ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ - της Ι. Μάστορα

ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ 

Της Ιωάννας Μάστοραjoannamastoraa@gmail.com

δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέως

 

"Τώρα διαπίστωσε η κυβέρνηση ότι χρειάζεται να πάρουμε μέτρα -για το φέρετρο -της οικονομίας, και μάλιστα τόσο αυστηρά που να απειλούνται αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, ενώ τα τζάκια κι οι βαρώνοι του πλούτου δεν θίγονται, όπως θα ήταν αναμενόμενο. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η προεκλογική καμπάνια ήταν ένα επικοινωνιακό τρυκ χωρίς βασικούς στόχους, στρατηγικές και σχέδιο δράσης για τη διαχείριση εξόδου από την κρίση, ένα υπερωκεάνιο χωρίς πυξίδα, που πέφτει απανωτά στους σκοπέλους των Βρυξελλών, έστω κι αν μιλά ποιητική αδεία για έξοδο από τη "στενωπό". Καμμία πολιτική ανάπτυξης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αντίθετα απειλείται με οικονομική ανέχεια κι αποστέωση κάθε Ελληνικό νοικοκυριό.

Το σχέδιο ήταν απλώς ότι του φανεί του Λωλοστεφανή και όχι μια συγκροτημένη μελέτη στηριγμένη σε έρευνα, κι ανάλυση των ισχυρών κι αδύνατων σημείων της Ελληνικής ανάπτυξης, των διακρατικών σχεδίων,των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε διεθνή και παγκόσμια κλίμακα και των κινδύνων που ελλοχεύουν (SWOT analysis). Πέσαν οι μάσκες κύριοι. Μετά την επίσκεψη της εξεταστικής αποδείχτηκε ότι η φωτογραφία της δίμετρης ξανθιάς στο facebook ανήκε στη θεία Ευτέρπη.Το ήξεραν αυτό οι εταίροι και τα κοράκια είχαν έτοιμες τις απαντήσεις ότι λέμε δηλαδή σε μια κηδεία-κουράγιο, ζωή σε λόγου σας.

Η υπερηφάνεια του Έλληνα δοκιμάστηκε με τα Γερμανικά δημοσιεύματα και μάλιστα την παραποιημένη παρουσίαση του απαραμίλλου κάλλους γλυπτού, της Αφροδίτης της Μήλου στο Γερμανικό Focus, που βγάζει στην επιφάνεια την αδυναμία των Γερμανών να εκτιμούν και να υποκλίνονται στην πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Ελλάδας-η Ιστορία διδάσκει- αλλά ακόμη να τολμούν να την αντιγράφουν και να την παραποιούν στα χοντροκομμένα immitation μπαρόκ γλυπτά των παλατιών τους. Δεν ήταν τυχαία η απάντηση των Ελλήνων με τον Σάτυρο σε διονυσιακή έκσταση-ακολουθία Διονύσου- σε μόνιμο εφηβικό πριαπισμό. Αν και ο σάτυρος αυτός θα το σκεφτόταν σοβαρά αν επρόκειτο για την κ. Merkel, γιατί οι σάτυροι είχαν γούστο, ως γνωστό κυνηγούσαν τις πανέμορφες νύμφες των δασών.

 

Ξεκινά ερήμην μας ένας διεθνής έλεγχος, με αφετηρία εμάς κι ακολουθούν βεβαίως κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μεγάλη Βρετανία.

Το σενάριο παραπέμπει στα συγγράμματα του George Orwell για τον Μεγάλο αδελφό (1984), αλλά και την φάρμα των ζώων με πρωταγωνιστές τα γουρούνια.

Η Γερμανία αν και κατηγορεί τα "PIGS" για την κάκιστη οικονομική διαχείριση ξεχνά ότι στηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη στα δανεικά του Ευρωπαϊκού νότου. Η απεργία της ΑΔΕΔΥ και η εξαγγελία της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας για μποϋκοτάζ σε όλα τα Γερμανικά προϊόντα και καταστήματα είναι ένα αγκάθι στην άτακτη και βεβιασμένη δουλοπρεπή υπόκλιση κάποιων στις προσταγές της Ευρώπης.

Ποιο είναι το σχέδιο; Κάθε φορά που η κυρά Μέρκελ θα κάνει τη βόλτα της εμείς θα παίρνουμε κάμψεις; Η γενιά των χιλίων ευρώ δεν μπορεί να σφίξει άλλο το ζωνάρι, η ανεργία δεν ωφελεί να ξεπεράσει το 30% τα χρήματα δεν πρέπει επ' ουδενί να εξοικονομηθούν από τους συνταξιούχους. Ούτε βέβαια από ανεξέλεγκτα δανεικά, τόκους και πανωτόκια κατά το γνωστό "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας".

Τα μέτρα είναι απαραίτητα κι έπρεπε να εξαγγελθούν προεκλογικά για να ξέρουμε τι μας περιμένει. Τόσος ήταν ποια ο πόθος της εξουσίας που μας εξαπατήσατε. Χάσαμε χρόνο και μάλιστα πολύτιμο χρόνο με τις φανταχτερές φιέστες και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις. Συγκροτηθείτε, μελετήστε, επί τέλους για μια φορά σταθείτε με αξιοπρέπεια στο ύψος των περιστάσεων. Τέρμα στα ψέματα.

Επίκαιρος όσο ποτέ ο αρχιδικαστής Κέλλι σκιαγραφώντας το πορτραίτο του Έλληνα:

«Μπροστά στο δικαστήριο της αμερόληπτης Ιστορίας, ο Έλληνας βρέθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αν και από απόψεως διανοητικής, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.

Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και αλαζών. Δραστήριος αλλά και αμέθοδος. Φιλότιμος αλλά και πλήρης προλήψεων. Θερμόαιμος, ανυπόμονος, αλλά και γενναίος πολεμιστής. Ανέδειξε τον Σωκράτη, για να τον δηλητηριάσει. Εθαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον καταδικάσει εις φυγήν.

Έφερε το 1821 για να το διακινδυνεύσει. Εδημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Εμεγάλωσε την Ελλάδα και παρ’ ολίγον να την κηδεύσει. Παράδοξον πλάσμα, ατίθασον, περίεργον, ασταθές και αβεβαίων διαθέσεων.

Θαυμάστε τον, λυπηθείτε τον αν θέλετε, ταξινομήσατέ τον αν μπορείτε!».

 

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Κόσμος ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, 6-7 Μαρτίου 2010. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.1.2021.

 

Γερμανικος τυπος, παραποιηση, απαραμιλλο καλλος, γλυπτο, Αφροδιτης Μηλου, Μηλος, Γερμανικο περιοδικο Φοκους, Focus, Γερμανοι, πολιτιστικη κληρονομια, μπαροκ, Σατυρος, διονυσιακη εκσταση, Διονυσος, πριαπισμος, νυμφες, Μερκελ, Οργουελ, Οργουελλ, George Orwell, Μεγαλος αδελφος, 1984, φαρμα των ζωων, γουρουνι, PIGS, ΑΔΕΔΥ, Γενικη Ομοσπονδια Καταναλωτων Ελλαδας, μπουκοταζ, μποικοταζ, γερμανικα προιοντα, δανεικα, τοκοι, πανωτοκια, αρχιδικαστης Κελλι, πορτραιτο του Ελληνα, δικαστηριο, αμεροληπτη Ιστορια, Ελληνας, διανοηση, Σωκρατης, δηλητηριο, Θεμιστοκλης, 1821, 1909, Ελλαδα, Μαστορα, Ελλας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ