Το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟ ΕΡΓΟ του CASSAS «Απόψεις Ελλάδας, Σικελίας και Ρώμης», του 1813…

Το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟ ΕΡΓΟ
του CASSAS
«Απόψεις Ελλάδας, Σικελίας
και Ρώμης», του 1813… 



Το έργο του Louis François CASSAS «Grandes vues pittoresques des principaux sites et monumens de la Grèce et de la Sicile, et des Sept Collines de Rome, dessinées et gravées à l’ eau-forte, au trait» (par MM. Cassas et Bence, accompagnées d’ une explication des monumens par M. C. P. Landon), εξεδόθη στην πόλη των Παρισίων, από τους Treuttel & Würtz, το 1813.

ΗΤΑΝ η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ η ΜΟΝΗ ΕΚΔΟΣΗ του. Μεγάλο folio (685 x 515 mm.), 8 σ. Με 16 μεγάλες οξυγραφίες (5 αναδιπλούμενες, 9 δισέλιδες και 2 μονοσέλιδες) αριθμημένες I-X (απόψεις της Ελλάδας και της Σικελίας) και I-VI (απόψεις της Ρώμης), η πρώτη σειρά χαραγμένη από τον J. M. Bence σε σχέδια του Cassas, η δεύτερη χαραγμένη από τον Bence σε σχέδια του ίδιου (εκτός από δύο, η μία χωρίς ένδειξη και η άλλη σε σχέδιο του Cassas).

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟ ΕΡΓΟ.

Ο L. F.Cassas ήταν μέλος της ομάδας των λογίων και καλλιτεχνών που συνόδευσαν τον Choiseul-Gouffier κατά την εγκατάστασή του σαν πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα τον Αύγουστο του 1784, όταν το πλοίο που τους μετέφερε αγκυροβόλησε λόγω αντιθέτων ανέμων στη Μακρόνησο. Ο ενθουσιασμός του είναι αποτυπωμένος σε επιστολή που έγραψε λίγο αργότερα στον Desfriches: «Περάσαμε τή νύκτα σ’ ἕνα μικρό χωριό καί τήν ἑπομένη τό ἀπόγευμα φθάσαμε σ’ αὐτήν τήν ξακουστή πόλη. Πορευόμενοι στίς πλαγιές τοῦ Ὑμηττοῦ τή διακρίναμε ἀπό πολύ μακριά. Ἔνιωθα σά μαγεμένος πού διέτρεχα τόσο ὡραῖα πράγματα καί μοῦ φαινόταν πώς ζοῦσα σ’ ἕνα ὄνειρο εὑρισκόμενος ἀνάμεσα στά μεγαλοπρεπῆ ἐρείπια τῶν Ἀθηνῶν».

Ο Cassas είναι ο μόνος Γάλλος ταξιδιώτης που άφησε ολοκληρωμένες συνθέσεις από την Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Στο έργο του η συμμετοχή της φαντασίας υποχωρεί για χάρη της ακριβούς αποτύπωσης της πραγματικότητας, ενώ είναι εμφανές το ενδιαφέρον του και για τη σύγχρονη ζωή. Ειδικότερα η μεγάλη χαλκογραφία στην αρχή του τόμου θεωρείται η πρώτη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να δοθεί μια πιστή εικόνα της πόλης.

Οι τίτλοι των χαλκογραφιών (οι διαστάσεις αναφέρονται στο πάτημα της χαλκογραφικής πλάκας):

I) Vue Générale d’ Athènes, / ΑΘΗΝΑΙ 675 x 1450 mm.,

II) Portique et Ceriatydes / ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ / du Temple de Pandrose à Athènes / ΠΑΝΔΡΟΣΟ, ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, 630 x 835 mm.,

III) Monument de Philopappus / ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, 630 x 830 mm.,

IV) Façade du Grand Temple d’ Agrigente, 630 x 830 mm.,

V) Vue latérale du Grand Temple d’ Agrigente, 630 x 830 mm.,

VI) Restes du Temple de Junon à Agrigente, 488 x 720 mm.,

VII) Vue d’ une partie des ruines du Temple de Junon Lacinia à Agrigente, 665 x 495 mm.,

VIII) Restes du Théatre de Taormine, 640 x 830 mm.,

IX) Restes du Théatre de Syracuse, 495 x 730 mm.,

X) Oreille de Denys le tyran à Syracuse, 660 x 495 mm.,

 

I) Vue du Mont Capitolin et du Campo Vaccino dessinée des Jardins Farnese sur le Mont Palatin, 670 x 930 mm.,

II) Vue du Mont Calius et du Mont Aventin dessinée du Couvent de St Bonaventure sur le Mont Palatin, 670 x 2360 mm.,

III) Vue du Mont Palatin dessinée des marches de l’ église du Couvent de St Grégoire, 670 x 1220 mm.,

IV) Vue du Mont Esquilin dessinée du premier ordre du Colisée, 670 x 1720 mm.,

V) Vue du Mont Janicule et des Fabriques de Ripa grande dessinée de l’ église appellée le Prieurat, 670 x 930 mm., και

VI) Vue du Mont Quirinal et d’ une partie du Mont Viminal, dessinée de Ste Marie Majeure, 670 x 1710 mm.

 

Κατά το ABPC δεν έχει εμφανιστεί αντίτυπο της έκδοσης σε δημοπρασία στην Ευρώπη και στην Αμερική τα τελευταία 45 χρόνια. Ένα αντίτυπο αυτής της έκδοσης εκτιμάται τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΗΣ εκδόσεως αυτής είχε και η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΕΦ. & ΚΩΝΣΤ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ.

ΠΗΓΕΣ: Για τον καλλιτέχνη και το έργο του βλ. Louis-François Cassas, 1756-1827. Dessinateur – voyageur [κατ. έκθεσης], Mainz a. R., 1994. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.11.2020. ΒΕΡΓΟΣ 17.12.2020.


Louis François CASSAS, Grèce, Sicile, Sept Collines de Rome, Landon, Παρισι, Treuttel, Würtz, 1813, οξυγραφια, Ελλαδα, Σικελια, Ρωμη, Bence, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟ ΕΡΓΟ, Choiseul-Gouffier, Γαλλια, Κωνσταντινουπολη, Αθηνα, 1784, Μακρονησος, Desfriches, Υμηττος, μεγαλοπρεπη ερειπια, Αθηναι, Γαλλος ταξιδιωτης, 18ος αιωνας, Athènes, Ceriatydes, ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ, Temple de Pandrose, ΠΑΝΔΡΟΣΟ, ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, Philopappus, ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, Ακραγας, Αγκριτσέντο, ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ