Ο Μέγας Αλέξανδρος της Δήλου, που δεν θα δείτε στις Κυκλάδες…

Ο Μέγας Αλέξανδρος της Δήλου,
που δεν θα δείτε στις Κυκλάδες…


Του Γιώργου Λεκάκη


Οι περισσότερες γλυπτές μορφές που παρήχθησαν σε κυκλαδικά εργαστήρια, αγάλματα κλπ. διαθέτουν γυμνό άνω κορμό, και ντυμένο κάτω σώμα…

Αυτό το μαρμάρινο «θραύσμα» (95 εκατ.), που ανακαλύφθηκε στο νησί της Δήλου, θεωρήθηκε κάποτε να αντιπροσωπεύει τον ποτάμιο θεό των Κυκλαδιτών, Ινωπό, αλλά τώρα, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό ως το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Πόντιου βασιλιά Μιθριδάτη Στ΄, που ήθελε ως να έχει την μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το τόσο εξιδανικευμένο πρόσωπο (όπως και αυτό της Αφροδίτης της Μήλου) και η μερική περιστροφή της μορφής το χρονολογούν στα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα… από ένα καλό κλασσικής παραγωγής κυκλαδίτικο εργαστήρι της εποχής…

Η άποψη ότι είναι ποτάμιος θεός απορρίφθηκε, διότι παραδοσιακά οι ποτάμιοι θεοί απεικονίζονται σε ανακλινόμενη στάση - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΠΟΤΑΜΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΕΔΩ. Παρατηρήθηκε το άγαλμα εικονίζει όρθιο άνδρα, με ένα κομμάτι μανδύα, που μπορεί ακόμα κανείς να δει, στο πίσω μέρος…

Ωστόσο, η διαμάχη σχετικά με την ταυτότητα του εικονιζομένου παραμένει: Μάλλον φορούσε στεφάνι (άρα ήταν βασιλιάς). Το βαρύ οβάλ του προσώπου, τα βαθειά μάτια και η ιδιαίτερη διάταξη των μαλλιών είναι όλα χαρακτηριστικά που δείχνουν ένα εξιδανικευμένο πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, μια άλλη υπόθεση λέει ότι είναι ένα πορτραίτο του Μιθριδάτη Στ΄ (120-63 π.Χ.), βασιλιά του Πόντου, ο οποίος θαύμαζε τόσο τον Αλέξανδρο, που προσπάθησε να μιμηθεί (και) την φυσική του εμφάνιση! Ήταν ένας από τους λίγους βασιλιάδες της εποχής του με μαλλιά μακριά. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο Μιθριδάτης ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στην Δήλο, όπου αφιέρωσε ένα κτήριο και όπου μυήθηκε στην λατρεία του Διονύσου.

Πότε θα λυθεί το μυστήριο;

Όταν ο βασιλιάς επιστρέψει στο νησί του, διότι τώρα είναι στο… Παρίσι…

Πώς βρέθηκε στο Λούβρο (Inventaire MR 235, n° usuel Ma 855); «Δώρο» του ζωγράφου E. A. Gibelin, το 1801

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.1.2021.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Michon, "Etude sur les marbres de Délos", in Bulletin de Correspondance Hellénique, 35, Paris, 1911, p. 288-301.

J. Charbonneaux, "La Vénus de Milo et Mithridate le Grand", in Revue des Arts, I, Paris, 1951, p. 12-16.

J. Marcadé, "Musée de Délos - étude sur la sculpture hellénistique en ronde bosse découverte dans l'île", BEFAR, 215, Paris, 1969, p. 265-267.

A. Pasquier, La Vénus de Milo et les Aphrodites du Louvre, Paris, 1985, p. 85-88.

R. R. Smith, Hellenistic Royal Portraits, 1988, p. 172, n 89.

Kreikenbom, "Griechische und römische Kolossalporträts", JDAI, suppl. 27, 1992, p. 118-119, n 17.

Sculptures déliennes, 1996, p. 86, n 33.

M. Hamiaux, Les Sculptures grecques, t. II, Paris, 1998, n 71, pp. 67-68.

Μεγας Αλεξανδρος, Δηλος, Κυκλαδες, γλυπτικη, γυμνο, κορμος, σωμα, μαρμαρο θραυσμα, ποταμιος θεος, Κυκλαδιτες, ποταμος Ινωπος, Ποντιος βασιλιας Μιθριδατης Στ, Αφροδιτη Μηλου, περιστροφη, 2ος πΧ αιωνας, ανακλινομενη σταση, αγαλμα, μανδυας, στεφανι, οβαλ, ματια, μαλλια, Ποντος, μιμηση, Διονυσος, Παρισι, Λουβρο, ζωγραφος Gibelin, 1801
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ