Οι 10 πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2020

Οι 10 πιο σημαντικές
αρχαιολογικές ανακαλύψεις
του 2020 

10. Το πέρασμα των Βίκινγκ

Οι λιωμένοι πάγοι αποκάλυψαν ένα χαμένο μονοπάτι στα βουνά της Νορβηγίας από την εποχή των Βίκινγκ. Καθώς οι παγετώνες της Σκανδιναβίας λιώνουν, αποκαλύπτονται τα μακρόχρονα ταξίδια των Βίκινγκ.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Antiquity σήμερα, ένας παγετώνας στην ορεινή Νορβηγία αποκάλυψε πρόσφατα ένα πέρασμα στο βουνό που χρησιμοποιήθηκε από τους Βίκινγκς πριν από 1.000 χρόνια, μαζί με έναν θησαυρό…

 

9. Ο αρχαιότερος ναός των Μάγια

Στο Tabasco του Μεξικό ανακαλύφθηκε ένα τελετουργικό συγκρότημα 3.000 χρόνων που ανήκε στους Μάγια. Στην τελευταία αυτή ανακάλυψη σχετικά με αυτόν το χαμένο πολιτισμό, οι ερευνητές βρήκαν τη μεγαλύτερη και την παλαιότερη τοποθεσία των Μάγια μέσω μιας μοναδικής τεχνολογίας λέιζερ που ονομάζεται lidar.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τηλεανίχνευσης, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρήκαν μια κολοσσιαία ορθογώνια ανυψωμένη πλατφόρμα που χτίστηκε μεταξύ 1000 και 800 π.Χ.

 

8. Το υποβρύχιο ορυχείο

Ένα ορυχείο 11.000 χρόνων βρέθηκε από δύτες σε τρία υποβρύχια σπήλαια κοντά στο Akumal, στην ακτή της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό.

 

7. Το Αγγλο-σαξωνικό κοιμητήριο με τους 200 τάφους

Αγγλο-σαξωνικό νεκροταφείο που μπορεί να χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στην ανατολική Αγγλία όπως αναφέρει το BBC. Βρέθηκε σε μια τοποθεσία που προοριζόταν για κατοίκηση. Καρφίτσες, κεραμικά, μικρά σιδερένια μαχαίρια, κεχριμπάρι, γυάλινες χάντρες και ασημένιες πένες ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στις περισσότερες από 200 ταφές.



6. Η περίεργη κυκλική κατασκευή κοντά στο Στόουνχεντζ

Ένα ογκώδες προϊστορικό μνημείο εντοπίστηκε δυο μίλια μακριά από το Στόουνχεντζ. Συγκεκριμένα, βρέθηκε μια σειρά αρχαίων αξόνων που ανασκάφηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Η ανάλυση των 20 ή περισσοτέρων αξόνων υποδηλώνει ότι τα χαρακτηριστικά είναι νεολιθικά και έχουν ανασκαφεί πριν από 4.500 χρόνια - περίπου τη στιγμή που χτίστηκε ο κοντινός αρχαίος οικισμός των τειχών του Ντάρινγκτον.

 

5. Μια κατασκευή της εποχής των Παγετώνων από οστά μαμούθ

Μια μυστηριώδης κατασκευή 25.000 χρόνων που αποτελείται από οστά 60 μαμούθ βοήθησε τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι επέζησαν στην τελευταία εποχή των Παγετώνων. Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση, τα οστά που βρέθηκαν σε μια περιοχή της Ρωσίας είναι άνω των 20.000 χρόνων.

 

4. Η γιγάντια γάτα του Περού

Το σχέδιο μιας τεράστιας γάτας που ανακαλύφθηκε σκαλισμένο στους αμμόλοφους του νότιου Περού υπολογίζεται πως είναι 2.000 χρόνων. Το σχέδιο δείχνει τη μορφή μιας γιγάντιας γάτας που χαλαρώνει πάνω σε μια πλαγιά στην έρημο.

 

3. Οι σαρκοφάγοι της Αιγύπτου

Σχεδόν 100 σαρκοφάγοι θαμμένες πριν από 2.500 χρόνια βρέθηκαν στην Αίγυπτο. Στις 14 Νοεμβρίου, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αρχαιοτήτων δήλωσαν την ανακάλυψη. Μερικά από τα φέρετρα είχαν μούμιες μέσα τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Νωρίτερα, οι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψει 59 σαρκοφάγους που είχαν ταφεί περισσότερα από 2.600 χρόνια πριν σε μια μεγάλη Νεκρόπολη νότια του Καΐρου.

 

2. Η θαμμένη κυνηγός

Τα απομεινάρια μιας γυναίκας κυνηγού που έζησε πριν από 9.000 χρόνια βρέθηκαν στο Περού και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή των Άνδεων, στην τοποθεσία Wilamaya Patjxa. Η γυναίκα ήταν θαμμένη με εργαλεία κυνηγιού σύμφωνα με το Science Magazine και αυτό μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά για τους ρόλους μεταξύ των φύλων στα προϊστορικά χρόνια.

 

1. Οι ζωγραφιές των γκρεμών

Δεκάδες χιλιάδες ζωγραφιές από την εποχή των Παγετώνων ρίχνουν φως σε πρόσωπα και ζώα που υπήρχαν από 12.500 χρόνια. Η ανακάλυψη αυτή έγινε από αρχαιολόγους στη ζούγκλα της Κολομβίας. Αυτές οι προϊστορικές απεικονίσεις ζώων και ανθρώπων κοσμούν την πρόσοψη των γκρεμών που εκτείνονται για σχεδόν οκτώ μίλια. Επί πλέον, μερικά απεικονίζουν ζώα της εποχής των Παγετώνων που εξαφανίστηκαν.

 

ΠΗΓΗ: Nutcrackerman, μτφρ. Α. Λ. για το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.1.2021.


αρχαιολογικες ανακαλυψεις 2020, τοπ τεν, top ten, Βικινγκς, παγοι, Νορβηγια, Βικινγκ, παγετωνας, Σκανδιναβια, Μαγια, Ταμπασκο, Tabasco, Μεξικο, τελετουργια, 3.000 χρονια πριν, Μαγιας, χαμενος πολιτισμος, τηλεανιχνευση, 1000 πΧ, 800 πΧ, υποβρυχιο ορυχειο, 11.000 χρονια πριν, υποβρυχιο σπηλαιο, Ακουμαλ, Akumal, χερσονησος Γιουκαταν, αγγλοσαξωνικο κοιμητηριο, ταφοι, 6ος πΧ αιωνας, Αγγλια, Καρφιτσα, κεραμικα, σιδερενιο μαχαιρι, κεχριμπαρι, γυαλινη χαντρα, κυκλικη κατασκευη, Στοουνχεντζ, προιστορικο μνημειο, Στοουνχετζ, ανασκαφη, νεολιθικη, 4.500 χρονια πριν, τειχη, Νταρινγκτον, εποχη Παγετωνων, οστα μαμουθ, 25.000 χρονια πριν, μαμμουθ, Παγετωνες, Ρωσια, γιγαντια γατα, Περου, 2.000 χρονια πριν, βραχογλυφικο, σαρκοφαγοι, Αιγυπτος, σαρκοφαγος, φερετρο, μουμια, 2.600 χρονια πριν, Νεκροπολη, Καιρο, κυνηγος, γυναικα κυνηγος, 9.000 χρονια πριν, Ανδεις, Wilamaya Patjxa, κυνηγι, προιστορια, ζωγραφικη, 12.500 χρονια πριν, ζουγκλα, Κολομβια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ