Άνθρωποι με… τρία πόδια! Κουκουβάγιες κ.ά. 500 αντικείμενα από το ανεξάρτητο αρχαίο κράτος Shu, στην Κίνα, άσχετο με τον υπόλοιπο κινεζικό πολιτισμό…

Άνθρωποι με… τρία πόδια!
Κουκουβάγιες κ.ά. 500 αντικείμενα
από το ανεξάρτητο αρχαίο κράτος Shu,
στην Κίνα,
άσχετο με τον υπόλοιπο κινεζικό πολιτισμό…

Του Γιώργου Λεκάκη


Περισσότερα από 500 αντικείμενα σε έξι «λάκκους θυσίας» στο Sanxingdui, Εποχής του Χαλκού, ευρέθησαν στην νοτιοδυτική Κίνα. Ο χώρος ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1920. Πιστεύεται ότι ανήκε στο ανεξάρτητο αρχαίο κράτος Shu, το οποίο κατακτήθηκε το 316 π.Χ. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΙΝΑ, ΕΔΩ.

Ένα τελετουργικό προσωπείο / μάσκα βάρους 280 γραμμ. κατασκευασμένο από 84% χρυσό, είναι ένα από αυτά, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, καθώς και ανθρωπόμορφα αναθήματα από φύλλα χρυσού, με… τρία πόδια!

Γυναίκα με τρία πόδια (αριστερά) και τελετουργική μάσκα (δεξιά).
Στον "άγνωστο πολιτισμό" των Σου έχουν βρεθεί επίσης
μάσκες με αυτιά ελέφαντα...
Το Sanxingdui στην επαρχία Chengdu είναι στην δυτική λεκάνη Sichuan της Κίνας.

Αποκαλύφθηκαν επίσης χάλκινα και χρυσά φύλλα και αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, νεφρίτη και οστά. Ο μεγαλύτερος λάκκος έχει έκταση 19 τετραγωνικών μέτρων και ένα ξύλινο κιβώτιο, και ένα χάλκινο δοχείο με μορφή κουκουβάγιας - γνωστό σήμα κατατεθέν της αρχαίας Αθήνας. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΛΑΥΚΑ, ΕΔΩ. Άλλωστε είναι γνωστή η εκπολιτιστική σχέση των αρχαίων Ελλήνων με την αρχαία Κίνα. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΕΔΩ.

Συνολικά περισσότερα από 50.000 αρχαία αντικείμενα έχουν βρεθεί στο Sanxingdui από την δεκαετία του 1920, όταν ένας τοπικός αγρότης κατά λάθος βρήκε μια σειρά από αρχαία λείψανα στον χώρο. Μια σημαντική ανακάλυψη σημειώθηκε το 1986, με την ανακάλυψη δύο τελετουργικών λάκκων που περιείχαν πάνω από 1.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων περίτεχνων και καλοδιατηρημένων χάλκινων προσωπείων - μασκών.

Μετά από ένα μεγάλο κενό στις ανασκαφές, ένας τρίτος λάκκος βρέθηκε στην συνέχεια στα τέλη του 2019, και πέντε ακόμη το 2020. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι λάκκοι χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς θυσίας, εξηγώντας γιατί πολλά από τα αντικείμενα που περιείχαν, κάηκαν τελετουργικά, όταν θάφτηκαν.

Για το κράτος Σου γνωρίζουμε σχετικά λίγα, λόγω των λιγοστών γραπτών αρχείων.

Οι ανακαλύψεις που έγιναν στον χώρο χρονολογούνται από τον 12ο και τον 11ο αιώνα π.Χ. Πολλά από τα αντικείμενα εκτίθενται τώρα σε ένα τοπικό μουσείο.

Ο χώρος έχει φέρει μια μικρή επανάσταση στην κατανόηση του πώς αναπτύχθηκε ο πολιτισμός στην αρχαία Κίνα. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της μοναδικής κουλτούρας Shu υποδηλώνουν ότι το βασίλειο αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τις γειτονικές κοινωνίες στην κοιλάδα του Κίτρινου ποταμού, η οποία παραδοσιακά θεωρείται ως το λίκνο του κινεζικού πολιτισμού!

Η ανακάλυψη των μεταξωτών ινών και των υπολειμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μπορεί επίσης να διευρύνει την κατανόησή μας για το βασίλειο των Shu.

Ο επί κεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και επί κεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας του Σιτσουάν, Τανγκ Φέι, εδήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ανακάλυψη δείχνει ότι το βασίλειο «ήταν μια από τις σημαντικές ρίζες του μεταξιού στην αρχαία Κίνα». Το Sanxingdui είναι υποψήφιο για τον κατάλογο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως «εξαιρετικός εκπρόσωπος του Πολιτισμού της Εποχής του Χαλκού της Κίνας, της Ανατολικής Ασίας, ακόμη και του κόσμου».

ΠΗΓΕΣ: «Archaeologists uncover 3,000-year-old gold mask in southwest China», CNN, 22nd March 2021. Xinhua. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.3.2021.

ανθρωποι με τρια ποδια, Κουκουβαγια, Shu, Κινα, κινεζικος πολιτισμος, θυσια, Sanxingdui, Εποχη Χαλκου, 1920, 316 πΧ, τελετουργικο προσωπειο / μασκα, χρυσος, ανθρωπομορφα αναθηματα, φυλλο χρυσου, τριποδο, τριποδος, τριποδι, Chengdu, Sichuan, χαλκινα, ελεφαντοδοντος, νεφριτης, οστα, ξυλινο κιβωτιο, χαλκινο δοχειο, γλαυξ, γλαυκα, 1986, τελετουργια, χαλκινο προσωπειο, ανασκαφη, 2019, 2020, Σου Κινας, 12ος πΧ, 11ος πΧ αιωνας, ποταμος Κιτρινος ποταμος, μεταξι, κλωστουφαντουργια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ