ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ: Κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του κάστρου Μεθώνης…

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ:

Κατάρρευση κι άλλων τμημάτων
του κάστρου Μεθώνης… 

Κατά τις πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου 2021 διαπιστώθηκε η κατάρρευση τμήματος της δυτικής πλευράς του ημικυκλικού πύργου εντός του βόρειου περιβόλου του Κάστρου Μεθώνης. Οφείλεται στις πρόσφατες, πολύ έντονες βροχοπτώσεις των αρχών της τρέχουσας εβδομάδας. Το τμήμα που κατέπεσε είχε εξαιρετικά μεγάλο βάρος και δεν ήταν εύκολο να συγκρατηθεί με άμεσα σωστικά μέτρα.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.


 Ο ημικυκλικός Πύργος, ένας από τους αρχαιότερους της ακρόπολης, χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και ανάγεται στο πρώτο οικοδομικό πρόγραμμα των Ενετών επί της χερσονήσου της Μεθώνης. Εξαιτίας της μεταγενέστερης επέκτασης των τειχών προς τα δυτικά κατά την Β΄ Ενετοκρατία (1686-1715), βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό του φρουρίου. Ο πύργος έχει υποστεί μεγάλες φθορές, διακρίνεται εντούτοις ότι είχε τοξοθυρίδες σε δύο επίπεδα προς την πλευρά της θάλασσας. Από αυτές σώζεται η ανώτερη τοξοθυρίδα, κατασκευασμένη με πώρινους δόμους. Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από αργολιθοδομή με πώρινο πλαίσιο στη μοναδική σήμερα σωζόμενη τοξοθυρίδα του στα δυτικά.


Η μελέτη προϋπολογισμού 300.000 ευρώ για την στερέωση και αποκατάσταση του Κάστρου Μεθώνης, έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου –Νέστορος, όπως ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

 

«Στη συνάντηση μου με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «είχε επισημανθεί ότι παρά τις επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΚΠΣ και ΕΣΠΑ 2007-2013), σε αυτό το σημαντικό μνημείο, εξαιτίας της θέσης του, πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με τον Περιφερειάρχη να προχωρήσουμε σε Προγραμματική Σύμβαση, που θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες, με απώτερο στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Τα σοβαρά δομοστατικά προβλήματα τμημάτων του κάστρου, θα αντιμετωπιστούν από τις μελέτες που θα εκπονηθούν με τον προσφορότερο τρόπο».

 

Κατά τη σύσκεψη που έγινε, υπό την υπουργό, με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με το ζήτημα της προστασίας του Κάστρου της Μεθώνης, διαπιστώθηκαν και παρουσιάστηκαν τα σοβαρά δομοστατικά του προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αποφασίστηκε η εκπόνηση μελετών, που θα αφορούν στην αποκατάσταση τμημάτων του κάστρου, επεμβάσεις στερέωσης, καθώς και στην αναβάθμιση του φωτισμού. Για την κατάσταση του Κάστρου και την ενέργειες που δρομολογήθηκαν η κ. Μενδώνη είχε ενημερώσει τον Δήμαρχο Πύλου- Νέστορος κ. Παναγιώτη Καρβέλα.

 

Για την περαιτέρω διαπίστωση των ποικίλων προβλημάτων, έχει προγραμματιστεί η επί τόπου επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου και αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 8.1.2021.

 

Σήμερα το πρωί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε μία ακόμα κατάρρευση στο κάστρο της Μεθώνης. Πρόκειται για τμήμα εσωτερικού ημικυκλικού πύργου στη δυτική πλευρά του χώρου της ακρόπολης.

Σήμερα επίσης στις 10 πμ. αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (ΕΦΑΜΕΣ) ενημέρωσε τον πρόεδρο του Συλλόγου, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Μεθώνη, ότι ματαιώνεται η επίσκεψη – αυτοψία του Γ. Γ. Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α. η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 9-1-2021, χωρίς να τον ενημερώσει για το λόγο της αναβολής, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του. Εντούτοις, παρά την προσπάθεια παρασιώπησης της αιτίας για τη ματαίωση αυτής της επίσκεψης, ο ουσιαστικός λόγος που αποφασίστηκε από τους «αρμόδιους» προκύπτει από τα γεγονότα και δεν είναι άλλος από την αμηχανία μπροστά στις ευθύνες τους για τη συνεχιζόμενη κατάρρευση τμημάτων του μνημείου.

Για τον Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης (ΣΦΚΜ) η κατάρρευση ήταν αναμενόμενη, όπως και αυτή της 7ης Δεκεμβρίου 2020. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ να εμφανισθεί η νέα αστοχία ως ένα αναπότρεπτο φυσικό φαινόμενο, γίνεται πλέον σαφές ότι δεν φταίνε «οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας», αυτό είναι απλά η αφορμή των δύο καταρρεύσεων και των άλλων που μοιραία θα ακολουθήσουν.

Η αιτία είναι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων του κάστρου τα οποία έχουν επισημανθεί και δημοσιοποιηθεί από τον ΣΦΚΜ από τον Αύγουστο του 2017. Η ακολουθούμενη από το ΥΠΠΟΑ πολιτική των εκ των υστέρων δαπανηρών και αδιέξοδων παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών θα έχει νόημα μόνο εάν συμπληρωθεί με στρατηγικές επιστημονικής παρακολούθησης των δομοστατικών κινδύνων που απειλούν το κάστρο, έτσι ώστε να υπάρχουν έγκαιρα οι σωστικές παρεμβάσεις, πριν οι κίνδυνοι εκδηλωθούν και η καταστροφή συντελεστεί. Γιατί μετά από αυτό οι «επί τόπου συσκέψεις» δεν αποτελούν παρά απόπειρα αποπροσανατολισμού με παλαιομοδίτικες ασκήσεις δημοσίων σχέσεων.

Έφτασε η ώρα της αναζήτησης των ευθυνών διότι το κάστρο κινδυνεύει να μετατραπεί σε ερείπια και να βλέπουμε τα τείχη, τους προμαχώνες και τους πύργους μόνο σε φωτογραφίες.

Ο ΣΦΚΜ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να υπάρξει λογοδοσία των υπευθύνων. 

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ, 8.1.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.1.2021.


καστρο Μεθωνης, Μεθωνη, Μεσσηνια, καταρρευση, ημικυκλικος Πυργος, ακροπολη, 13ος μΧ αιωνας, Ενετοι, Β Ενετοκρατια, 1686, 1715, φρουριο, τοξοθυριδα πωρινος δομος, αργολιθοδομη, πωρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ