ΑΡΧΑΙΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - Αποδείξεις που φέρνουν τα νομίσματα - του Αστ. Τσίντσιφου

ΑΡΧΑΙΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αποδείξεις που φέρνουν τα νομίσματα 

Του Αστέριου Τσίντσιφου

 

Μια μεγάλη σειρά νομισμάτων, με θέμα τον Ποσειδώνα Ίππιο, αναγνωρίζονται, δεκαετίες τώρα, σαν να προέρχονται από την Ποτίδαια της Χαλκιδικής. Γνώση μέσα σε γύψο, που τίποτα δεν φαίνεται να την αναταράσσει! Ούτε ακόμα και όταν από το 2003 προέκυψε το αποδεικτικό υλικό για το αντίθετο!

 

Επιγραφικό ήταν το θέμα εξ αρχής, μια και όλο το θεώρημα στηρίχθηκε στα δυο πρώτα γράμματα της πόλης που ήταν ΠΟ. Το 2003, όμως, εμφανίσθηκε νόμισμα, στο οποίο ο χαράκτης είχε προσθέσει και το τρίτο γράμμα της πόλεως, που ήταν το Σ (> ΠΟΣ). Σ΄ αυτό το σημείο, η επιστημονική κοινότητα έπρεπε να επιδείξει αντανακλαστικά και να αποχαρακτηρίσει τα νομίσματα της Ποτίδαιας! ΤΙΠΟΤΑ δεν έγινε και η παραδιπλανή ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ, που έδωσε και το θέμα των νομισμάτων, παραμένει στην αφάνεια! Είναι ντροπή βέβαια να γίνεται η αποκατάσταση μιας πόλης εδώ, όμως κάλιο έτσι, παρά καθόλου!


Η ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ άκμασε τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνες και είχε την ατυχία να υπάρχει στην σκιά της ΜΕΝΔΗΣ, που ήταν τεράστια πολιτεία! Βρισκόταν στο ακρωτήρι ΠΟΣΕΙΔΙ (εικόνα) στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ανάμεσα σε ΕΥΡΥΔΙΚΑΙΑ, ΜΕΝΔΗ και βέβαια όχι μακριά από την ΠΟΤΙΔΑΙΑ. Για τους επισκέπτες υπάρχει εκεί ο ναός του Ποσειδώνα (εικόνα) και δεν ήταν ονομαστός μόνο ο ΜΕΝΔΑΙΟΣ ΟΙΝΟΣ, αλλά και το κρασί της Ποσειδωνίας, μια και το νόμισμα με την υδρία αυτό δείχνει!

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.11.2020.


ΑΡΧΑΙΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, νομισματα, Τσιντσιφος, νομισμα, Ιππιος Ποσειδωνας, Ιππιος Ποσειδων, Ποτιδαια Χαλκιδικης, 2003, Επιγραφη, χαρακτης, 6ος πΧ αιωνας, 5ος πΧ αιωνας, ΜΕΝΔΗ, ακρωτηριο ΠΟΣΕΙΔΙ, Χαλκιδικη, ΕΥΡΥΔΙΚΑΙΑ, ναος Ποσειδωνα, ΜΕΝΔΑΙΟΣ ΟΙΝΟΣ, κρασι Ποσειδωνιας, υδρια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ