Νέο νομοσχέδιο «συνεπάγεται τον ακρωτηριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την κατακρεουργεί, της αφαιρεί αδίστακτα τα Κρατικά Μουσεία! Η πρακτική θα επεκταθεί και σε άλλα! Ακολουθεί χρονικά την αλλοίωση του ιερού βράχου της Ακρόπολης με οπλισμένο σκυρόδεμα, την πυρκαγιά των Μυκηνών, την Υπουργική Απόφαση να ξεριζωθεί η καρδιά της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης… ΨΗΦΙΣΜΑ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δωδεκανήσου

Νέο νομοσχέδιο «συνεπάγεται
τον ακρωτηριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,
την κατακρεουργεί,
της αφαιρεί αδίστακτα τα Κρατικά Μουσεία!
Η πρακτική θα επεκταθεί και σε άλλα!
Ακολουθεί χρονικά την αλλοίωση
του ιερού βράχου της Ακρόπολης
με οπλισμένο σκυρόδεμα,
την πυρκαγιά των Μυκηνών,
την Υπουργική Απόφαση να ξεριζωθεί
η καρδιά της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης… 

ΨΗΦΙΣΜΑ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δωδεκανήσου

 

«Η σημερινή παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου μετατροπής των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ συνεπάγεται τον ακρωτηριασμό της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αυτής της Υπηρεσίας που η πολιτεία σήμερα, αντί ευγνωμοσύνης και τιμής, κατακρεουργεί χωρίς έλεος αφαιρώντας της αδίστακτα την  ίδια της τη ραχοκοκκαλιά, τα  Κρατικά Μουσεία. Ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα και τα πλέον προβεβλημένα σύμβολα της πόλης τους και του τόπου με διεθνή ακτινοβολία, είναι βέβαιο ότι η πρακτική θα επεκταθεί και σε άλλα, λαμπρά και μοναδικά κι αυτά, για τη λειτουργία των οποίων δαπανήθηκαν δημόσια κονδύλια, ευρωπαϊκά προγράμματα και προσωπικός μόχθος των δημόσιων λειτουργών.

 

Πρόκειται για μια εξαγγελία που ακολουθεί χρονικά:

- την αλλοίωση του ιερού βράχου της Ακρόπολης με οπλισμένο σκυρόδεμα - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ -,

- την πυρκαγιά των Μυκηνών - ΔΕΙΤΕ σχετικό βίντεο ΕΔΩ -,

- την Υπουργική Απόφαση να ξεριζωθεί η καρδιά της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης με την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ,

...συμβάντα άκρως συμβολικά για προϊστορικές, κλασικές και βυζαντινές αρχαιότητες, που προοιωνίζονται  το ζοφερό μέλλον του πολιτισμού σε αυτή τη χώρα.

 

Η μετατροπή των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων και η μείωση των εσόδων για λογαριασμό του πρώην ΤΑΠΑ και νυν ΟΔΑΠ που αυτή θα επιφέρει, θα οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό και των περιφερειακών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων τα οποία σύντομα θα παραδοθούν σε αλλότρια συμφέροντα. Όσον αφορά τις ακριτικές Εφορείες, κάποιος θα έπρεπε να σκεφτεί και τον εθνικό ρόλο των μονάδων αυτών.

 

Απαιτούμε την αποχή από οποιαδήποτε ενέργεια μετατροπής των Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και την κατάργηση κάθε διάταξης βλαπτικής για το μέλλον του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας, όπως η πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία που άνοιξε το δρόμο για την εξαγωγή αρχαιοτήτων με το μανδύα του μακροχρόνιου δανεισμού για 50 χρόνια - ΔΕΙΤΕ σχετικά βίντεο ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, 23.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.12.2020.

Συλλογος Ελληνων Αρχαιολογων Δωδεκανησου, νομοσχεδιο μετατροπης Δημοσιων Μουσειων σε ΝΠΔΔ, Αρχαιολογικη Υπηρεσια, Κρατικα Μουσεια, ιερος βραχος, Ακροπολη, οπλισμενο σκυροδεμα, πυρκαγια Μυκηνων, Μυκηνες, Βυζαντινη Θεσσαλονικη, αποσπαση αρχαιοτητων, σταθμος Βενιζελου, πολιτισμος, Δημοσια Μουσεια, εσοδα, ΤΑΠΑ, ΟΔΑΠ, περιφερειακα μουσεια, αρχαιολογικος χωρος, αλλοτρια συμφεροντα, ακριτικη Εφορεια Αρχαιοτητων, εθνικος ρολος, αρχαιολογικος πλουτος, εξαγωγη αρχαιοτητων, μακροχρονιος δανεισμος αρχαιων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ