Διαγωνισμός γαστρονομικής φωτογραφίας, από το ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ - της Μελ. Μαρτίδου

Διαγωνισμός γαστρονομικής φωτογραφίας

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

 

Της Μελαχροινής Μαρτίδου

 

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν καθημερινά επιτεύγματα όσων ασχολούνται με την κουζίνα, το φαγητό, τα γλυκά, τις πίτες, το ψωμί, με όσους χαίρονται τα φρούτα και τα λαχανικά τους, όσους το έχουν με την φωτογραφία παράλληλα, με την αγάπη σε σκεύη από τα παλιά χρόνια, μπορούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα που κάνει το «Σεντούκι της γιαγιάς» για ένα πρωτότυπο διαγωνισμό Γαστρονομικής Φωτογραφίας.

Και στο πλαίσιο της ελευθερίας που δίνει ο διαγωνισμός τα πάντα χωρούν, όπως και οι συμμετέχοντες άνω των 18 από Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια. Για την ιδέα που βρήκε ευήκοο ους, μας μίλησε η Αναστασία Καδρέβη, δασκάλα μαγειρικής που υπερασπίζεται παλιές συνταγές, που ανέθρεψαν την Ελλάδα του σήμερα βγαλμένες από τετράδια της Μικρασιάτισσας γιαγιάς της, συνταγές που μαθαίνει από γυναίκες που ζουν στην ύπαιθρο κουβαλώντας την δική τους σοφία. «Δεν είμαι σεφ, απλά υπερασπίζομαι την αυθεντικότητα στην γεύση, τα υπέροχα μπαχαρικά μας, τα αρωματικά βότανα και τους ανθρώπους που παράγουν με ντόπια υλικά, εξαιρετικά τυριά, λάδια, αλίπαστα, καπνιστά κρεατικά και τόσα άλλα απαραίτητα για την διατροφή μας». Η ίδια σε ένα μικρό εργαστήριο στον Πειραιά αυτοσχεδιάζει με ανθρώπους που την ακολουθούν όπως και στις εξορμήσεις που κάνει στην ελληνική ύπαιθρο.

Αφορμή για την αναφορά αυτή ο διαγωνισμός Γαστρονομικής Φωτογραφίας, όπου το έδεσμα, τα υλικά, τα σκεύη, οι καλλιέργειες, οι διαδικασίες όπως το φούρνισμα μιας πίτας, το ζύμωμα του ψωμιού ή ότι άλλο εμπνεύσει κάποιον, πρωταγωνιστούν.

Δεν υπάρχουν όρια, στην έμπνευση, στην οπτική, στην σκηνοθεσία ή το κλίκ της στιγμής αφού πιο πολύ αυτό που μετράει είναι να βρεθούν άνθρωποι με ίδια ενδιαφέροντα που αναγνωρίζουν την ομορφιά ενός φαγητού, ενός πιάτου παράλληλα με τη νοστιμιά και την γεύση του. Παράλληλα με τον κόπο και την διαδικασία προετοιμασίας του, με την καταγραφή του φωτογραφικά. Οι συμμετοχές θα πρέπει να σταλούν, από 1-5 φωτογραφίες στο mail έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ολοι οι όροι του διαγωνισμού και τα έπαθλα με επίκεντρο την φωτογραφία, οι κριτές και τα βιογραφικά τους περιέχονται ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΔΩ.

Οι φωτογραφίες πάντως βραβευμένες και μη θα ταξιδέψουν σε έκθεση που θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2021, οπότε υπολογίζεται να είναι εφικτές αυτές οι δράσεις με την αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση της υγειονομικής κρίσης.

Η πρόκληση είναι μπροστά σας αφού με την πανδημία και την παραμονή στα σπίτια πολλοί αυτοσχεδιάζουν ως μάγειρες, ως δεινοί ψήστες, πειραματιζόμενοι με επιτυχία σε αντικείμενα που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Στήνοντας ωραία γεύματα για τους δικούς τους ανθρώπους, ξαναγυρίζοντας στο ρόλο της οικογένειας που γεύεται το μοσχοβολιστό φαγητό της κατσαρόλα ή του φούρνου που κάνει συνθέσεις με φρούτα λαχανικά, πειραματίζεται με χυμούς , λικέρ και ροφήματα, που καταγράφει φωτογραφικά και με βίντεο απίθανες δημιουργίες. «Όσοι πιστοί προσέλθετε» θα πει η Αναστασία Καδρέβη που πιστεύει ότι «μια φωτογραφία είναι χίλιες γεύσεις» προσφέροντας ακόμη μια δημιουργική διέξοδο με στοιχεία ψυχοθεραπείας σε όσους και όσες …παίξουν με τα υλικά και την φωτογραφική μηχανή τους.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.1.2021.

φαγητο, φωτογραφικα, Διαγωνισμος γαστρονομικης φωτογραφιας, γαστρονομια, Μαρτιδου

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ