Οι Γάλλοι ξανα-ξεφτιλίζουν την Ελλάδα: Το Λούβρο έδωσε γύψινα εκμαγεία, και κράτησε τα αυθεντικά έργα τέχνης της Θάσου!!!

Οι Γάλλοι ξανα-ξεφτιλίζουν την Ελλάδα:
Το Λούβρο έδωσε γύψινα εκμαγεία,
και κράτησε τα αυθεντικά έργα τέχνης της Θάσου!!!

Του Γιώργου Λεκάκη


Για άλλη μια φορά, οι Γάλλοι ξεφτιλίζουν την Ελλάδα!!!

Κράτησαν τα πρωτότυπα αρχαία μαρμάρινα έργα τέχνης της Θάσου, που έκλεψαν το 1864, και παρέδωσαν στους ιδιοκτήτες και κληρονόμους τους... γύψινα εκμαγεία τους!!! - όπως το έχουν ξανακάνει με την Νίκη της Σαμοθράκης, τις Μαγεμένες, κλπ.

Και αυτό το χειροκροτούμε και το πανηγυρίζουμε!!!

Και από τον υπ. Πολιτισμού, ούτε μιλιά! Ούτε μια λέξη!!!

Τα γύψινα εκμαγεία / καλούπια τριών αρχαίων αναγλύφων δόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου πριν από λίγες ημέρες. Τα αυθεντικά εκτίθονται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, από την στιγμή που ανακαλύφθηκαν στην Θάσο, στο λεγόμενο Passage of Theories / Δίοδος των Θεωρών, το β΄ μισό του 19ου αιώνα.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, επεσήμανε ότι «τα τρία ανάγλυφα βρέθηκαν στον διάδρομο, το 1864, από τον αρχαιολόγο Εμμανουήλ Μίλερ, στην πρώτη σημαντική ανασκαφή που προσπάθησε στην Θάσο. Βρέθηκαν χαραγμένοι λίθοι που φέρουν τα ονόματα των κυρίων / θεωρών του νησιού, εξ ου και το όνομα που τους εδόθη.

Τα ανάγλυφα κατείχαν μια κεντρική θέση στο Πέρασμα των Θεωρών, που ήταν μια σημαντική και δαπανηρή κατασκευή (με τοίχους μαρμάρινων ορθοστατών) στην βορειοανατολική γωνία της Αγοράς. Προφανώς ήταν ένα σημαντικό μέρος λατρείας. Απ’ αυτήν θα πέρναγαν μόνο οι θεωροί Θάσου! Αποτελείτο από δύο παράλληλους μαρμάρινους τοίχους, μήκους 11 μέτρων, και συνέδεε με την ακρόπολη, όπου τα αρχαία ιερά (το Αρτεμίσιο, το Διονύσιο και το Ποσειδώνιο).

Το αυθεντικό ανάγλυφο, με τον Απόλλωνα, που υπάρχει στο Λούβρο!!!
Στην μέση ενός τοίχου υπήρχε μια μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφες μορφές, που απεικόνιζαν:

-τον Απόλλωνα με μια κιθάρα στο χέρι του να στέφεται από μια γυναικεία φιγούρα στη μία πλευρά και τρεις Νύμφες στην άλλη πλευρά

-τον Ερμή, και μια γυναικεία φιγούρα

-τις Τρεις Χάριτες.

Χρονολογούνται μεταξύ 480 π.Χ. - 465 π.Χ. Αποτελούν σημαντική απόδειξη της γλυπτικής τέχνης που άκμασε στο νησί από τους αρχαϊκούς χρόνους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΑΣΟ, ΕΔΩ.

Οι δράσεις για τον εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θάσου με τα εκμαγεία αυτών των γλυπτών, ξεκίνησαν το 2011, κατόπιν αιτήματος του τότε δήμαρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, και με την ευκαιρία του εορτασμού 100 χρόνων ανασκαφών στο νησί, από την Γαλλική Αποστολή της Θάσου. Οι κινήσεις προς την κατεύθυνση για την επιστροφή τους στο νησί συνεχίσθηκαν τα επόμενα χρόνια, από τις διοικήσεις του Δήμου Θάσου, από τις διευθύνσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων και σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Μάλιστα για την όλη κωμωδία πλήρωσε μια εταιρεία μαρμάρου που εδρεύει στο νησί!!! 

Τέλος, έχει και χειρότερο: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, σχεδιάζουν μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν τα γύψινα...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ / ΜΠΕ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.2.2021.

Γαλλοι, ξεφτιλα, Ελλαδα, Λουβρο, γυψινα εκμαγεια, εργα τεχνης Θασου, μαρμαρο, Θασος, 1864, γυψινο εκμαγειο, καλουπι, αναγλυφα, Αρχαιολογικο Μουσειο Θασου, Μουσειο Λουβρου, Παρισι, Passage of Theories / Διοδος των Θεωρων, Σταυρουλα Δαδακη, Εμμανουηλ Μιλερ, κυριος, θεωρος, αναγλυφο, Περασμα Θεωρων, μαρμαρινος ορθοστατης, Αγορα Θασου, λατρεια, θεωροι, μαρμαρινος τοιχος, ακροπολη Θασου, αρχαια ιερα Θασου, Αρτεμισιο, Διονυσιο, Ποσειδωνιο, Αρτεμη, Διονυσος, Ποσειδων, Αρτεμις, Ποσειδωνας, Απολλωνας, Απολλων, κιθαρα, στεψη, στεφανι, Νυμφες, Ερμης, Τρεις Χαριτες, 480 πΧ, 465 πΧ, γλυπτικη, αρχαικοι χρονοι, 2011, δημαρχος Θασου, Κωστας Χατζηεμμανουηλ, Γαλλια, Δημος Θασου, Γαλλικη Αρχαιολογικη Σχολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ