Τα ευρήματα της γραμμικής Β θα εξαχθούν σε διάφορα μουσεία για 50 χρόνια με πιθανότητα ανανέωσης; Διαμαρτυρία του Σωματείου «Μινωικός πολιτισμός & Γραφές» για το σχέδιο νόμου. Να δημιουργηθεί μια μόνιμη έκθεση με αντίγραφα στο Ευρωκοινοβούλιο για την πρώτη γραφή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, που είναι η Ελληνική Γραμμική Β

Τα ευρήματα της γραμμικής Β
θα εξαχθούν σε διάφορα μουσεία
για 50 χρόνια
με πιθανότητα ανανέωσης;
Διαμαρτυρία του Σωματείου
«Μινωικός πολιτισμός & Γραφές»
για το σχέδιο νόμου

Να δημιουργηθεί μια μόνιμη έκθεση με αντίγραφα
στο Ευρωκοινοβούλιο
για την πρώτη γραφή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού,
που είναι η Ελληνική Γραμμική Β

Διαμαρτυρία του Σωματείου «Μινωικός πολιτισμός & Γραφές» για το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή, το οποίο νομοθετεί την δυνατότητα Δανεισμού αρχαιοτήτων για 50 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τον εν λόγω ΝΟΜΟ

και την ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ των ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, ΕΔΩ.

Λέει το σωματείο:

"Φαντασθείτε τα ευρήματα της γραμμικής Β επειδη είναι πολλά και μοναδικά στο ΑΜΗ αυτά που είναι στις αποθήκες να εξαχθούν σε διάφορα μουσεία για 50 χρόνια με πιθανότητα ανανέωσης.

 Στο νέο ιδρυτικό νόμο και Οργανισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,που πλέον μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.), και άλλες διατάξεις του ΥΠΠΟΑ, με το άρθρο 59 αλλάζει η παράγραφος 12 του άρθρου 45 του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/02, που αφορά τα Μουσεία. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 12 προστίθεται το εξής:

«β. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, επιτρέπεται, για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά, έκθεση και επιστροφή τους, η μακρόχρονη εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών μουσείου, τα οποία μπορεί να αποτελούν και μνημεία, προκειμένου να εκτεθούν σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους, ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές. Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής, καθώς και η διάρκειά της, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα πενήντα (50) έτη, δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ». (!).


 Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιτίθεται και αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «ουσιαστικά θεσμοθετείται η μόνιμη εξαγωγή αρχαιοτήτων, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές αν οι όροι που υπάρχουν..».

 Το Σωματείο μας αντιτίθεται και προτείνει για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρα όπως και παλαια, ο δανεισμός να μην ξεπερνα την πενταετία σε αρχαία ευρήματα και με δικά μας έξοδα να χορηγούμε γνήσια αντίγραφα για τις θεματικές εκθέσεις των Μουσείων του εξωτερικού που το επιθυμούν.

 Για αρχή προτείνουμε να δημιουργηθεί μια μόνιμη έκθεση με αντίγραφα στο Ευρωκοινοβούλιο για την πρώτη γραφή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που είναι η Ελληνική Γραμμική Β γραφή. Επί πλέον αναλαμβάνουμε δωρεάν να εκπαιδεύσουμε στην γραφή αυτή όσους Έλληνες Ευρωβουλευτές το επιθυμούν.

Ο πρόεδρος του ΜΚΣ «Μινωικός πολιτισμός & Γραφές»

Δρ. Μηνάς Τσικριτσής

Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών".

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στηρίζει τις ανωτέρω προτάσεις του Σωματείου.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.12.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: αρχαια ευρηματα, γραμμικη Β, εξαγωγη αρχαιοτητων, μουσεια, Σωματειο Μινωικος πολιτισμος και Γραφες, νομοσχεδιο για αρχαιοτητες, Τσικτιτσης, Μενδωνη, 2020, γραμμικη γραφη Β, δανεισμος αρχαιοτητων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ