«ΕΦΥΓΕ» ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΟΥΡΟΣ - ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΣΤΗΣ και ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΕΛΟΥΡΓΙΑΣ - ΕΙΣΗΓΑΓΕ και ΔΙΔΑΞΕ το ΜΑΘΗΜΑ της “ΦΥΣΙΚΗΣ της ΜΟΥΣΙΚΗΣ και του ΧΡΩΜΑΤΟΣ” στο ΚΟΛΛΕΓΙΟ EDOUARD-MONTPETIT του ΚΑΝΑΔΑ

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΟΥΡΟΣ
ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ,
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ
ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΕΛΟΥΡΓΙΑΣ
ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΤΗΣ “ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ”
ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ EDOUARD-MONTPETIT ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

 

Την τελευταία του πνοή άφησε χτές το βράδυ, στο σπίτι του στο Μόντρεαλ, ο Κωνσταντίνος Λαγούρος έπειτα από ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Έφυγε» πλήρης ημερών στα 91 του χρόνια αφήνοντας στην επιστήμη και στον πολιτισμό πολυσήμαντο και ογκώδες πνευματικό και παιδαγωγικό έργο, με διεθνή καταξίωση και αναγνώριση.

 

Ο Κωνσταντίνος Λαγούρος γεννήθηκε στη Ν. Φιλαδέλφεια το 1930 από Μικρασιάτες γονείς και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και θήτευσε ως βοηθός στην έδρα της Μετεωρολογίας με ειδίκευση στη Φυσική της Ατμοσφαίρας. Στα 1958-1960 σπουδάζει, με υποτροφία του γαλλικού κράτους, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στην Ανώτατη Σχολή Μετεωρολογίας της Γαλλίας. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής κοντά σε ονομαστούς Κωνσταντινουπολίτες και μικρασιάτες ιεροψάλτες και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη θεωρία της μουσικής, στο Ωδείο Αθηνών.

 

Το 1967 εγκαθίσταται στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου και δίδαξε επί 30 χρόνια ως Καθηγητής της Ανώτερης Φυσικής στο Κολλέγιο Édouard-Montpetit. Την ίδια περίοδο διετέλεσε διευθυντής του εκεί ελληνικού σαββατιανού σχολείου «Όμηρος».


ΔΙΔΑΞΕ ΦΥΣΙΚΗ της ΜΟΥΣΙΚΗΣ και του ΧΡΩΜΑΤΟΣ:

ΔΕΙΤΕ την σχετική εκπομπή του Γ. Λεκάκη, για την ΚΥΜΑΤΙΚΗ του ΠΥΘΑΓΟΡΑ, ΕΔΩ.


Ο Κώστας Λαγούρος (αριστερά) με τον αξέχαστο Μανώλη Χατζημάρκο,
στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης το 2001.
Οι επιδόσεις του στη βυζαντινή μουσική και ψαλτική τέχνη τον καθιέρωσαν στην ιεροψαλτική πρωτοκαθεδρία πλήθους ναών όπως της Παναγίας των Βλαχερνών της Μητρόπολης Νικαίας Πειραιά, του Αγίου Στεφάνου της Μητρόπολης Παρισιού, της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της ελληνικής Κοινότητος του Montreal West Island και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μητρόπολης Καναδά όπου συγκρότησε, δίδαξε και διηύθυνε 40μελή Βυζαντινή Χορωδία με πλήθος παραστάσεων σε σημαντικά εορταστικά και κοινωνικά προγράμματα και εκπομπές της καναδικής ραδιοφωνίας.

 

Από του 1999 δίδαξε Βυζαντινή Μουσική και Υμνολογία στο Ορθόδοξο Τμήμα της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Sherbrooke ενώ παράλληλα διηύθυνε τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Καναδά στο Μόντρεαλ.

Την 1ην Ιουνίου 1999 του απονεμήθηκε το οφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη Καναδά και το 1911 τιμήθηκε με το οφίκιο του Άρχοντα Πρωτονοτάριου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

 

Ο Κωνσταντίνος Λαγούρος συνεργάσθηκε ως επιστημονικός λημματογράφος με το Λεξικό Πάπυρος-Λαρούς, το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη, την 30τομη Μεγάλη Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια και συνέγραψε το 4τομο έργο «Ο κόσμος των φυτών και των ζώων - μεγάλη εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια φυσικών επιστημών: βιολογία, ζωολογία». Έγραψε επίσης φροντιστηριακά μαθήματα για φοιτητές της Φυσικής (Physique de la Musique, κ.ά.) και μετέφρασε στην ελληνική τομίδια της σειράς Que Sais-je? (Η Μετεωρολογία και το Σύμπαν).

 

Στο μουσικό και εκκλησιολογικό τομέα έγραψε πολλές μουσικές συνθέσεις και κατάρτισε τον «Εορτοδρόμιον Πόνακα» κατά το νέο διορθωμένο ημερολόγιο, αποτελούμενο από 40 πίνακες. Ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή «Υπομνήματος εις το Τυπικόν της Εκκλησίας», με τη μελοποίηση όλων των κανόνων του ενιαυτού και με τη σύνταξη Λεξικού των Δύσκολων Λέξεων και Εννοιών των Εκκλησιαστικών Ύμνων.

 

Τα τελευταία 25 χρόνια ο Κωνσταντίνος Λαγούρος υπήρξε τακτικό Μέλος και Μέλος της μόνιμης επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE), Μέλος των Τιμητικών Επιτροπών των Παγκόσμιων Συνεδρίων «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έγραψε την εισαγωγή της έκδοσης «Το Ιστορικό Εκκλησιαστικό Μουσείο Παιανίας ΄΄Η Γέννηση του Χριστού΄΄» του Ευάγγελου Ανδρέου και συνεργάσθηκε ως μελουργός με την έκδοση του EUARCE «Δέλτος Ανδρονίκου Μοναχού – αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη».

Εφέτος συμμετείχε στην Τιμητική Επιτροπή των δράσεων της 200ής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα και στην Πενσυλβάνια.


ΠΗΓΗ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.3.2021.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΟΥΡΟΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΣΤΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΕΛΟΥΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΗ της ΜΟΥΣΙΚΗΣ και του ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΛΟΥΡΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΧΡΩΜΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ