ΑΡΕΣΚΩΝ: Ο αρχαίος Θεσσαλονικιός πρόωρα αδικοχαμένος ηθοποιός…

ΑΡΕΣΚΩΝ:
Ο αρχαίος Θεσσαλονικιός
πρόωρα αδικοχαμένος ηθοποιός… 

Κοντά στο ανατολικό τείχος της Θεσσαλονίκης βρισκόταν ο τάφος του τραγικού υποκριτή Μάρκου Ουαρεινίου Αρέσκοντα, ενός πρόωρα αδικοχαμένου σταρ της εποχής του. Στον επιτύμβιο βωμό που ήταν στημένος προς τιμή του εντυπωσιάζει η άριστη διατήρηση των χρωμάτων.


Ο νεκρός εικονίζεται ως ήρωας ή βασιλιάς φορώντας χιτώνα τραγικού υποκριτή.
Στο δεξιά της μορφής εικονίζεται ένα γυναικείο τραγικό προσωπείο, που υποδηλώνει ότι ο Αρέσκων ήταν ηθοποιός που υποδυόταν όχι μόνο στρατιωτικούς ηγέτες ή ήρωες, όπως δείχνει το κοστούμι του, αλλά και γυναικείους ρόλους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΕΔΩ.

Το όνομά του Αρέσκων (= αυτός που αρέσει, που είναι δημοφιλής), ιδιαίτερα ταιριαστό για ηθοποιό, ταυτίζεται με εκείνο της μητέρας του, Ουαρεινίας Αρέσκουσας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια οικογένεια ηθοποιών, μόνο που η μητέρα θα ήταν ηθοποιός του λαϊκού θεάτρου των μίμων, ενώ ο Μάρκος κατόρθωσε να προαχθεί στο «μεγάλο» θέατρο των δραματικών αγώνων και να γίνει τραγικός υποκριτής, και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Τα θεατρικά επαγγέλματα ήταν παραδοσιακά στην αρχαιότητα και συχνά περνούσαν από τους γονείς στα παιδιά.

 

ΠΗΓΗ: Αρχ. Μουσείο Θεσσαλονίκης. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.1.2021.


ΑΡΕΣΚΩΝ, αρχαιος Θεσσαλονικιος ηθοποιος, ανατολικο τειχος Θεσσαλονικης, ταφος, τραγικος υποκριτης, Μαρκος Ουαρεινιου Αρεσκων, προωρα αδικοχαμενος σταρ, επιτυμβιος βωμος, χρωμα, νεκρος, ηρωας, βασιλιας, χιτωνας, γυναικειο τραγικο προσωπειο, θεατρικο κοστουμι, γυναικειος ρολος, αρεσω, δημοφιλη, Ουαρεινια Αρεσκουσα, οικογενεια ηθοποιων, λαικο θεατρο, μιμος, δραματικος αγωνας, υποκρισια, θεατρικα επαγγελματα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ