771 κούτες, 5.000 κουτιά, με 12.000 με αρχαία αντικείμενα πήραν από την Κύπρο οι Σουηδοί - μόνο τον Μάρτιο του 1931...

771 κούτες, 5.000 κουτιά,
με 12.000 αρχαία αντικείμενα
πήραν από την Κύπρο οι Σουηδοί
- μόνο τον Μάρτιο του 1931...

Του Γιώργου Λεκάκη

 

Στην ιστορία της κυπριακής αρχαιολογίας η Swedish Cyprus Expedition / Σουηδική Αποστολή Κύπρου (1927-1931) έχει εξέχουσα θέση... - ΔΙΑΒΑΣΤΕ για την ΚΥΠΡΟ, το 1931, ΕΔΩ.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τους Σουηδούς «έθεσαν», λένε, «τα θεμέλια για την μελέτη όλων των πτυχών της Κυπριακής αρχαιολογίας»…

Μέσα σε 4 μόνον χρόνια, η σουηδική αποστολή διεξήγαγε συστηματικές ανασκαφές - και σε πολλές περιπτώσεις εκτεταμένες – (τουλάχιστον) 21 αρχαιολογικών χώρων σε όλο το νησί, με «ειλικρινή πρόθεση χρονολόγησης της προϊστορίας και της πρώιμης ιστορίας της Κύπρου», λένε.

Στην προθήκη του Σουηδικού Μουσείο,
μόνο από την Αγία Ειρήνη Κύπρου!!!
Οι χώροι που ανασκάφηκαν από την αποστολή κυμαίνονται από έναν νεολιθικό οικισμό (Πέτρα του Λιμνίτη), πλούσιοι τάφοι της Εποχής του Χαλκού (π.χ. Λάπιθος), επάνω σε ιερά (όπως η Αγία Ειρήνη, Κίτιο και Μερσινάκι), ένα βασιλικό παλλάτι (Βουνί), ένα αρχαίο θέατρο (Σόλοι), κ.ά. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.

Όταν τα περίπου 12.000 αντικείμενα και τα 5.000 κουτιά με αρχαία έφθασαν στη Στοκχόλμη το 1931, το Σουηδικό Συμβούλιο Εθνικής Κληρονομιάς (;;;) αποφάσισε ότι οι συλλογές έπρεπε να αποθηκευτούν σε ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, το Oxenstiernska Malmgården, το οποίο όμως ήταν ακατάλληλο για τόσο σημαντικές συλλογές. Υπεύθυνος για τις συλλογές της Κύπρου ήταν ο Alfred Westholm (1934-1945) - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Kristian Göransson «The Swedish Cyprus Expedition. The Cyprus Collections in Stockholm and the Swedish Excavations after the SCE», Cahiers du Centre d'Études Chypriotes 42, 2012, σελ. 399-421.

Προθήκες με κυπριακές αρχαιότητες στο Σουηδικό Μουσείο!
Αφού μελετήθηκαν, όπως αρχικά έλεγαν, γιατί δεν τα επιστρέφουν;
Αφού η «ειλικρινής πρόθεση» των Σουηδών ήταν μόνο «χρονολόγησης της προϊστορίας», γιατί κατακράτησαν 771 κούτες, 5.000 κουτιά με αρχαία (12.000 αντικείμενα!!!) με αρχαία που φυγάδευσαν, μόνο τον Μάρτιο του 1931, μόνο από το λιμάνι της Αμμοχώστου; Ακόμη τα μελετούν και τα χρονολογούν; Γιατί δεν έχουν «ειλικρινή πρόθεση» να τα επιστρέψουν; - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,  5.12.2012.

κουτα με αρχαια, Κυπρος, Σουηδοι, Μαρτιος 1931, κυπριακη αρχαιολογια, Σουηδικη Αποστολη Κυπρου, 1927, ανασκαφες, Σουηδια, ανασκαφη, χρονολογηση, προιστορια, νεολιθικος οικισμος, Πετρα του Λιμνιτη, ταφοι, Εποχη Χαλκου, Λαπιθος, ιερον, Αγια Ειρηνη, Κιτιο, Μερσινακι, βασιλικο παλατι, Βουνι, αρχαιο θεατρο, Σολοι, Στοκχολμη, αρχοντικο 18ος αιωνας, Alfred Westholm, Βεστχολμ, Αμμοχωστος, αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ