Ναός 2.700 χρόνων βρέθηκε στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο Ευβοίας! Με μνημειακή στοά, με 27 δωρικούς κίονες και μήκος 69 μ.! Η Μέδουσα και η λατρεία γυναικείων θεοτήτων στην Ερέτρια - Έρχονταν για εμπόριο και λατρεία και από την Ανατολική Μεσόγειο!

Ναός 2.700 χρόνων βρέθηκε
στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος
στην Αμάρυνθο Ευβοίας! 
Με μνημειακή στοά, με 27 δωρικούς κίονες
και μήκος 69 μ.! 
Η Μέδουσα και η λατρεία γυναικείων θεοτήτων
στην Ερέτρια 
Έρχονταν για εμπόριο και λατρεία
και από την Ανατολική Μεσόγειο!

 

​Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος(*), κατά την φετινή ανασκαφική περίοδο, που έλαβε χώρα το διάστημα από 20-7-2020 έως 28-8-2020 στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος (2020-2024) αρχαιολογικής έρευνας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου κ. Αμαλίας Καραπασχαλίδου και με επικεφαλής από πλευράς της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, τον κ. Karl Reber, Διευθυντή της Σχολής, και τη συμμετοχή μικρού αριθμού Ελλήνων και Ελβετών φοιτητών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η μνημειακή ανατολική στοά του ναού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος
και αναπαράσταση αυτής.

 Η ταύτιση του αρχαιολογικού χώρου στην θέση Παλαιοεκκλησιές / Παλαιοχώρια,στα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου, με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, το οποίο αναφέρεται σε διάφορες αρχαίες πηγές και υπήρξε το σημαντικότερο ιερό της Εύβοιας, κατέστη δυνατή το 2017 στο πλαίσιο πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος συνεργασίας (2015-2019) μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΜΑΡΥΝΘΟ, ΕΔΩ.

Η Μέδουσα της Αμαρύνθου.

 Σε ό,τι αφορά τον υστεροαρχαϊκό ναό που εντοπίστηκε κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, πρόκειται για κτήριο διαστάσεων 10 × 30 μ. με μία κιονοστοιχία στον κεντρικό άξονα, από το οποίο σώζεται το συμπαγές θεμέλιο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκε τοίχος προγενέστερης φάσης και εσχάρα με ίχνη φωτιάς. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ σε επαφή με τα θεμέλια του κτηρίου εναποτέθηκαν αναθήματα του 7ου και 6ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα μελανόμορφα αγγεία (όπως ένας αμφορέας με παράσταση Μέδουσας), πήλινα ειδώλια, σφραγιδόλιθοι σε σχήμα σκαραβαίου και ειδώλια από φαγεντιανή εισηγμένα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αγγεία τοπικής παραγωγής όπως πρόχοι με ψηλό λαιμό και υδρίσκες, όμοιου τύπου με αγγεία που έχουν βρεθεί σε μεγάλο αριθμό στις ανασκαφές των αρχαϊκών χώρων λατρείας γυναικείων θεοτήτων στην Ερέτρια. Τα εν λόγω ευρήματα τεκμηριώνουν τη συμμετοχή του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στις θρησκευτικές πρακτικές των Ερετριέων και των Ευβοέων γενικότερα, καθώς και τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής της Αμαρύνθου με την Ανατολική Μεσόγειο.

Βάση αγάλματος αφιερωμένου στην Αμαρυσία Άρτεμη
(από επιγραφή).
Εντός του απαλλοτριωμένου χώρους, ολοκληρώθηκε επίσης η ανασκαφή της μεγάλης υστεροκλασικής - ελληνιστικής στοάς. Το μνημειακού χαρακτήρα κτήριο, με 27 δωρικούς κίονες στην πρόσοψή του, έχει μήκος 69 μ. και περιέβαλλε το ιερό προς τα ανατολικά. Στα βόρεια, μια στοά και μία σειρά από τρία κτήρια μικρών διαστάσεων οριοθετούσαν το τέμενος. Πρόκειται ίσως για «θησαυρούς» ή ναΐσκους, που παρουσιάζουν κάτοψη παρόμοια με ανάλογα κτήρια σε άλλα μεγάλα ελληνικά ιερά. Από την έρευνα στα κτήρια δεν υπήρξαν ευρήματα, που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τη χρήση τους, εκτός από ένα θραύσμα μαρμάρινης βάσης αγάλματος με αναθηματική επιγραφή, όπου εμφανίζεται η αρχή του ονόματος της Αρτέμιδος. Το ένα από αυτά τα κτήρια καταστράφηκε από τη δημιουργία ασβεστοκάμινου κατά τα μεσαιωνικά, πιθανόν, χρόνια.

 

Δυτικά της στοάς εντοπίστηκε ένα παλαιότερο κτήριο, του 7ου αι. π.Χ., ορθογώνιας κάτοψης μήκους 38 μ. Το κτήριο αυτό λειτουργούσε πιθανότατα ως μνημειώδης είσοδος στο ιερό από τα ανατολικά, αλλά πιθανόν και για λατρευτικές πρακτικές.

Πήλινο ειδώλιο επισήμου γυναίκας,
από το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.


Ανάμεσα στα φετινά ευρήματα πρέπει επίσης να αναφερθούν νέα θραύσματα ενσφράγιστων κεραμίδων με το όνομα της Αρτέμιδος, όμοια με αυτά που βρέθηκαν το 2017 και επέτρεψαν τότε την ταύτιση του ιερού. 

Η ανασκαφική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν η πρώτη ενός νέου πενταετούς προγράμματος. Τα επόμενα χρόνια η έρευνα θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση των αρχικών φάσεων της λατρείας στο σημαντικό αυτό ιερό της Εύβοιας. Η έρευνα πεδίου συνδυάζεται με ειδικές αναλύσεις όπως η μικρομορφολογική δειγματοληψία και οι αρχαιοβοτανικές μελέτες, σε συνεργασία με το εργαστήριο Wiener της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι στο πεδίο είναι από πλευράς ΕΦΑ Ευβοίας, η κ. Όλγα Κυριαζή και από πλευράς Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, ο κ. Tobias Krapf.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.1.2021.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

(*) Το αίνιγμα του ναού: Ο Knoepfler (δεκαετία 1970) θεώρησε ότι ένας βυζαντινός αντιγραφέας είχε μεταγράψει... εσφαλμένα τα ελληνικά στοιχεία, που έδωσε ο Στράβων, για το Ευβοϊκό Αρτεμίσιο. Ο ναός θα βρισκόταν 60 στάδια από τα τείχη της πόλεως και όχι 7. Η υπόθεσή του επαληθεύτηκε το 2017...

Ναος 2.700 χρονων, ιερο Αμαρυσιας Αρτεμιδος, Αμαρυνθος Ευβοιας, μνημειακη στοα, δωρικος κιονας, Μεδουσα, λατρεια γυναικειων θεοτητων, Ερετρια, Ανατολικη Μεσογειος, ​Υστεροαρχαικος ναος, Αμαρυσια Αρτεμις, ανασκαφη, Αμαλια Καραπασχαλιδου, Ελβετικη Αρχαιολογικη Σχολη, Karl Reber, Παλαιοεκκλησιες, Παλαιοχωρια, Αμαρυνθος, Ευβοια, κτηριο, κιονοστοιχια, θεμελιο, εσχαρα, ιχνη φωτιας, φωτια, σκαρα, σχαρα, 6ος πΧ, αναθηματα, 7ος πΧ, μελανομορφα αγγεια, αμφορεας, Μεδουσα, πηλινα ειδωλια, σφραγιδολιθος, σκαραβαιος, ειδωλιο, φαγεντιανη, αγγειο, προχους, ψηλος λαιμος, υδρισκη, αγγεια, ανασκαφες, αρχαικη, γυναικεια θεοτητα, Ερετριεις, Ευβοεις, υστεροκλασσικη, ελληνιστικη στοα, τεμενος, θησαυρος, ναισκος, θραυσμα, μαρμαρινη βαση αγαλματος, αναθηματικη επιγραφη, Αρτεμη, ασβεστοκαμινο, ενσφραγιστο κεραμιδι, 2017, ενσφραγιστη κεραμιδα, 2.700 χρονια πριν αινιγμα ναου κνοπφλερ Knoepfler 1970 βυζαντινος αντιγραφεας μεταγραφη εσφαλμενη σφαλμα λαθος ελληνικά Στραβων, Ευβοικο Αρτεμισιο Αρτεμισιον ναος τειχη 2017
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ