Ο αντιπρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου, Μόντης Κολίλας, καταδικάσθηκε στην Αλβανία ερήμην σε 8,5 χρόνια φυλάκιση, γιατί μίλησε για το Πρωτόκολλο της Κερκύρας, με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η ίδια η Αλβανία αναγνώρισαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου!!! Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί να σταθούν δίπλα του

Ο αντιπρόεδρος της Κίνησης
για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου,
Μόντης Κολίλας,
καταδικάσθηκε στην Αλβανία ερήμην
σε 8,5 χρόνια φυλάκιση,
γιατί μίλησε για το Πρωτόκολλο της Κερκύρας,
με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις
και η ίδια η Αλβανία
αναγνώρισαν την Αυτονομία
της Βορείου Ηπείρου!!!
Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί να σταθούν δίπλα του

Με μία απόφαση που μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές, το δικαστήριο Αργυροκάστρου καταδίκασε ερήμην σε 8 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση τον Αντιπρόεδρο της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα.

 

Οι κατηγορίες ήταν: «Πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια».

 

Όλα αυτά, σύμφωνα με τις κατηγορίες από την αλβανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, υποτίθεται ότι συνέβησαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2018 στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου  για  την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η ίδια η Αλβανία αναγνώρισαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκης "Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε το 5".


Οι κατήγοροι αλλά και το δικαστήριο που πήρε την απόφαση δεν έδωσαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο κ. Κολίλας προσέβαλε τα εθνικά σύμβολα της Αλβανίας, όπως ισχυρίζονται, εκτός και αν θεωρούν ότι είναι προσβλητικό και αντισυνταγματικό το να υπενθυμίζουμε κάθε χρόνο τον Μάιο ότι το ίδιο το αλβανικό κράτος υπέγραψε μία συμφωνία με την οποία δεσμευόταν να σέβεται τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.


Να θυμίσουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών του Δήμου Δρόπολης και της Κοινότητας Βουλιαρατών, ενώ νομικά καλυπτόταν από το Άρθρο 7 της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων σύμφωνα με το οποίο:

 

«Τα Μέρη θα επιληφθούν να εξασφαλίσουν σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συνεταιρισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΕΔΩ.

 

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η πολιτική και τα ευχολόγια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1990 έως σήμερα, περί «ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας», έχουν αποτύχει παταγωδώς.

 

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα καθώς και ολόκληρου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που δοκιμάζεται ξανά τα τελευταία χρόνια από την τακτική λευκής εθνοκάθαρσης που ασκεί εναντίον του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

 

Να τονιστεί ότι ο Μόντης Κολίλας κατάγεται από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου, είναι πολίτης τόσο της Ελλάδας όσο και της Αλβανίας, ενώ η σύζυγος του ήταν αδερφή του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα ο οποίος δολοφονήθηκε το 2010 από Αλβανούς εξτρεμιστές επειδή μιλούσε ελληνικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

 

ΠΗΓΗ: Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, 18.2.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.2.2021.


Βορεια Ηπειρος, Μοντης Κολιλας, καταδικη, Αλβανια, φυλακιση, Πρωτοκολλο Κερκυρας, Μεγαλες Δυναμεις, Αυτονομια Βορειου Ηπειρου, Χιμαρα, Αριστοτελης Γκουμας, Δημος Δροπολης, Βουλιαρατες, Δροπολη, Βουλιαρατι, κοινοτητα Βουλιαρατων, Αργυροκαστρο, 17 Μαιου 1914
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ