Online εκδήλωση
Εκδήλωση από το χρήστη
Culture through Politics
Online εκδήλωση
Τετάρτη στις 7 μ.μ. UTC+02
Δημόσια
Η Ακρόπολη της Αθήνας
αποτελεί πολλά περισσότερα από ένα ιστορικό τοπόσημο, ένα μνημείο παγκόσμιας
κληρονομιάς της Unesco ή έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια
επισκέπτες ετησίως από κάθε γωνιά της γης.
Φορτισμένη, τουλάχιστον από τα μέσα του 18ου αιώνα και έως σήμερα, με τις πυκνές συμβολικές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και των φιλοσοφικών αναζητήσεων του κλασικού κόσμου, παραμένει σταθερά πηγή προβληματισμού για τη δημόσια ιστορία και την πρόσληψη του παρελθόντος στο σύγχρονο κόσμο. Είναι, τέλος, συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή, αλλά και την εικόνα της πόλης και της Ελλάδας.
Με αυτά τα δεδομένα, τα αναγκαία έργα συντήρησης και αποκατάστασης της αναπόφευκτης φθοράς που προκαλεί ο χρόνος στα μνημεία της Ακρόπολης, δεν αποτελούν απλώς και αμιγώς τεχνικά έργα -σύνθετα και απαιτητικά σε κάθε περίπτωση. Το ίδιο ισχύει για τις επεμβάσεις που αφορούν την προσβασιμότητα των επισκεπτών, το φωτισμό του Βράχου και των επιμέρους οικοδομημάτων του, τους σχεδιασμούς για τη διευθέτηση της ροής χιλιάδων τουριστών. Όλα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν να ήταν απλώς διαχειριστικά ζητήματα και οι επιπτώσεις τους αναπόφευκτες και μοιραίες σε αισθητικό ή οικονομικό επίπεδο. Αντίθετα, συγκροτούν στην ολότητά τους παρεμβάσεις, που εγγράφονται σε ιδιαίτερης σημασίας κεντρικές επιλογές, οι οποίες δεν είναι άμοιρες ιδεολογικών και πολιτικών αφετηριών.
Τα ζητήματα αυτά αφορούν πολλούς περισσότερους από τους άμεσα εμπλεκόμενους ειδικούς επιστήμονες και, ακριβώς λόγω της σημασίας και της συνθετότητάς τους, είναι απαραίτητο να εξαντλούν τα στάδια ενός ευρύτερου σχεδίου διαλόγου. Αυτός είναι απαραίτητο να είναι πολυφωνικός, να περιλαμβάνει Έλληνες και ξένους μελετητές και ακαδημαϊκούς, όσον αφορά τις επιστημονικές και μελετητικές προτάσεις, αλλά και να επιτρέπει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού σώματος να εκφράσει τις απόψεις του, σε έναν εποικοδομητικό και δημιουργικό διάλογο αναστοχασμού και ιστορικής αυτογνωσίας.
Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η δημόσια διαβούλευση είναι εκ των ων ουκ άνευ και δεν μπορεί να ακυρώνεται για κανένα λόγο και κάτω από κανένα πρόσχημα. Η δημόσια διαβούλευση συνιστά απαράβατη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε παρέμβασης και μοναδική δημοκρατική εγγύηση ορθών πολιτικών αποφάσεων που σέβονται την πόλη και τους πολίτες της. Είναι αυτή που πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να οδηγήσει στη συναίνεση για τη σκοπιμότητα των παρεμβάσεων. Είναι αυτή που θα φωτίσει όλες τις πλευρές του εγχειρήματος και θα κατανοήσει των βάρος των επιχειρημάτων που προβάλλονται. Οι εν κρυπτώ διαδικασίες, τα βιαστικά και αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα, οι παρακάμψεις των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών, οι υπό πίεση και αδιαφάνεια αποφάσεις, δεν οδηγούν παρά σε αμφίβολης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας παρεμβάσεις και, κυρίως, απονομιμοποιημένες στα μάτια των πολιτών, ικανές να προκαλέσουν ανήκεστη βλάβη στα μνημεία αλλά και στην ψυχική συνοχή της πόλης.
Η Ομάδα Culture through politics επιχειρούμε να φωτίσουμε ορισμένες βασικές πλευρές και προβλήματα αναφορικά με τη στρατηγική διαχείρισης των αρχαιοτήτων του Βράχου της Ακρόπολης, με επίκεντρο τις πρόσφατες παρεμβάσεις και τις επιπτώσεις τους. Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο να λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ο αναγκαίος νηφάλιος και ευρύς διάλογος, χωρίς την απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τους όρους των συμβάσεων με χορηγούς, εν προκειμένω την εμπλοκή του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς και την υλοποίηση από εταιρείες και όχι τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Θεωρούμε επίσης σημαντικό να θέσουμε επί τάπητος όχι μόνο τα ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας και τήρησης των δεσμεύσεων που επιβάλλει το ελληνικό και το διεθνές νομικό και θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τα ζητήματα της πρόσληψης της Ακρόπολης με όρους του παρόντος. Το δικό μας ουσιαστικό ερώτημα, το πολιτικό και πολιτισμικό διακύβευμα που μας απασχολεί, είναι ποιές εικόνες και ποιές ιδέες της Ακρόπολης έχει σήμερα νόημα να αναδημιουργούμε, πέρα από τη λατρεία των "ωραίων ερειπίων" των ρομαντικών ποιητών ή τις "καθαρές" και μονοδιάστατες προτάσεις μορφολογικών αποκαταστάσεων του 5ου π.Χ. αιώνα, πέρα από τις νοηματοδοτήσεις που προσέφεραν η ματιά του Ρενάν, του Φρόιντ, του Μαλρό ή του Σεφέρη.
Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους, τις σημαντικές ομιλήτριες και τους ομιλητές που μας έκαναν την τιμή να λάβουν μέρος και να τοποθετηθούν, με γνώση, εμπειρία, αίσθημα ευθύνης και δίχως φόβο και πάθος, στη δημόσια αυτή συζήτηση.
Συμμετέχουν:
- Κυριάκος Κατζουράκης,
ζωγράφος, ομότιμος καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ
- Έφη Μουγκαράκη, δικηγόρος
- Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος
του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών -
I.C.O.M.O.S.
- Γιάννης Πολυχρονίου, τ.
προϊστάμενος Τμήματος Αρχιτεκτονικών Μελετών και Γραφείου Προσβασιμότητας ΑμεΑ
στη Δ/νση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ
- Τάσος Τανούλας,
προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2010) και επιβλέπων
της αναστήλωσης στην νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016), Υπηρεσία
Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ - ΥΠΠΟΑ)
- Αλίκη-Ισμήνη Τριάντη,
επίτιμη έφορος Ακροπόλεως, ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Συντονίζει:
Στάθης Γκότσης, ιστορικός, ΓΓ
Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, μέλος ΔΣ του
Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΕΔΩ.
Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, πατήστε στο παρακάτω link και συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής, ΕΔΩ.
Θα λάβετε ειδοποίηση για τη συμμετοχή σας στην παρουσίαση και τη συζήτηση.
Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή
μισή ώρα νωρίτερα.
*Απαραίτητο είναι να έχετε
κατεβάσει πριν την πλατφόρμα zoom (δωρεάν)
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί με
live streaming και στη σελίδα
Culture Through Politics στο Facebook.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.3.2021.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook