Κατέρρευσε τμήμα του τείχους του Κάστρου της Μεθώνης!

Κατέρρευσε τμήμα του τείχους
του Κάστρου της Μεθώνης! 

Η αιφνίδια – αλλά αναμενόμενη – κατάρρευση τμήματος του ανατολικού τείχους του κάστρου τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Δεκεμβρίου 2020 μας θλίβει και μας πικραίνει ιδιαίτερα διότι είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει άπαντες ότι το εμβληματικό κάστρο είναι υπό κατάρρευση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΘΩΝΗ, ΕΔΩ.

Ο ΣΦΚΜ, σε συνέχεια προγενέστερων ενεργειών του, στις αρχές Οκτωβρίου 2020 ενημέρωσε όλες Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου και σταδιακά όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας, την Περιφέρεια, τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Υπουργείο Πολιτισμού), τα μέλη και τους φίλους του για τον επικείμενο κίνδυνο. Σε όλους τους αποδέκτες διαβιβάστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ». Στις 41 σελίδες του, με φωτογραφίες και σύντομα κείμενα, καταδεικνύεται η ανάγκη για άμεσες σωστικές ενέργειες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παν. Νίκα για την άμεση αντίδρασή του και την πρόθεσή του να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε ότι και ο Δήμος θα πρέπει να πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως έκανε με την πρόθεσή του να καλύψει το κόστος για τη μελέτη αποκατάστασης του φωτισμού.

Ο ΣΦΚΜ εκτιμά ότι η προτεινόμενη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027 δεν αρκεί διότι η πρόσφατη κατάρρευση είναι η κορυφή του παγόβουνου και υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι στο άμεσο μέλλον είναι πολύ πιθανό να έχουμε νέες καταρρεύσεις πολύ σοβαρότερες.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την άμεση εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ή οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε τα έργα αποκατάστασης να αρχίσουν το συντομότερο από τα πιο επικίνδυνα σημεία.


 Στις 7.12.2020 έγινε κατάρρευση τμήματος του ανατολικού τείχους και το γεγονός έγινε γνωστό από ανάρτηση του κ. Νίκου Κολυκά (Χιώτη) συνοδευόμενη από την φωτογραφία που επισυνάπτεται.

Στις 10.12.2020 δημοσιεύτηκε στον τύπο σχετική αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καλαμάτας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Πύλου-Νέστορος (επισυνάπτεται). Ακολούθησε η επισυναπτόμενη δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Π. Νίκα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης, που είχε εγκαίρως προειδοποιήσει άπαντες για τον επικείμενο κίνδυνο, εξέδωσε στις 13-12-2020 το επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου με τις απόψεις του για την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την προστασία του μνημείου (αποκατάσταση όλων των ζημιών) και την ανάδειξή του (αποκατάσταση του φωτισμού).

Η ευαισθητοποίηση του κοινού και πιθανών χορηγών είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κάστρου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται: οι αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του ΣΦΚΜ και στο λογαριασμό στο Facebook, το άρθρο του προέδρου το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καλαμάτας, η συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο 20 του Ενημερωτικού Δελτίου (είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας) και η ραδιοφωνική του συνέντευξη στον σταθμό Best FM Καλαμάτας.

ΠΗΓΗ: Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης – ΣΦΚΜ, 13.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.12.2020. ΚΟΝΤΡΑ NEWS, 18.12.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: τειχος, Καστρο Μεθωνης, 2020, καταρρευση, Μεσσηνια, Εφορεια Αρχαιοτητων Μεσσηνιας, Υπουργειο Πολιτισμου, Νικας, Εφορεια Αρχαιοτητων Καλαματας, Περιφερεια Πελοποννησου, Δημος Πυλου Νεστορος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ