Η αρχαία ελληνική ΚΥΜΗ ΑΙΟΛΙΔΟΣ θα καταστραφεί για να γίνει… λιμάνι στην Τουρκία!!! Η αρχαιολόγος μίλησε για την «Σφαγή της Κύμης»!!!

Η αρχαία ελληνική ΚΥΜΗ ΑΙΟΛΙΔΟΣ
θα καταστραφεί
για να γίνει… λιμάνι στην Τουρκία!!!

Η αρχαιολόγος μίλησε
για την «Σφαγή της Κύμης»!!! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Για την περίφημη ΚΥΜΗ της ΕΥΒΟΙΑΣ έχω πει και έχω γράψει πολλάκις…

Της χρωστά όλος ο κόσμος το αλφάβητο που χρησιμοποιεί…

Κι οι γυναίκες την υγεία τους…

Κι αυτά φτάνουν για να κηρυχτεί Ευεργέτιδα της Ανθρωπότητος Πόλις

 

Μια από τις αποικίες της είναι και η Κύμη της Αιολίδος, στην αντικρυνή ακτή της (κακώς λεγομένης) Μικράς Ασίας…

Τμήμα της αρχαίας Κύμης Αιολίας.

Η ΚΥΜΗ ΑΙΟΛΙΔΟΣ ήταν μια από τις αρχαιότερες πόλεις – με την σύγχρονη έννοια του όρου - στον κόσμο! Ιδρύθηκε τον 11ο π.Χ. αιώνα, από τους «λαούς από την Βόρεια Ελλάδα», λένε οι Τούρκοι (ίσως εννοούν τις Πόντιες Αμαζόνες, που την κατοίκησαν πρώτες, με την ηγέτιδά τους, Κύμη). Ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Αιολίδος. Αρχαιολογικά ευρήματα απεκάλυψαν ότι η Κύμη ήταν μια από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο, που έκοψαν νομίσματα – ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης «Αρχαία νομίσματα της Μ. Ασίας» 2018 - ήδη από την αρχαϊκή περίοδο και αναπτύχθηκε πάρα πολύ οικονομικά. Ενισχύθηκε από την γεωργία της και το θαλάσσιο εμπόριο, και έγινε η μητρόπολη της Αιολικής Δωδεκάπολης, που απαρτιζόταν από σχεδόν 30 πόλεις! Ένας από τους πιο διάσημους βασιλείς της Κύμης ήταν ο Αγαμέμνων. Από την πόλη αυτή έλκει την καταγωγή του ο Ησίοδος, ενός από τους διάσημους ποιητές όλων των εποχών. Οι κάτοικοί της ήταν ειδικευμένοι στα κοσμήματα. Άνθισε τόσο πολύ, που άρχισε η αμφισβήτηση αν η Κύμη Ευβοίας ίδρυσε την Κύμη Αιολίδος, ή το αντίστροφο! Ήταν "παράδειγμα δημοκρατίας, που μετεξελίχθη σε τυραννία", κατά τον Αριστοτέλη!!! Η ζωή στην Κύμη συνεχίσθηκε μέχρι τον 12ο αιώνα. Μερικές επιγραφές και γλυπτά από την αρχαία πόλη, που ανακαλύφθηκαν το 1874, «μεταφέρθηκαν» στο Μουσείο του Λούβρου στην Γαλλία το 1881. Ενώ κοσμήματα και κεραμικά αντικείμενα «μεταφέρθηκαν» στο Βρετανικό Μουσείο στην Αγγλία, το 1876. Άλλα αντικείμενα, που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφές, εκτίθενται στο Μουσείο Αρχαιολογίας της Σμύρνης…


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μικρά Ασία».

Κάποια από τα ευρήματα της Κύμης Αιολίδος...

Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά;

Διότι εκεί, η αρχαία ελληνική πόλη (τουλάχιστον) 3.100 χρόνων, θα καταστραφεί, για να κατασκευαστεί λιμάνι…

Πάνω στην αρχαία ευβοϊκή αποικία, Κύμη (νυν… Kyme, Cumae) απεφασίσθη, λοιπόν, να γίνει το νέο λιμάνι, στην Αλιάγα Σμύρνης…

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας ενέκρινε το σχέδιο «ανάπτυξης», που εκπονήθηκε για το λιμάνι, την… τελευταία ημέρα του 2020!

Θα δεσμευτούν γι’ αυτό 88.000 τετραγωνικά μέτρα. Ένα σημαντικό μέρος της αρχαίας ελληνικής πόλεως, θα καταστραφεί. Γι’ αυτό, άλλωστε προηγουμένως, «έπεσε» από αρχαιολογική ζώνη α΄, σε αρχαιολογική ζώνη γ΄… βάσει απόφασης του Συμβουλίου Διατηρήσεως της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Σμύρνης (αρ. απ. 2253/28.3.2019)… Το γενικό σχέδιο για το λιμάνι και «για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου γ΄ βαθμού» εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης στις 31.12.2020. Αλλά τα σχέδια θα παραμείνουν σε αναστολή έως τις 29.1.2021.

 

Η κατασκευή του νέου λιμανιού θα στην περιοχή Τσακμακλί / Çakmaklı, της περιοχής Αλιάγας Σμύρνης. Η καθορισμένη περιοχή του λιμένα ευρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πόλεως, νότια του κόλπου Έρμου (> παραφρ. τουρκ. Nemrut, Namura, Namurt), όπου ακριβώς η αρχαία ελληνική πόλη...

 

Η υπάρχουσα προβλήτα του λιμανιού Nemrut θα επεκταθεί κατά 276 μ. προς τα νότια και 320 μ. από την πλευρά της ξηράς, προς τα δυτικά. Μια νέα προβλήτα πλάτους 55 μ., μήκους 342 μ. και 18.000 τετραγωνικών μέτρων θα κατασκευαστεί στο νότιο άκρο της περιοχής. Επί πλέον, μια ράμπα για πλοία ro-ro 30 - 40 μ. θα κατασκευασθεί επίσης στην περιοχή…

 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει διαμαρτυρόμενες για το έργο. Η αρχαιολόγος Nuray Pehlivan, η οποία εργάστηκε στην ανασκαφή της Κύμης, εδήλωσε ότι το έργο εγκρίθηκε για να αυξήσει την λιμενική ικανότητα της… Nemport Company. Και είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει μια σφαγή για την Κύμη». Η κ. Pehlivan είχε αντιδράσει επίσης στην μείωση του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως στον γ΄ βαθμό.

 

ΠΗΓΗ-φωτογραφίες: G. Ulu «Liman yapımı için 3 bin yıllık kent yok edilecek», Sozcu, 2.1.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.1.2021.


ΚΥΜΗ ΑΙΟΛΙΔΟΣ, ΚΥΜΗ ΑΙΟΛΙΔΑΣ, ΑΙΟΛΙΣ, ΑΙΟΛΙΔΑ, λιμανι, Τουρκια, 


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ