ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ: Με πρόσχημα την επιδημία πανώλης το 1828, ελεγχόταν η αλληλογραφία… Η χώρα τίποτα δεν έπαθε από την επιδημία, διότι τα κρούσματα ήταν ελάχιστα

Με πρόσχημα την επιδημία πανώλης
το 1828,
ελεγχόταν η αλληλογραφία…

Η χώρα τίποτα δεν έπαθε από την επιδημία,
διότι τα κρούσματα ήταν ελάχιστα...

Το έτος 1828 εμφανίστηκε επιδημία πανώλης στην Πελοπόννησο.


Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια για την επιδημία ήταν υπερβολικά αυστηρά . Είχε αφήσει το αδελφό του, Βιάρο Καποδίστρια (1774-1842), να κάνει ό,τι θέλει αυτός και να περιφρονεί κάθε κρατική υπηρεσία . Μέχρι και την αλληλογραφία – γράμματα άνοιγε με την δικαιολογία ότι πρέπει να καπνιστούν για απολύμανση . Ο πραγματικός λόγος ήταν να ελέγχει την αλληλογραφία των μη συμπαθούντων την κυβέρνηση. Καταργούσε τους εκλεγμένους δημογέροντες και έβαζε τους φίλους του, όταν δεν συμφωνούσαν στα μέτρα. Όποιον διαμαρτυρόταν για τα αυστηρά μέτρα τον έβαζε αυθαίρετα φυλακή.

Παρόμοια κακή συμπεριφορά δεν είχαν οι κάτοικοι, ούτε από τους Τούρκους, και φυσικά αύξανε η δυσαρέσκεια κατά του Ι. Καποδίστρια .

Ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης, που έζησε τότε, γράφει ότι η χώρα τίποτα δεν έπαθε από την επιδημία, διότι τα κρούσματα ήταν ελάχιστα. Αλλά έπαθε κακό από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τότε και τα ονομάζει πολιτική παραφροσύνη που προκάλεσαν γενική κατακραυγή κατά του Ι. Καποδίστρια σε πολλές περιοχές.

 

ΠΗΓΗ: Σπυρίδωνος Τρικούπη «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», τόμος 4ος έκδοση ΛΙΒΑΝΗ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.12.2020.


προσχημα, επιδημια πανωλης, 1828, αλληλογραφια, κυβερνηση, πανωλη, Πελοποννησος, πανωλις, κυβερνηση Καποδιστρια, Βιαρος Καποδιστριας, γραμματα, καπνος, καπνισμα, απολυμανση, ελεγχος, δημογεροντας, διαμαρτυρια, αυστηρα μετρα, αυθαιρεσια, φυλακη, Τουρκοι, δυσαρεσκεια, Ιωαννης Καποδιστριας, Σπυριδων Τρικουπης, κρουσματα επιδημιας, πολιτικη παραφροσυνη, γενικη κατακραυγη, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ