Εκπληκτικό αρχαίο μωσαϊκό του θεού Ποσειδώνα βρέθηκε στις Αιγαίς στην… Τουρκία!!! Τεράστιο: 11,4 τετραγωνικών μέτρων! Εκεί και ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ναούς του Ασκληπιού του αρχαίου κόσμου! Και μωσαϊκό με τον θεό Έρωτα!

Εκπληκτικό αρχαίο μωσαϊκό
του θεού Ποσειδώνα
βρέθηκε στις Αιγαίς
στην… Τουρκία!!!

Τεράστιο: 11,4 τετραγωνικών μέτρων!

Εκεί και ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ναούς του Ασκληπιού του αρχαίου κόσμου!

Και μωσαϊκό με τον θεό Έρωτα!

 

Του Γιώργου Λεκάκη


Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη Αιγαίες (στην επαρχία Yumurtalık των αρχαίων ελληνικών Αδάνων - πόλη που έκτισε ο υιός του βασιλιά Ουρανού - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - στην νότια Τουρκίας) έχουν ανακαλύψει ένα σπάνιο μουσαϊκό (> μωσαϊκό), που απεικονίζει τον αρχαίο θεό της θάλασσας για τους Έλληνες και όλον τον ελληνικό κόσμο, τον Ποσειδώνα! Πιστεύεται ότι χρονολογείται στον 3ο ή τον 4ο π.Χ. αιώνα.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΑΔΑΝΑ, ΕΔΩ.

Το ψηφιδωτό του Ποσειδώνα βρέθηκε σε χώρο κρύου λουτρού (αυτό που αργότερα οι Ρωμαίοι ονόμασαν frigidarium).

Το κάτω μέρος του μωσαϊκού περιέχει εν μέρει φθαρμένα γράμματα στα ελληνικά, φυσικά: «Χαιρετισμούς σε όλους εσάς που κολυμπάτε»!


Ο Επαρχιακός Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού των Αδάνων, κ. Sabri Tari, είπε ότι η παράκτια περιοχή του Yumurtalık ονομαζόταν Αιγαί / Aegae στην αρχαία εποχή. Εχρησίμευσε ως ναυτική βάση. Και στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ένα επίσης ένα διάσημο μέρος, αφιερωμένο στον Ασκληπιό, θεό της Ιατρικής επίσης στην αρχαία ελληνική μυθολογία. «Ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ναούς του Ασκληπιού του αρχαίου κόσμου, ευρίσκεται σε αυτήν την πόλη. Το μωσαϊκό του Ποσειδώνα, είναι σπάνιο από την άποψη της ομορφιάς του», πρόσθεσε.

Και στο παρελθόν στην ίδια πόλη είχαν βρει ένα μωσαϊκό που απεικόνιζε τον θεό της αγάπης, τον Έρωτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Αδάνων, Nedim Dervişoğlu, εδήλωσε ότι «το μωσαϊκό είναι 11,39 τετραγωνικών μέτρων και χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Η απεικόνιση στο νοτιοανατολικό τμήμα του μωσαϊκού έχει καταστραφεί εντελώς, ενώ η απεικόνιση στο βορρά δείχνει τον Ποσειδώνα να κρατά τρίαινα. Υπάρχουν δελφίνια στα δεξιά και αριστερά του Ποσειδώνος.

ΠΗΓΗ: ΧΟΥΡΙΕΤ, 22.8.2016. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.8.2016.

ΛΕΞΕΙΣ: μωσαικο, αρχαιος θεος Ποσειδωνας, Αιγαις, Τουρκια, Ασκληπιος, θεος Ερωτας, Αιγαι, Yumurtalık, Γιουμουρταλικ, Αδανα, μουσαικο, θαλασσα, Ποσειδων, 3ος πΧ, 4ος πΧ αιωνας, ψηφιδωτο, κρυο λουτρο, frigidarium, επιγραφη, Χαιρετισμους, χαιρετισμοι, κολυμπι, Aegae, ναυτικη βαση, Ρωμαικη Αυτοκρατορια, Ασκληπιειο, Ιατρικη, ελληνικη μυθολογια, θεος Ερως, τριαινα, δελφινι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ