλια της Εποχής του Χαλκού, την Εποχή του Σιδήρου, ένα σπάνιο ρωμαϊκών χρόνων δωδεκάεδρο (υπάρχουν μόνο περίπου 100 γνωστά τέτοια στον κόσμο!), έως χιλιάδες ρωμαϊκών χρόνων νομίσματα (πολλά ασημένια), καθώς και αντικείμενα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, που είχαν συλλεχθεί κρυφά, από ένα μόνο άτομο, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτης.

Η κατάσχεση των 27.400 αντικειμένων ήταν αποτέλεσμα μιας διετούς έρευνας που διεξήχθη από γαλλικές και βελγικές Αρχές και το γαλλικό υπουργείο πολιτισμού.

Ο αρχαιοκάπηλος - που δεν έχει κατονομαστεί - αντιμετωπίζει ποινικό έλεγχο. Είχε δημιουργήσει την συλλογή για «προσωπικούς και εμπορικούς σκοπούς», ανέφερε η γαλλική τελωνειακή υπηρεσία.

Είχε συγκεντρώσει την συλλογή του χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων και αυτό που φαίνεται να είναι μια βαθιά αρχαιολογική γνώση.

Ο άνδρας προκάλεσε την υποψία για πρώτη φορά το 2019 όταν είπε στις Αρχές ότι είχε βρει τυχαία σχεδόν 15.000 ρωμαϊκά νομίσματα στην γη που είχε αποκτήσει στο Βέλγιο.

Στην συνέχεια, η γαλλική τελωνειακή υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι αυτή η «εύρεση» είχε πράγματι δημιουργηθεί, αλλά μέσω «λεηλασίας διαφόρων τοποθεσιών στην Γαλλία», ανέφερε.

Η υπόθεση έχει πλέον παραδοθεί στην δικαστική εξουσία, με τον άντρα να διακινδυνεύει με ένα κολοσσιαίο πρόστιμο και πιθανώς φυλάκιση.

Αυτή η κατάσχεση είναι «ένα σαφές μήνυμα για όσους - για το κέρδος και την εγωιστική ευχαρίστηση μερικών-μερικών - μας στερούν την κοινή μας κληρονομιά και διαγράφουν ολόκληρα τμήματα της ιστορίας μας», εδήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Bruno Le Maire. Περιέγραψε δε, την εύρεση ως «ανεκτίμητο θησαυρό»!

ΠΗΓΗ: AFP, 16 Δεκεμβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.12.2020.

κατασχεση, ανεκτιμητη συλλογη αρχαιων αντικειμενων, Γαλλια, βραχιολι, Εποχη Χαλκου, Εποχη Σιδηρου, σπανιο αρχαιο αντικειμενο, ρωμαικο δωδεκαεδρο, 12εδρο, ρωμαικα νομισματα, συλλεκτης, βελγιο, υπουργειο πολιτισμου Γαλλιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ