Αναστηλώνεται ο αρχαίος ελληνικός Ναός του Διός, στην Εύρωμο της Καρίας

Αναστηλώνεται ο αρχαίος ελληνικός
Ναός του Διός,
στην Εύρωμο της Καρίας

Του Γιώργου Λεκάκη


Για την πανάρχαια ελληνική κοιτίδα της Καρίας σας έχω γράψει πολλά - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΡΙΑ, ΕΔΩ αλλά και στο βιβλίο μου "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

Τώρα, μια τουρκική ανασκαφική ομάδα κάνει προσεκτική δουλειά, για να αποκαλύψει έναν αρχαίο ελληνικό ναό του Διός, στην αρχαία πόλη του Εύρωμου / Euromos (*), σε μικρή απόσταση από την αρχαία ελληνική πόλη Αλικαρνασσό / νυν τουρκιστί Μποντρούμ / Bodrum.

Ο κ. Abuzer Kizil, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman, της νοτιοδυτικής Τουρκίας, εδήλωσε ότι οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2011 και σκοπεύουν να φέρουν στο φως περισσότερα ιστορικά υπολείμματα.

Έγιναν έρευνες και ανασκαφές στον ναό, την αγορά, το θέατρο, τα λουτρά και τα τείχη της αρχαίας πόλεως τα τελευταία χρόνια. Η τοποθεσία του Εύρωμου την καθιστά «μεταξύ των πιο τυχερών αρχαίων πόλεων της Ανατολίας», είπε.

Ο κ. Kizil είπε ότι η Εύρωμος ήταν μια από τις σημαντικές πόλεις της Καρίας / Caria, προσθέτοντας ότι σχεδιάζονται σημαντικά έργα για τον αρχαιο ναό.

Είπε ότι ο τοπικός ναός του αρχαίου θεού Δία των Ελλήνων είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς σε όλην την Ανατολία! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ για το ΜΑΝΤΕΙΟ του ΚΑΡΙΟΥ ΔΙΟΣ, ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ σχετικό βίντεο, ΕΔΩ.

Είπε ότι για να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ναού, μια κλίση στην βόρεια πρόσοψή του, θα ενισχυθεί, για να θωρακιστεί σε περίπτωση σεισμού.

«Ο ναός του Δία θα πάρει την ιστορική θέση του», είπε. «Θα είναι ένας από τους καλύτερους, πιο ενδιαφέροντες και πιο επισκέψιμους αρχαίους ναούς στην Ανατολία».

Υπογράμμισε ότι ο αρχαιολογικός χώρος έχει μεγάλη σημασία για την προώθηση της περιοχής και του τουρισμού στην Τουρκία.

Ο ναός του Λειψηνού Διός στην Εύρωμο Καρίας.

(*) Η Εύρωμος / Εύροωμος / Ευρώμη της Καρίας είναι κτισμένη στις πλαγιές του όρους Γρίον, παράλληλου του Λάτμου - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - ιερού όρους των Καρίων, κοντά στον ποταμό Κύβηρσο και τις εκβολές του Μαιάνδρου.

Την πόλη ίδρυσε ο ήρωας Εύρωμος, υιός του Ύδρη, εγγονός του Καρ (υιός του Διός και της Κρήτης, αδελφός του Λυδού και του Μυσού), με Λύκιους.

Αναφέρεται και σαν Κύρωμος ή Ύρωμος.

Επλήρωνε τον «καρικό φόρο» στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Ονομαστός ναός της αυτός του Λειψηνού Διός. (Επανα)κατασκευάσθηκε επί Αδριανού πάνω σε ναό του 6ου π.Χ. αιώνα (από ευρεθείσα κεραμική). Παραμένουν όρθιοι 16 κίονες του ναού, και οι περισσότεροι φέρουν χαραγμένο το όνομα του πολίτη - αφιερωτή τους.

Υπάρχει επίσης φημισμένη νεκρόπολι, με τους γνωστούς λαξευτούς τάφους της Καρίας.

Αποτέλεσε τμήμα του βασιλείου του Μαυσώλου. Το 201 π.Χ. κατελήφθη από στρατεύματα του Φιλίππου Ε'. Μετονομάσθηκε τότε σε Φίλιπποι. Το 197 π.Χ. πέρασε στον Αντίοχο Γ'. Με την Συνθήκη της Απάμειας την έδωσε στην Ρόδο. Το 167 π.Χ. απαλλάχτηκε από τους Ροδίους κι έκοψε ιδικά της νομίσματα. Τον 2ο αιώνα ενώθηκε στην Καρική συμπολιτεία / ομοσπονδία (Χρυσαοριανή Ένωση), με άλλες γειτονικές πόλεις (Χαλκήτωρ, Μύλασα, Όλυνθος, Ταυρόπολις, Πλάρασα και Χρυσάορις).

Στα ρωμαϊκά χρόνια υπήγετο στα Αλάβανδα (επίσης πόλις-ίδρυμα του Καρός). Την Βυζαντινή περίοδο έπεσε σε παρακμή. Ίσως εγκαταλείφθηκε. Στην Οθωμανική γέμισε ασβεστοκάμινα μέσα στον χώρο της αρχαίας πόλεως, τα οποία έλυωναν τα αρχαία ελληνικά ερείπιά της και έβγαζαν ασβέστη. Γι’ αυτό και αναφέρεται ως "Kanimca"…

ΠΗΓΗ: Anadolu, 17 Μαρτίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.3.2021.

 

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

Απολλώνιος, Βυζάντιος Στέφ. «Εθνικά». Τ. Λίβιος «Ab Urbe Condita Libri» (Ιστ. Της Ρώμης). 32.33, 33.30, 45.25. Πολύβιος «Ιστ.», 17.2. Πλίνιος «Φυσ. Ιστ.» 5.28. Στράβων «Γεωγρ.» xiii. William Smith «Dictionary of Greek and Roman Geography», 1854. Richard Talbert «Barrington Atlas of the Greek and Roman World», εκδ. Princeton University Press, 2000, σελ. 61, Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μ. Ασία». 

Αναστηλωση, αρχαιος ελληνικος Ναος Διος, Ευρωμος Καριας, Καρια, ανασκαφη, Διας, Euromos, Αλικαρνασσος, τουρκια, Μποντρουμ / Bodrum, 2011, αγορα, θεατρο, λουτρα, τειχη, Ανατολια, Caria, κλιση, Ευροωμος / Ευρωμη, Γριον, Λατμος, Καριοι, Καρες, Κυβηρσος, Μαιανδρος, Υδρης, Καρ, Λυκιοι, Κυρωμος Υρωμος, καρικόος φορος, αθηναικη συμμαχια, Λειψηνος Διας, Αδριανος, 6ος πΧ αιωνας, κεραμικη, ορθιοι κιονες, αφιερωτης, νεκροπολις, λαξευτοι ταφοι, Μαυσωλος, 201 πΧ, Φιλιππος Ε, Φιλιπποι, 197 πΧ, Αντιοχος Γ, Συνθηκη Απαμειας, Ροδος, 167 πΧ, Ροδιοι, νομισματα, 2ος πΧ αιωνας, Καρικη συμπολιτεια / ομοσπονδια Χρυσαοριανη Ενωση, Χαλκητωρ, Μυλασα, Ολυνθος, Ταυροπολις, Κρητη, Λυδος, Μυσος, Καρες, Πλαρασα, Χρυσαορις, Ταυροπολη, Χρυσαορη, Αλαβανδα, Βυζαντιο, Οθωμανικη εποχη, ασβεστοκαμινο, ασβεστης, Καμινια, Καμινκα, Καμιντσα, Kanimca
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ