Έτρωγαν γάλα, τυρί και γιαούρτι στην Αφρική τουλάχιστον 6.000 χρόνια πριν…

Έτρωγαν γάλα, τυρί και γιαούρτι
στην Αφρική
τουλάχιστον 6.000 χρόνια πριν…

Του Γιώργου Λεκάκη


Η κατανάλωση γάλακτος – και άλλων παραγώγων του - είναι μια μοναδική προσαρμογή του Homo sapiens, με επιπτώσεις στην υγεία του…


Επιστήμονες εξέτασαν οδοντικό υλικό, από τα δόντια 8 σκελετών, οι οποίοι ευρέθησαν στο Σουδάν και την Κένυα, ηλικίας μεταξύ 2.000 και 6.000 χρόνων.

Η παρουσία πρωτεϊνών γάλακτος στην οδοντική πλάκα δείχνει ότι οι άνθρωποι είχαν καταναλώσει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί ή γιαούρτι, τουλάχιστον πριν από 6.000 χρόνια!


Ωστόσο, μια προηγούμενη μελέτη του DNA, που εξήχθη από αυτά τα υπολείμματα, δεν ανίχνευσε τα γονίδια που θα επέτρεπαν στους ενήλικες να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


«Φαίνεται ότι η κοινότητα έπινε γάλα, πριν να αποκτήσει ανοχή στην lactase / λακτόζης (LP)», δηλ. πριν από το να μπορεί να την αφομοιώσει, εδήλωσε το μέλος της επιστημονικής ομάδας, κ. Madeleine Bleasdale, του Ινστιτούτου Max Planck «for the Science of Human History».


Η ζύμωση του γάλακτος μπορεί να έκανε ευκολότερη την πέψη των πρώτων αγροτών, πρόσθεσε.


Όταν οι μεταλλάξεις της λακτόζης εξελίχθηκαν, ωστόσο, εξαπλώθηκαν γρήγορα, καθώς η ικανότητα πέψης γαλακτοκομικών προϊόντων προσφέρει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σκληρές συνθήκες.


Άρα τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι ποιμενικές ομάδες έπιναν γάλα, μόλις η βοσκή εξαπλώθηκε στην Ανατολική Αφρική, σε μια εποχή που η γενετική προσαρμογή για την πέψη του γάλακτος ήταν απούσα ή σπανία...


Τέσσερις γνωστές μεταλλάξεις ανοχής στην λακτόζη βρίσκονται ευρέως στην Αφρική σήμερα.

 

ΠΗΓΗ: Madeleine Bleasdale, Kristine K. Richter, Nicole Boivin «Ancient proteins provide evidence of dairy consumption in eastern Africa», στο Nature Communications, vol. 12, αρ: 632 (2021), 27 January 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.1.2021.

 

Abstract


Consuming the milk of other species is a unique adaptation of Homo sapiens, with implications for health, birth spacing and evolution. Key questions nonetheless remain regarding the origins of dairying and its relationship to the genetically-determined ability to drink milk into adulthood through lactase persistence (LP). As a major centre of LP diversity, Africa is of significant interest to the evolution of dairying. Here we report proteomic evidence for milk consumption in ancient Africa. Using liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) we identify dairy proteins in human dental calculus from northeastern Africa, directly demonstrating milk consumption at least six millennia ago. Our findings indicate that pastoralist groups were drinking milk as soon as herding spread into eastern Africa, at a time when the genetic adaptation for milk digestion was absent or rare. Our study links LP status in specific ancient individuals with direct evidence for their consumption of dairy products.


γαλα, τυρι, γιαουρτι, Αφρικη, 6.000 χρονια πριν, γαλακτοπαραγωγη, Χομο Σαπιενς, Homo sapiens, υγεια, οδοντικο υλικο, δοντια, σκελετοι, Σουδαν, Κενυα, 6.000 χρονων, πρωτεινες γαλακτος, οδοντικη πλακα, γαλακτοκομικα προιοντα, DNA, γονιδια, lactase / λακτοζη, ζυμωση γαλακτος, πεψη, αγροτες, μεταλλαξεις λακτοζης, πεψη γαλακτοκομικων, επιβιωση, σκληρες συνθηκες, ποιμενες, βοσκη, Ανατολικη Αφρικη, γενετικη, μεταλλαξη, δυσανεξια στη λακτοζη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ