Το Αίγιο Αχαΐας, η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους! - της Μαρίας Αν. Βέργου

Το Αίγιο Αχαΐας,
η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου
που απελευθερώθηκε
από τους Τούρκους!

Στις 20 Μαρτίου (το αργότερο έως τις 23 Μαρτίου 1821),
από τον Ανδρέα Λόντο 

Ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε στο Αίγιο
την πρώτη ελληνική επαναστατική σημαία,
κόκκινη με μαύρο σταυρό

«Τετρακόσιοι Βοστιτσάνοι με τον Λόντο αρχηγό
ως τις 20 του Μάρτη ξετινάξαν τον ζυγό…»

 

Της νομικού, ερευνήτριας φιλοσοφίας,
Μαρίας Αν. Βέργουmvergou1@yahoo.gr

 

Στην συνέλευση της Βοστίτσας (πέντε συσκέψεις μεταξύ 26-30.1.1821) μετείχαν, εκτός από τα μέλη της Εφορείας Πελοποννήσου, οι Ασημάκης και Ανδρέας Ζαΐμης, πατήρ και υιός, Σωτήριος Χαραλάμπους, Ιωάννης Παπαδόπουλος ή Μουρτογιάννης, Ανδρέας Λόντος, Σωτήριος Θεοχαρόπουλος, Δημήτριος Μελετόπουλος, Σωτήρης Ιωάννου, Ασημάκης Φωτήλας, Χριστιανουπόλεως Γερμανός, Παλαιών Πατρὠν Γερμανός, Κερνίκης Προκόπιος, Αμβρόσιος Φραντζής, Σπυρίδων Χαραλάμπους και άλλοι.

Ως τόπος συνάντησης επελέγη η Μονή των Ταξιαρχών ή κατ’ άλλους η οικία του Ανδρέα Λόντου, ή του Δεσποτόπουλου, ίσως και άλλων στην Βοστίτσα. Ως λόγος της συνάντησης προβλήθηκε δήθεν η επίλυση διαφοράς μεταξύ της Μονής Ταξιαρχών και της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, αλλά συσκέφθηκαν στην πραγματικότητα επί των ακολούθων αντικειμένων:

«Αν είναι καιρός αρμόδιος να επαναστατώσιν οι Έλληνες, ότε βασιλεύει ειρήνη καθ’ όλην την Ευρώπην. Πώς θέλουσι διατεθή οι βασιλείς ως προς αυτούς επαναστάντας. Αν οι Πελοποννήσιοι θέλουσιν επαναστατή μόνοι, ή θελουσι επαναστατή και άλλοι Έλληνες εις τα άλλα μέρη της Ελλάδος, και αν οφείλωσι να κινηθώσι προ πάντων των άλλων Ελλήνων οι Πελοποννήσιοι».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΙΓΙΟ, ΕΔΩ.

Παρέλαση στο Αίγιο, με την σημαία της Επαναστάσεως,
όπως αυτή τιμάται στις μέρες μας...
Την πρώτη μέρα της συνελεύσεως ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) επέδειξε την επιστολή του Υψηλάντη, που συνιστούσε τους εταίρους της Πελοποννήσου να είναι έτοιμοι ώστε μόλις φτάσει και ο ίδιος να αρχίσει η Επανάσταση και υποστήριξε με πάθος την μελλοντική επιτυχία της. Ωστόσο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με το εάν ήταν κατάλληλος ο χρόνος και οι συνθήκες για την κήρυξη της Επαναστάσεως. (ΠΗΓΗ: Νικολάου Σπηλιάδου, Η Ιστορία της Επαναστάσεως των Ελλήνων, α΄ τ., σελ. 11-12, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 27 σελ. 81-82).

Η διαφωνία θεωρείται εύλογη δεδομένου ότι έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι προϋποθέσεις, αφού το διακύβευμα ήταν ιδιαίτερα υψηλό και κινδύνευε η έκβαση του Αγώνα και η ίδια η επιβίωση των Ελλήνων όλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (ΠΗΓΗ: Μαρία Βέργου εισήγηση στην εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, 17.3.2021).

Οι πρόκριτοι της Βοστίτσας, περιλαμβάνονται στην ισχυρή μειοψηφία των οπλαρχηγών, οι οποίοι, κατά την συνέλευση της Βοστίτσας αποσύρθηκαν, όταν κάποιοι άρχισαν να κατηγορούν με υβριστικούς λόγους τον Παπαφλέσσα. (ΠΗΓΗ: Σαράντος Ι. Καργάκος, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, τ. α΄, σελ. 326).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.



Σύμφωνα με τον Σαράντο Καργάκο, στις 20 Μαρτίου 1821 οι πρόκριτοι της Βοστίτσας (νυν Αιγίου) με στρατιωτική δύναμη 400 ανδρών υπό την ηγεσία του Ανδρέα Λόντου, απελευθέρωσαν την πόλη τους.

Την ανάμνηση του γεγονότος αυτού διέσωσε παλαιό δημοτικοφανές άσμα: 

«Τετρακόσιοι Βοστιτσάνοι με τον Λόντο αρχηγό
ως τις 20 του Μάρτη ξετινάξαν τον ζυγό…»

(ΠΗΓΗ: Σαράντος Ι. Καργάκος «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821», τ. α΄, σελ. 326).

Πράγματι το Αίγιο ορθά διεκδικεί την τιμή ότι είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Ήδη μετά τη σύσκεψη της Βοστίτσας οι πρόκριτοι της πόλεως Δημ. Μελετόπουλος, Ανδρέας Λόντος και Λέων Μεσσηνέζης συγκέντρωσαν μυστικά στρατό στην επαρχία τους με αποτέλεσμα στις αρχές Μαρτίου 1821 το Αίγιο να διαθέτει το πρώτο οργανωμένο στρατιωτικό σώμα της Πελοποννήσου αποτελούμενο από δύναμη 400 ανδρών. Οι Τούρκοι αντελήφθησαν το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με τα επαναστατικά γεγονότα στις γειτονικές επαρχίες των Καλαβρύτων, ανησύχησαν για την τύχη τους και διαπραγματεύτηκαν την ασφαλή αναχώρησή τους στην αντικρινή Φωκίδα και από εκεί στα Σάλωνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΛΟΝΤΟ, ΕΔΩ.

Έτσι ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε στο Αίγιο την πρώτη επαναστατική ελληνική σημαία, κόκκινη με μαύρο σταυρό, κάτι που συνέβη το αργότερο έως τις 23 Μαρτίου, αφού στις 25 Μαρτίου ο Ανδρέας Λόντος και οι 400 σύντροφοί του βρίσκονταν στην Πάτρα και πήραν μέρος στα εκεί επαναστατικά γεγονότα. (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 27 σελ. 88-89).

Ας αποδοθεί ο απαιτούμενος φόρος τιμής!!!

Αξίζει να σημειωθεί:

1.     Στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο προηγήθηκε η απελευθέρωση του Σουλίου στις 12 Δεκεμβρίου 1820, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί το προοίμιο της Ελληνικής Επαναστάσεως (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 27 σελ. 74).

2.     Στο Λεωνίδιο Κυνουρίας Αρκαδίας, η Επανάσταση κηρύχθηκε στις 16 Μαρτίου 1821 αναφέρεται στο ηρωικό έπος «Η Λάκαινα» του πρωτοπρεσβύτερου και δάσκαλου Θεόδωρου Οικονόμου που εκδόθηκε το 1859. Ο διαπρεπής ιστοριοδίφης Θάνος Βαγενάς στο βιβλίο του «Κυνουριακές σελίδες δόξας», σελίδα 73 αναφέρει ως πιθανή ημερομηνία κήρυξης της επανάστασης στο Λεωνίδιο τη 17η/3/1821. ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Επίτομος βιογραφία του Καποδίστρια", γ'  έκδ., εκδ. Τάλως 2021 και ΕΔΩ.

3.      Στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη της Μάνης έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, δοξολογία στον ναό των Ταξιαρχών. Στις 22 Μαρτίου από το απόγευμα ως τα χαράματα της επόμενης μέρας 2.000 ένοπλοι της «Δυτικής Σπάρτης» με επί κεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Καπετανάκηδες, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο κατέλαβαν τους λόφους γύρω από την Καλαμάτα. Το πρωί της 23 Μαρτίου 1821 οι ένοπλοι εισήλθαν στην πόλη την οποία, μαζί με τον τουρκικό οπλισμό, παρέδωσε ο Τούρκος Διοικητής την ίδια μέρα με πρωτόκολλο. (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 27 σελ. 93).

Σε κάθε περίπτωση η κήρυξη της επανάστασης δεν συμπίπτει με την απελευθέρωση.

ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.3.2021.

-Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ τ. 27, ΒΡΑΒΕΙΟΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.

-Σαράντος Ι. Καργάκος, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, α΄ τόμος.

-Νικόλαος Σπηλιάδης, Η Ιστορία της Επαναστάσεως των Ελλήνων, α΄ τ.

Δημητρης Μελετοπουλος, Ανδρεας Λοντος, Λεων Μεσσηνεζης, μυστικη συγκεντρωση Βοστιτσας, βοστιτσα Βοστιτσανοι, ελληνικος στρατος, Μαρτιος 1821, Αιγιο Αχαιας, Αχαια, Σουλι, Αιγιωτες, 12 Δεκεμβριου 1820, Ελληνικη Επανασταση, Λεωνιδιο Κυνουριας Αρκαδιας, 16 Μαρτιου 1821, ηρωικο επος Η Λακαινα, Θεοδωρος Οικονομου, 1859, Θανος Βαγενας, Κυνουρια, 17 Μαρτιου 1821, Αρεοπολη Μανης, Αρεοπολις, Μανη, Λακωνια, δοξολογια, ναος Ταξιαρχων Αρεοπολης, 22 Μαρτιου 1821, Δυτικη Σπαρτη, Θεοδωρος Κολοκοτρωνης, Μουρτζινος, Καπετανακης, Κουμουντουρος, Κυβελλος, Χρηστεας, Παναγιωτης Βενετσανακος, Καλαματα, Μεσσηνια, 23 Μαρτιου 1821, Κουμουνδουρος, Κυβελος, συνελευση Βοστιτσας, Εφορεια Πελοποννησου, Ασημακης Ζαιμης, Ανδρεας Ζαιμης, Σωτηριος Χαραλαμπους, Ιωαννης Παπαδοπουλος, Μουρτογιαννης, Σωτηριος Θεοχαροπουλος, Σωτηρης Ιωαννου, Ασημακης Φωτηλας, Χριστιανουπολεως Γερμανος, Παλαιων Πατρων Γερμανος, Κερνικης Προκοπιος, Αμβροσιος Φραντζης, Σπυριδων Χαραλαμπους, Μονη Ταξιαρχων Αιγιου, οικια Ανδρεα Λοντου, οικια Δεσποτοπουλου, Δεσποτοπουλος, Καλαβρυτα, Φωκιδα, Σαλωνα, Αμφισσα, Αμφισα, οικια Λοντου, Γρηγοριος Δικαιος Παπαφλεσσας, Υψηλαντης, Βεργου, Μαρια Βεργου, Μαρια Α. Βεργου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ