ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ - της Ιω. Μάστορα

ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ

Της Ιωάννας Μάστοραjoannamastoraa@gmail.com,

δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, συγγραφέως, ερευνήτρια, τακτικό μέλος της Επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών της Ακρόπολης

 

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση που φέρεται να (ξανα)είπε ο παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικός αστέρας Τζωρτζ Κλούνεϊ: "Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη". Η δήλωση συνέπεσε με την ημερομηνία θανάτου της αείμνηστης υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη (6.3.1994) - σύμφωνα με δημοσιεύματα, ΔΕΙΤΕ τα ΕΔΩ και ΕΔΩ. Ως Υπουργός Πολιτισμού ξεκίνησε εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Σχετικά με την ονομασία των Γλυπτών είχε πει τα εξής: "Δεν υπάρχουν Ελγίνεια μάρμαρα. Υπάρχουν τα ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, όπως υπάρχει ο Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου, η Μόνα Λίζα του ντα Βίντσι".


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΚΡΟΠΟΛΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΔΩ.

Ο Ευάγγελος Φυλακτός, πρόεδρος ΔΣ της Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης προσθέτει σε αυτή τη συλλογιστική "την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης, τον Ερμή του Πραξιτέλους. Τα έργα τέχνης παίρνουν το όνομα του δημιουργού, η του μνημείου για το οποίο δημιουργήθηκαν, δεν παίρνουν το όνομα του κλέφτη. Είναι ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ. Είναι τα ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΑ, ΤΟΥ ΑΛΚΑΜΕΝΗ, ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΚΡΙΤΟΥ και των άλλων δημιουργών της κλασικής εποχής".


"Στα Γλυπτά που θα επιστραφούν πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί και η ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ κι Ο ΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ. Τα κλεμμένα πρέπει γρήγορα να επαναπατριστούν σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου και της Ηθικής. 220 χρόνια Ύβρεως είναι πάρα πολλά! Η "Αθηνά Πρόμαχος" περιμένει. Οι Καρυάτιδες περιμένουν την αδελφή τους! Ας μην προκαλούν άλλο τη Νέμεσι οι Άγγλοι! Η ελληνική επίσημη διεκδίκηση φέρεται να περιλαμβάνει μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι την Καρυάτιδα και τον Κίονα του Ερεχθείου, τα Γλυπτά από τον Ναό της Αθήνας Νίκης και όλα τα κλεμμένα από τον Ιερό Βράχο! Αυτό είναι σκάνδαλο και ιεροσυλία. Η εγκατάλειψη της κλεμμένης Καρυάτιδας στο Βρετανικό Μουσείο θα ήταν πρόκληση στην συνείδηση των Ελλήνων. Οι Έλληνες, φορείς του Ελληνικού Πολιτισμού που έχει υποστεί βάναυση προσβολή από τον Τόμας Μπρους και τους κλεπταποδόχους του, έχουν γνώμη επ' αυτού και σαφώς απαιτούν τον Επαναπατρισμό και της ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΣ!", Μαρία Βέργου, νομικός, ερευνήτρια Φιλοσοφίας, τακτικό μέλος της Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης.

 

Τα νεώτερα χρόνια, 1890, μεγάλη αντίδραση προκάλεσε με τα πύρινα λόγια του, τις παρατηρήσεις και τα εύστοχα επιχειρήματα ο φιλόσοφος, ιστορικός και αρθρογράφος ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΧΑΡΡΙΣΟΝ (1831-1923) φίλος του ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ. Σε ένα άρθρο με τίτλο ''Δώστε πίσω τα Ελγίνεια μάρμαρα'' χρησιμοποιώντας ακαταμάχητα επιχειρήματα κάνει έκκληση στα ευγενέστερα αισθήματα του αγγλικού έθνους. Ακολουθούν ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΚΤΑΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ:

"Όλα βροντοφωναζουν να επαναφέρουμε τα ιερά κομμάτια σε κείνο τον ΑΘΑΝΑΤΟ ΒΡΑΧΟ, όπου τα τοποθέτησε ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ και Ο ΦΕΙΔΙΑΣ σε μια ύψιστη στιγμή της ιστορίας...!"

"Τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι για το ελληνικό έθνος χίλιες φορές πιο πολύτιμα από όσο για το αγγλικό έθνος".


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, ΕΔΩ

και για το ΕΡΕΧΘΕΙΟ, ΕΔΩ.


"Πρέπει να επιστραφούν, και όσο πιο γρήγορα και κομψά συμβεί αυτό τόσο το καλύτερο."

"Το πιο διάσημο οικοδόμημα του κόσμου που ακόμα στέκεται, αν και ερειπωμένο, είναι το εθνικό σύμβολο και το ιερό κειμήλιο ενός ευγενικού λαού και αποτελεί τόπο προσκυνήματος για την πολιτισμένη ανθρωπότητα...!"

"Κάθε θραύσμα στην Ακρόπολη είναι ιερό και σεβαστό όσο τα οστά ενός ήρωα...!"

"Κανένας λαός στον κόσμο δεν υπερασπίζεται τόσο έντονα τα εθνικά του μνημεία όσο οι Ελληνες."

"Με ποιο δικαίωμα συνεχίζουμε να τα κρατάμε μακριά από τους σπουδαστές και τους προσκυνητές που συρρέουν στην Ακρόπολη;"

"Ποια θα ηταν η δική μας στάση αν κάποιος λεηλατούσε τα μνημεία μας;"

"Πηγαίνετε λοιπόν στο μουσείο μας και παρατηρείστε τις βαθιές ουλές που νύχτα μέρα γεμίζουν αθόρυβα από την κάπνα του Λονδίνου. Εκεί μέσα οι θεοί, ημίθεοι και ήρωες της Αττικής μοιάζουν να μαραζώνουν."

"Κάθε γνήσιος Άγγλος κοκκινίζει από ντροπή και αγανακτεί όταν βλέπει τα τραύματα που άφησε το πέρασμα του Έλγιν στον Παρθενώνα. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΑ".

Κλείνοντας το άρθρο του ο ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΧΑΡΡΙΣΟΝ, θεωρεί ότι τα επιχειρήματα των Βρετανών είναι απλώς σοφιστείες και παροτρύνει κάθε γνήσιο Αγγλο που φροντίζει για την υπόληψη της πατρίδας του, να συνηγορεί υπέρ της επιστροφής των ΓΛΥΠΤΩΝ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ! (Αρχείο Ευάγγελου Φυλακτού, Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης).


Λόρδου Μπάυρον, "Κατάρα της Αθηνάς" (απόσπασμα)

Μα στερνός, στο σαστισμένο πλήθος, κάπου σε μιαν άκρη,
Ένας που ήσυχα κοιτάζει βουρκωμένος απ' το δάκρυ,
Μ' άλαλο θυμό και πόνο μια αυτά που 'κλεψαν θαμάζει,
Μια σιχαίνεται τον κλέφτη σύψυχα κι ανατριχιάζει
Ω! που ζώντας και που σκόνη, δίχως σχώριο να γροικήση,
Ν' ακλουθιέται η αχορτασιά του η ιερόσυλη με μίση,
Και η εκδίκηση, ώς τον τάφο και πιο πέρα, το όνομά του
Να το κυνηγά, στο πλάγι του μωρόδοξου Ηροστράτου,
Και σε φύλλα λεκιασμένα και γραμμές που καίνε ας γίνη
Ατελείωτα να στράφτουν εμπρηστές ναών κι Ελγίνοι,
Καταδικασμένοι αιώνια στο ίδιο ανάθεμα κι οι δυο τους,
Που ίσως στο στερνό θε να βρης και τον πιο χειρότερό τους,
Έτσι ας στέκουν, να τους βλέπουν τα μελλούμενα τα χρόνια,
Άγαλμα άσειστο, με βάση μοναχή, την καταφρόνια.

[πηγή: Λ. Μπάυρον, Τα τραγούδια του για την Ελλάδα (μτφρ. Στέφανος Μύρτας), Τύποις Ε. & Ι. Μπλαζουδάκη, Αθήνα 1924, σ. 59]

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.3.2021.


ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ, Ιωαννα Μαστορα, Ακροπολη, Τζωρτζ Κλουνει, γλυπτα Παρθενωνα, Μελινα Μερκουρη, 1994, Υπουργος Πολιτισμου, επαναπατρισμος, επιιστροφη, κλεμμενα γλυπτα, Ακροπολις, λορδος Ελγιν, Βρετανικο Μουσειο, Γλυπτο, Ελγινεια μαρμαρα, ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, Δαυιδ, Μιχαηλ Αγγελος, Μονα Λιζα, ντα Βιντσι, Ευαγγελος Φυλακτος, Αφροδιτη Μηλου, Νικη Σαμοθρακης, Ερμης Πραξιτελους, ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ, ΝΑΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ, ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΑ, ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΑΛΚΑΜΕΝΗ, ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΚΡΙΤΟΥ, Μηλος, Σαμοθρακη, Ερμης Πραξιτελη, Πραξιτελης, ΕΡΕΧΘΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ ΝΙΚΗ, ΦΕΙΔΙΑΣ, ΑΛΚΑΜΕΝΗΣ, ΑΓΟΡΑΚΡΙΤΟΣ, ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ, ΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ, Δικαιο, υβρις, Αθηνα Προμαχος, Καρυατιδες, Νεμεσις, Αγγλοι, Καρυατις, Κιονας, Ερεχθειον, Ιερος Βραχος, σκανδαλο, ιεροσυλια, Μαρια Βεργου, 1890, ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΧΑΡΡΙΣΟΝ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ, Δωστε πισω τα Ελγινεια μαρμαρα, εκκληση, αγγλικο εθνος, ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΦΕΙΔΙΑΣ, μαρμαρα, Παρθενων, συμβολο, Αττικη, Αγγλος, ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΧΑΡΙΣΟΝ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ