Τα 50+50 χρόνια δανεισμού των αρχαίων, μετά από την δημόσια κατακραυγή έγιναν 25+25, ενώ αρχικώς ήταν… 100 και στον προηγούμενο νόμο ήταν μόνο… 5 !!!

Τα 50+50 χρόνια δανεισμού
των αρχαίων,
μετά από την δημόσια κατακραυγή
έγιναν 25+25,
ενώ αρχικώς ήταν… 100
και στον προηγούμενο νόμο ήταν μόνο… 5 !!! 

Του Γιώργου Λεκάκη

 

Τεράστια θύελλα έχει ξεσηκώσει στην κοινωνία των Ελλήνων, το θέμα της… νομιμοποίησης της εξαγωγής αρχαιοτήτων και μνημείων, στο εξωτερικό! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΔΩ, που διαβάστηκε από περισσότερους από 300.000 αναγνώστες!!!

Να, λοιπόν, που φαίνεται πως οι Έλληνες δεν νοιάζονται μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για τις… «κορωνοκόρες»…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΓΡΑΦΕΣ, ΕΔΩ.

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ, λοιπόν, που υπεβλήθη προς ψήφιση, και ετέθη προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων, περιελήφθη διάταξη, που προέβλεπε μακρόχρονη εξαγωγή και μνημείων, για διάστημα 50 (!!!) ετών, δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ.

Τελικώς ο νόμος που ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως όρισε το διάστημα μακρόχρονης εξαγωγής σε… 25 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης επί 5ετία έως 25 έτη (άρθρο 48 παρ. 13β ν. 4761/2020 ΦΕΚ Α’248/13.12.2020).

 

Άρθρο 48 παρ. 13β ν. 4761/2020 ΦΕΚ Α’248/13.12.2020:

«β. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, επιτρέπεται, για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας και εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά, έκθεση και επιστροφή τους, η μακρόχρονη εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών μουσείων πλην αυτών της παρ. 2, προκειμένου να εκτεθούν σε μουσεία, μουσειακούς ή εκθεσιακούς χώρους, ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές. Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής, καθώς και η διάρκειά της, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε (25) έτη, δυνάμενη να ανανεώνεται ανά πενταετία και έως είκοσι πέντε (25) έτη»…

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η φράση: «ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές». Η φράση με παραπέμπει στην parthenon gallery του βρετανικού μουσείου... νομιμοποιεί τους καταχραστές, κλεπταποδόχους και αρχαιοκάηπηλους, αφού συνεργάζεται μαζί τους και επί πλέον, δεν ζητά τίποτε για αντάλλαγμα, κάποια ανταπόδωση εκθεμάτων, ως αμοιβαιότητα λ.χ.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ συμφωνεί με όλα αυτά, και θα παλέψει, όσο και όπως μπορεί, εντός των νομίμων και συνταγματικών ορίων, για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη, κατά την άποψή μου, τροπή των νομικών και πολιτισμικών πραγμάτων στην χώρα μας, που – προβλέπω – ότι θα φέρει νέους «ξενητεμούς»…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.12.2020.

εξαγωγη αρχαιοτητων, δανεισμος αρχαιοτητων

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ