Χαμόσπηλος - Η άγνωστη σπηλιά στο Αίπος της Χίου - βίντεο

Χαμόσπηλος

Η άγνωστη σπηλιά στο Αίπος της Χίου

Ο Χαμόσπηλος ή "Του Φλωριού το σπηλιό", όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι λόγω της παρακείμενης εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου του Φλωριανού, βρίσκεται στο βουνό Αίπος της Χίου - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΙΟ, ΕΔΩ.


Πρόκειται για μία μικρή σπηλιά με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει καταστραφεί λόγω της ανθρώπινης επέμβασης. Τη σπηλιά τη χρησιμοποιούσαν από τα παλιά χρόνια ως καταφύγιο οι τσοπάνηδες, γιατί είναι το μοναδικό φυσικό καταφύγιο της περιοχής.


Σύμφωνα με μαρτυρίες στη σπηλιά αυτή κρύφτηκαν οι κάτοικοι του χωριού της Κυδιάντας κατά τις σφαγές της Χίου το 1822 για να προστατευτούν από τους Οθωμανούς. Προδόθηκαν όμως όταν μια γυναίκα πήγε να πάρει νερό από το πηγάδι των Σπαρτηνών, με αποτέλεσμα να τη δουν οι Οθωμανοί και να τους σφάξουν όλους.

Η πρόσβαση στη σπηλιά γίνεται μέσω ενός μονοπατιού μήκους περίπου 1,2 χλμ. που ξεκινάει από το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Φλώρι. Κατά τη διάρκεια της όμορφης περιπατητικής διαδρομής συναντάμε ένα αρχαίο αλώνι και πέντε αιωνόβιους δρυς, πιθανά απομεινάρια ενός αλλοτινού μεγάλου δάσους. Το μονοπάτι κινείται παράλληλα στη χαράδρα «του Άγριου», που ξεκινάει από το οροπέδιο του Φλωριού και καταλήγει στη Λαγκάδα.


ΠΗΓΗ: Konstantinos Mil. Anagnostou, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.2.2021.Χαμοσπηλος, Χαμοσπηλιος, Χαμοσπηλο, Χαμοσπηλι, Χαμοσπηλια, Του Φλωριου το σπηλιο, κτηνοτροφοι Χιου, Αγιος Γεωργιος του Φλωριανου, Αιπος Χιου, σπηλια, σταλακτιτες, σπηλια, τσοπανης, φυσικο καταφυγιο, Κυδιαντα, σφαγη Χιου 1822, Οθωμανοι, προδοσια, πηγαδι των Σπαρτηνων, σφαγες, μονοπατι, εξωκκλησι, Φλωρι, περιπατητικη διαδρομη, αρχαιο αλωνι, υπεραιωνοβια δρυς, δασος, χαραδρα του Αγριου, οροπεδιο Φλωριου, Λαγκαδα Χιου, Χιος, Σπαρτηνοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ