Αρχαίο άγαλμα του Ασκληπιού ανακαλύφθηκε στην… Τουρκία!

Αρχαίο άγαλμα του Ασκληπιού
ανακαλύφθηκε στην… Τουρκία! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Μετά:

- το αρχαίο ελληνικό προσωπείο του Διονύσου στο Δασκύλειον - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - 

- τον αρχαίο ελληνικό ναό της Αφροδίτης στα Βουρλά / αρχαίες Κλαζομενές - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ,

μια άλλη αρχαιολογική ανακάλυψη, μέσα σε λίγες ημέρες, ήρθε να δείξει για μια ακόμη φορά στους Τούρκους, πως το έδαφος που πατούν, δεν έχει καμμιά βαθειά σχέση με αυτούς…

Ένα αρχαίο αγαλματίδιο, που απεικονίζει τον θεό των Ελλήνων για την υγιεία, τον Ασκληπιό, ανακαλύφθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη Κίβυρα (>…Kibyra), στην έκταση που κατέχει νυν η νότια Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

Ο κ. Şükrü Özüdoğru του Πανεπιστημίου Mehmet Akif Ersoy είπε ότι η εικόνα του Ασκληπιού χρονολογείται στον 2ο μ.Χ. αιώνα, και βρέθηκε σε 6 κομμάτια, σε έναν ναό αφιερωμένο στον αυτοκράτορα.

Τώρα καθαρισμένο, συντηρημένο και συναρμολογημένο, έχει ύψος περίπου 37,5 εκατ. Τα γλυπτά θα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πολυδωρίου (νυν Burdur).

Μαζί ευρέθη και το κεφάλι ενός αγάλματος του Σέραπι / Serapis, ενός θεού του φωτός, για τους Αιγυπτίους. Το γενειοφόρο κεφάλι του Σέραπι ανακτήθηκε από το συγκρότημα του λουτρού και επανενώθηκε με μαρμάρινη προτομή που βρέθηκε στον ίδιο χώρο πέρυσι.

ΠΗΓΗ: Hurriyet Daily News, 7.1.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.1.2021.

Αρχαιο αγαλμα Ασκληπιου, Τουρκια, προσωπειο, Διονυσος, Δασκυλειο, Τουρκοι, αρχαιο αγαλματιδιο, θεος της υγειας, Ασκληπιος, Κιβυρα, 2ος μΧ αιωνας, αυτοκρατορας, Πολυωριο, Μπουρντουρ, Burdur, Σεραπις / Serapis, θεος του φωτος, Αιγυπτιοι, γενειοφορος, Σαραπις, λουτρο, μαρμαρινη προτομη, ναος Αφροδιτης, Βουρλα, Κλαζομενες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ